Skip to main content
Trening

Kardio – zašto, kako, kada, koliko?

Kardio – zašto, kako, kada, koliko?
Donat Rupčić
Autor6 godina Prije
Pogledaj profil osobe Donat Rupčić

Kardio je nekima najdraži tip aktivnosti, a neki ga ne mogu smisliti. U današnjem modernom društvu, većina ljudi ne radi dovoljno kardio aktivnosti, to je činjenica. U članku ću odgovoriti na najčešća pitanja pa krenimo.

Zašto?

1. Najbolji razlog za raditi kardio bi vam trebalo biti zdravlje, prvenstveno zdravlje vašeg srčano‐žilnog sustava.

2. Povećana kalorijska potrošnja. Kardio, kao i svaka aktivnost, troši kalorije. To je odlično kada netko želi izgubiti masno tkivo pa će uz kardio lakše ostvariti željeni kalorijski deficit. Čak i kada netko ne radi na gubitku masti, kardio nam svejedno omogućava da više jedemo – a to je nešto što će se većini svidjeti.

3. Može poslužiti kao aktivni odmor za psihu od svakodnevnog stresa. Otiđite u prirodu prošetati ili trčati malo, a možete usput i slušati muziku ili neku audioknjigu.

4. Za ljude koji treniraju s utezima, kardio također ima odlične dobrobiti. Pomaže oporavku između serija pa možete ranije započeti s idućom serijom. Također pomaže i oporavku između treninga pa možete više trenirati.

Kada?

Nema posebno vrijeme kada biste trebali raditi kardio, samo nađite vrijeme u danu/tjednu kada možete biti redoviti. Primjerice, možete u svakodnevnu rutinu uvrstiti više hodanja ili bicikliranja, umjesto vožnje automobilom.

Ako trenirate i s utezima, probajte odvojiti dane kada radite kardio od dana kada ste u teretani. Ako to nije moguće, onda se barem pobrinite da prvo dižete utege, a nakon toga se prebacite na kardio.

I samo da napomenem, kardio natašte nije ništa bolji nego kardio nakon obroka za skidanje masti.

Više o tome u jednom od nadolazećih članaka.

Kako?

Slično kao i u prethodnom odlomku, odaberite vrstu i intenzitet koji vam odgovaraju i s kojima možete biti redoviti. Nekome će odgovarati lagane šetnje, nekome pak HIIT (intervalni trening visokog intenziteta).

Jedino dajem preporuku za ljude koji ozbiljno treniraju s utezima, radije se držite laganog i umjerenog intenziteta kako si ne bi produljili vrijeme oporavka.

Koliko?

Opet, nema strogih pravila. Što se tiče hodanja, neka generalna preporuka je da biste trebali težiti tome da napravite deset tisuća koraka dnevno. Ta brojka nije svima dostižna, ali hodajte koliko ide. Ako nemate toliko vremena preko tjedna, iskoristite barem vikende za šetnju ili vožnju biciklom. Jedino ćemo staviti ograničenje na visoko‐intenzivnu aktivnost kao što je HIIT, to radije nemojte raditi više od par puta tjedno.

Donat Rupčić (23), certificirani instruktor individualnog fitnesa iz Zagreba. Moje su najveće strasti prehrana i trening. Svoju sam specijalizaciju započeo na studiju nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, a nadopunio sam ga stručnim usavršavanjem na polju individualnog fitnesa. Prehrana i trening su jako usko povezani i jedno ne ide bez drugoga pa jako naglašavam njihov sinergistički učinak. U svojim člancima donosim znanstveni pristup fitnesu na jednostavan i razumljiv način.

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein