Skip to main content
Trening

Je li virtualna stvarnost budućnost fitnessa?

Je li virtualna stvarnost budućnost fitnessa?
Evangeline Howarth
Pisac i stručnjak3 godina Prije
Pogledaj profil osobe Evangeline Howarth

Možda ste mislili da su VR slušalice dizajnirane za fantasy igre ili zamišljanje da se nalazite na nekoj sunčanoj udaljenoj plaži, ali ono što vam možda nije palo na pamet je VR treniranje.

Virtualna stvarnost je jako napredovala od vremena kada je izazivala vrtoglavicu te danas postoji puno više opcija od nekoliko video igara. Sada možete uživati u nizu različitih vježbi i osjećati kao da ste na pravom treningu, a ne u vlastitoj dnevnoj sobi.

Doduše, zbog karantene i zatvaranja teretana vjerojatno smo svi u nekom trenutku trenirali u našem dnevnom boravku pa ako ste shvatili da odlasci u teretanu nisu baš za vas, VR fitness bi mogao biti savršen način da oživite svoje treninge. Saznajmo malo više...

 

Može li vas VR stvarno oblikovati?

Video igre obično ne pridonose visokoj razini fitnessa, ali VR se oslanja na činjenicu da cijelo tijelo postaje kontroler. To znači da ako se nađete u virtualnom boksačkom ringu, nećete se oslanjati samo na palce kako biste udarali.

Nedavna anketa u koju je bilo uključeno 646 korisnika virtualne stvarnosti pokazala je da je upotreba VR-a znatno poboljšala njihovo mentalno i fizičko blagostanje za vrijeme blokada tijekom pandemije.1 Samoizvješćeni fizički intenzitet treninga korisnika virtualne stvarnosti također je bio znatno veći od redovitih korisnika konzola.1

Iako je još uvijek prerano za znati postoji li dugoročna zdravstvena korist od korištenja VR fitnessa, početna istraživanja pokazuju može imati pozitivan učinak na vašu kondiciju ukoliko se koristi visokim intenzitetom i to pristojnu količinu vremena.2

 

Fitness je opet zabavan

Nije samo intenzitet VR treninga faktor koji može osvojiti korisnike; svi znamo da je dosljednost ključ za dobivanje i održavanje kondicije, a to je nešto u čemu VR fitness također pomaže.

Najveća stvar koja nas sprječava da vježbamo? Činjenica da ne uživamo u treningu.

Nedavno istraživanje o važnosti zabavnog treninga pokazalo je da nedostatak noviteta ili uzbuđenja oko fitnessa može pridonijeti niskoj razini tjelesne aktivnosti, ali VR fitness može pomoći u uklanjanju ovih "poteškoća".3

S bezbrojnim treninzima i scenarijima koje možete isprobati, nema šanse za vam dosade, za razliku od iste rutine treninga u dnevnoj sobi pa čak i istim starim rutinama u teretani.

Dakle, ako vam je teško natjerati se da zavolite fitness, VR bi mogao biti upravo ona motivacija koja vam treba.

 

Nije kao uobičajeni trening

Bilo da se radi o konkurenciji ili samo svemu što se događa oko vas, VR fitness je super za ljude koji mrze redovite rutine za održavanje kondicije.

Istraživanje također navodi mnoge značajke VR fitnessa kao pametne distrakcije od negativnih misli koje su često uzrok skraćivanje ili potpunog izbjegavanja treninga.3

Ako stalno gledate na sat dok trčite na traci za trčanje i čini vam se da vrijeme ne prolazi, distrakcija može biti savršen element zbog kojeg ćete se vraćati treniranju. Ako vam je neka aktivnost zabavna, ima smisla da ćete htjeti nastaviti s tom aktivnošću, tako da pronalaženje užitka u treniranju može biti ključ za razvijanje navike vraćanja treninzima.

 

Je li skupo?

Ako tražite alternativu teretani zbog troškova, onda VR fitness možda ipak nije za vas. Iako su sustavi virtualne stvarnosti mnogo pristupačniji nego prije, još će vas osnovni set koštati nekoliko tisuća kuna.

Ako tražite način da održite formu jer vas teretana ne privlači, a cijena nije problem, onda VR fitness može biti odlična opcija. Isprobavanje sustava prije nego što ga kupite može biti dobar izbor kako biste bili sigurni da ćete ga stvarno koristiti i uživati u treninzima.

 

Poruka za razmišljanje

Trendovi u fitnessu uvijek se mijenjaju - vidjeli smo masivan pomak u tjelesnoj aktivnosti samo u posljednjih 12 mjeseci - tako da VR zasigurno može igrati veliku ulogu u budućnosti fitnessa.

Zabavni i uzbudljivi treninzi u vlastitoj dnevnoj sobi svakako su velika prednosti. Ali hoće li ikada postati glavni način treniranja? Morat ćemo pričekati i vidjeti.

 

  1. Siani, A., & Marley, S. A. (2021). Impact of the recreational use of virtual reality on physical and mental wellbeing during the Covid-19 lockdown. Health and Technology, 11(2), 425-435.
  2. Street, T. D., Lacey, S. J., & Langdon, R. R. (2017). Gaming your way to health: A systematic review of exergaming programs to increase health and exercise behaviors in adults. Games for health journal, 6(3), 136-146.
  3. Lakicevic, N., Gentile, A., Mehrabi, S., Cassar, S., Parker, K., Roklicer, R., … & Drid, P. (2020). Make Fitness Fun: Could Novelty Be the Key Determinant for Physical Activity Adherence?. Frontiers in Psychology, 11.
Evangeline Howarth
Pisac i stručnjak
Pogledaj profil osobe Evangeline Howarth
Evangeline is a Veganuary convert and newbie vegan with a degree in English and French from the University of Nottingham. Having recently ditched the meat and dairy, she really enjoys the new flavours and cooking techniques she’s encountered on a plant-based diet. She’s been shocked by the millions of ways you can use tofu, however still hasn’t found a decent cheese substitute! When she’s not in the office or eating, Evangeline usually out running or sailing. As a qualified RYA Dinghy Instructor and a marathon runner, she knows the importance of providing your body with the right nutrients for endurance sports as well as a busy lifestyle. Find out more about Evie's experience here.

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein