Skip to main content
Lifestyle

Vodič za uspješno skidanje masti za ljude koji imaju veliki višak kilogram

Vodič za uspješno skidanje masti za ljude koji imaju veliki višak kilogram
Donat Rupčić
Autor6 godina Prije
Pogledaj profil osobe Donat Rupčić

„Trebam početi trčati pa nakon toga možda ubacim i marince…“

 

Ne! Dosta često čujem takve stvari od ljudi koji podosta masti za skinuti i to je jako loš pristup. Da se razumijemo, ovdje pričamo o osobama koje imaju po 30+ kilograma viška. Za takve osobe trčanje predstavlja nepotrebno velik stres na zglobove, a da ni ne pričamo o marincima koji uključuju visoko skakanje. Ovdje se radi o osjetljivoj skupini i pametan pristup je nužan!

 

TRENIRANJE S UTEZIMA JE RJEŠENJE

 

 

Da, dobro ste pročitali. Trening s utezima nikako nije samo za one koji žele povećati masu, također je neizmjerno koristan i kod skidanja masti, a da ne pričamo i o ostalim brojnim zdravstvenim benefitima. Što se tiče promjene tjelesne kompozicije, trening s utezima nam omogućava da uz masti ne izgubimo i mišićnu masu. Također je prikladan i za ovu specifičnu populaciju, jer se trening sastoji samo od kontroliranih pokreta s adekvatnim opterećenjem. Da pojasnim: osoba koja ima 30 kilograma viška teško da može raditi sklekove, ali na potisku s bučicama sigurno može raditi dobre serije.

 

KOJE VJEŽBE RADITI I KOLIKO ČESTO?

 

Generalno se mogu raditi sve klasične vježbe s utezima, nema posebnih ograničenja. Osobna je preporuka da se trening bazira na višezglobnim vježbama, s izolacijskim vježbama za određene skupine ovisno o pojedincu. Odmah da kažem, od „pumpanja“ trbušnjaka se neće otopiti trbuh pa nemojte trošiti vrijeme na to. Tri tjedna treninga s utezima su za nekog rekreativca početnika sasvim dovoljna, a kasnije se može povećati i na četiri puta tjedno nakon mjesec‐dva.

 

A KARDIO?

 

I kardio aktivnosti su svakako korisne, samo one ne bi trebale biti jedino što radite. Potreban kalorijski deficit za redukciju masnog tkiva prvenstveno treba ostvariti regulacijom prehrane, a kardio je samo još mali dodatak na to. U svrhu izbjegavanja nepotrebnog stresa na zglobove, kardio aktivnosti koje su preporučene su hodanje uzbrdo, bicikliranje, plivanje. Možete ih raditi u teretani sada dok je zima, ali inače preporučujem da izađete na svježi zrak.

 

Donat Rupčić (23), certificirani instruktor individualnog fitnesa iz Zagreba. Moje su najveće strasti prehrana i trening. Svoju sam specijalizaciju započeo na studiju nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, a nadopunio sam ga stručnim usavršavanjem na polju individualnog fitnesa. Prehrana i trening su jako usko povezani i jedno ne ide bez drugoga pa jako naglašavam njihov sinergistički učinak. U svojim člancima donosim znanstveni pristup fitnesu na jednostavan i razumljiv način.

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein