Skip to main content
Trening

7 savjeta za uspješan povratak u teretanu

7 savjeta za uspješan povratak u teretanu
Evangeline Howarth
Pisac i stručnjak3 godina Prije
Pogledaj profil osobe Evangeline Howarth

U posljednjih mjesec dana svi smo se opet vratili vježbanju kod kuće. Sada kada su se teretane opet otvorile, naše fitness putovanje trebamo vratiti u normalu.

1. Budite uzbuđeni i vratite motivaciju

Morate vratiti dio motivacije koju ste vjerojatno izgubili u posljednjih mjesec dana, i to neposredno nakon što ste ju dobili natrag. Motivacija će biti glavni pokretač uspješnog povratka u teretanu pa vam donosimo nekoliko ideja kako ju dobiti natrag:

  • Napravite popis vježbi koje želite raditi
  • Vizualizirajte nove ciljeve
  • Sjetite se da ćete napredovati brže nego prije
  • Pogledajte nekoliko treninga za inspiraciju
  • Manje razmišljajte, više radite

 

2. Izaberite novi program

Prebacivanje na novi program idealno je za ponovni odlazak u teretanu nakon karantene. Ovo je savršeno vrijeme za novi početak pa poradite na slabim točkama i postanite snažniji no ikada.

Razmislite i o ciljevima i složite program koji vodi ka ostvaranje istih. Za izgradnju mišića i dobivanje snage trening cijelog tijela 2-3 puta tjedno je dobar odabir (pogotovo jer upravo to treba našem tijelu nakon blagdana).

Svakako odaberite trening u kojem uživate i vježbe u čije izvođenje ste sigurni. Prvi trening odradite po osjećaju i slobodnim spravama jer će vjerojatno biti gužva.

 

3. Na prvom treningu utvrdite kako stojite

Nemojte stavljati previše pritiska na sebe na prvom treningu. Prvi trening odradite eksperimentalno kako biste saznali koliko snage i izdržljivosti ste izgubili dok su teretane bile zatvorene.

Čak iako ste trenirali kod kuće, postoji šansa da neke vježbe nećete moći odraditi jednako dobro kao prije. Ali ne brinite. Svi smo u istom škripcu.

Nakon što odradite taj prvi trening možete započeti s određivanjem novih ciljeva.

 

4. Postavite nove ciljeve

Kada saznate na kojoj ste razini, postavite nove ciljeve. Naša aplikacija može vam pomoći u sastavljanju plana prehrane.

Ne možete više dizati istu težinu? Postavite cilj postizanja težine X do Y vremena. Nemojte pretjerivati i za cilj si postaviti da se do kraja tjedna morate vratite na staru težinu. Odrediti ostvariv cilj koji ćete postepeno ostvariti.

 

5. Opremite se proteinima i dodacima za prije treninga

Možda su vam zalihe presušile tako da se svakako opremite svime što vam treba. Dobri dodaci prehrani itekako će vam pomoći kroz prve treninge.

Razmislite kako dobiti najviše iz odrađenog treninga i što vam teba za oporavak. Budite pripremljeni, neovisno radi li se o dodacima namijenjenima prije treniga ili proteinima koji će pomoći u izgradnji mišića.

Zašto se ne bi počastili i novom opremom? Ovo je odličan način da se uzbudite oko odlaska u teretanu i da se dobro osjećate kada prvi put ušetate u dvoranu i stanete pred ogledala.

 

6. Budite dosljedni

Svi trebamo biti svjesni važnosti dosljednosti. Koliko često želite ići u teretanu? Ne mora biti jednako često kao prije. Možete kombinirati trening kod kuće i odlazak u teretanu.

Ali zapišite koliko puta tjedno želite ići u teretanu (manje nego prije je vjerojatno dobra ideja) i budite dosljedni. Uz malo dosljednosti, biti će kao da nikada niste ni napravili ovu stanku.

 

7. Pazite se

Nema smisla započinjati treninge ako se zbog toga razboljeti ili ako ćete zbog toga razboljeti druge. Koristite zdrav razum, pazite se i zabavite.

Ako se vi ili netko od vaših ukućana osjeća loše, bolje je da ostanete doma. Ne želimo da se teretane opet zatvore.

Također pripazite na prevenciju ozljeda. Ne zaboravite da vjerojatno nećete moći trenirati s istim težinama kao prije. Najgore što vam se može dogoditi je ozljeda zbog koje opet nekoliko mjeseci nećete moći trenirati. Igrajte na sigurno i postepeno se vratite u prijašnju formu.

 

Poruka za razmišljanje

Nastavak vježbanja u teretani nakon teretane može biti težak, ali ne zaboravite biti dosljedni, strpljivi i što je najvažnije, sigurni i razumni. Jedva čekamo opet dizati utege.

Kako se vi osjećate zbog povratka u teretane?

 

Evangeline Howarth
Pisac i stručnjak
Pogledaj profil osobe Evangeline Howarth
Evangeline is a Veganuary convert and newbie vegan with a degree in English and French from the University of Nottingham. Having recently ditched the meat and dairy, she really enjoys the new flavours and cooking techniques she’s encountered on a plant-based diet. She’s been shocked by the millions of ways you can use tofu, however still hasn’t found a decent cheese substitute! When she’s not in the office or eating, Evangeline usually out running or sailing. As a qualified RYA Dinghy Instructor and a marathon runner, she knows the importance of providing your body with the right nutrients for endurance sports as well as a busy lifestyle. Find out more about Evie's experience here.

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein