Skip to main content
Trening

Rezultati su stigli: Poboljšava li treniranje mentalno zdravlje?

Rezultati su stigli: Poboljšava li treniranje mentalno zdravlje?
Marija Gojević-Zrnić
Pisac i stručnjak3 godina Prije
Pogledaj profil osobe Marija Gojević-Zrnić

Rezultati su stigli: Poboljšava li treniranje mentalno zdravlje?

Svi smo čuli da fizičke dobrobiti sporta i vježbanja. Ako želite izgraditi mišiće, podižete utege. Ako želite poboljšati kondiciju, vjerojatno ćete trčati... Ali što napraviti ako želite poboljšati vaše mentalno zdravlje?

Kada naše mentalno zdravlje pati, što možemo napraviti kako bismo prevladali anksioznost, stres i strahove? Pitali smo naše kupce koju ulogu sport i fitness imaju u mentalnom zdravlju i evo što smo saznali:

  • 99% je reklo da su sport ili tjelesna aktivnost pomogli njihovom mentalnom zdravlju.
  • Gotovo četvrtina 18 do 24-godišnjaka tvrdi da nogomet ima blagotvoran učinak na njihovo mentalno zdravlje. To je dvostruko više od bilo koje druge dobne skupine.
  • Samo 3% žena smatra nogomet sportom koji promiče mentalno zdravlje.

 

Manje od 1% tvrdi da sport i fitness ne pomažu u njihovoj općoj dobrobiti.

Više od 89% ispitanika je izvijestilo da sport i fitness pridonose njihovom mentalnom blagostanju, a još 10% je reklo da ove aktivnosti ponekad pomažu.

Glavni motivi naših ispitanika za za treniranje bili su želja da se osjećaju udobnije u svom tijelu, poboljšanje raspoloženja i smanjenje stresa. Nasuprot tome, najmanje odabrani motivi bili su pomoć u prevladavanju strahova i socijalne aktivnosti.

Pitali smo znanstvenika Jamiea Wrighta što istraživanja kažu o poboljšanju mentalnog zdravlja pomoću tjelesnih aktivnosti.

"Tjelesna aktivnost se koristi kao terapeutsko sredstvo za ublažavanje lošeg mentalnog zdravlja . Sveobuhvatna meta-analiza otkrila je značajno poboljšanje mentalnog zdravlja nakon vježbanja. Osim toga, čini se da je učinak vježbanja na poboljšanje stope mentalnog zdravlja još veći za one koji pate od ozbiljnijih mentalnih bolesti.

Istraživanja su pokazala da ljudi koji odrade 150 minuta umjerene ili intenzivne tjelesne aktivnosti tjedno imaju 31% niži rizik od depresije od onih koji to ne čine.”

Sada kada znamo kako vježbanje može pomoći našem cjelokupnom mentalnom zdravlju, pogledajmo koje aktivnosti naši ispitanici smatraju najkorisnijima.

Prema 78% ispitanika, trening s utezima najviše pridonosi mentalnom blagostanju. Drugi najkorisniji sportovi za mentalno zdravlje, svaki odabrane sa strane 47% naših ispitanika, bili su trčanje, jogging, hodanje ili kardio u teretani. 20% je odabralo plivanje, što ga čini trećim najkorisnijim sportom za poboljšanje mentalnog zdravlja.

Ako ste zapeli kod kuće i želite raditi nešto nešto što nema veze s televizorom ili računalom, zašto ne biste probali trening s utezima? Takav trening možete odraditi u dnevnom boravku, sobi ili u vrtu. Osim toga, vjerojatno postoje neke velike pješačke staze, parkovi i obale rijeka koje možete istražiti pješice ako vam je zastrašujuće biti u teretani.

Sport nije jedina aktivnost koja se smatra korisnom za mentalno zdravlje te smo pitali sudionike naše ankete koje su im aktivnosti najvažnije. Kada smo uspoređivali sportske i nesportske aktivnosti, teretana je doista izašla na vrh, a 75% naše publike odabralo je ovu aktivnost kao aktivnost koja najviše podržava njihovo mentalno zdravlje.

Ako ste umorni od dizanja utega, trčanja i plivanja i želite isprobati nešto drugo, naši ispitanici ocijenili su razgovor ili druženje kao najbolju aktivnost koja nije povezana s fitnesom. 43% ispitane publike odabralo je "razgovor ili komunikaciju", 41% "sport", a 39% "film i TV".

Usluge pretplate na TV vjerojatno će dosegnuti rekordne visine upravo sada, ali to nije jedina stvar za koju je vaš ekran dobar. Razgovor i komunikacija možda neće izgledati lako s mjerama društvenog udaljavanja, ali zašto ne probati nešto poput tjednog online kviza s prijateljima ili obitelji ili virtualne escape sobe?

Aktivnosti koja se smatraju najmanje korisnim za poboljšanje mentalnog zdravlja grupirane su oko umjetnosti, a "karaoke ili glazba", "kreativna umjetnosti", "pisanje dnevnika" i "scenska umjetnost" postigli su manje od 17% glasova. Dok je 1 od 5 žena reklo da kreativne umjetnosti zapravo pridonose boljem mentalnom zdravlju, samo 1 od 10 muškaraca osjeća se isto. Po čemu se još razlikujemo?

 

Muškarci idu u teretanu, žene na atletiku.

Kada se radi o fitness aktivnostima, preko 75% muškaraca sudjeluju u njima kako bi se osjećali bolje u vlastitom tijelu ili kako bi poboljšali raspoloženje. S druge strane, 85% žena navodi iste razloge.

Za oba spola su bolje raspoloženje i osjećaj ugode u vlastitom tijelu glavni motivi. Iako su i muškarci i žene odabrali trening s utezima kao svoju osnovnu vježbu za poboljšanje mentalnog zdravlja, drugi najkorisniji sport za poboljšanje mentalnog zdravlja bio je drugačiji.

Posjet teretani zauzeo je drugo mjesto među našim muškim ispitanicima, a 46% ih je savjetovalo da pomaže u poboljšanju mentalnog zdravlja. Treći najkorisniji sport za muškarce bio je trčanje, jogging ili hodanje koje je odabralo 40% muške publike.

Nasuprot tome, atletika je zauzela drugo mjesto među ženama, a 60% je glasovalo za trčanje, jogging ili hodanje. Posjet teretani osvojio je treći najveći broj glasova među našim ženskim ispitanicima, a 50% smatra da je teretana važna za poboljšanje mentalnog zdravlja.

Najveća razlika je, međutim, vidljiva kada je riječ o nogometu koji je 1 od 5 muških ispitanika označio dobrim za mentalno zdravlje, u usporedbi sa samo 3% žena.

Pri razmatranju svih aktivnosti i hobija koji podržavaju mentalno zdravlje, muškarci su pretežno favorizirali fizičku vježbu. Film i televizija zauzeli su treće mjesto a odabrali su ih više od 2 od 5 muškaraca.

"Iako 68% žena također odlazak u teretanu smatra dobrim za mentalno zdravlje, druga i treća odabrana aktivnost nema veze s treniranjem. 55% žena odabralo je "Razgovor i druženje", a 40% "Pečenje ili kuhanje" kao mehanizam podrške mentalnom zdravlju. Je li vrijeme da upalimo pećnice?

Aktivnost s najvećom razlikom je igranje igara. Samo 7% žena smatra da je igranje igara aktivnost koja može pomoći mentalnom blagostanju, u usporedbi s 34% muškaraca.

 

Možete li biti prestari za nogomet?

Sada nitko ne bi trebao biti iznenađen da svatko voli dobar trening s utezima u borbi protiv stresa i poboljšanju raspoloženja. U svakoj dobnoj skupini koju smo ispitali, više od 72% odabralo je podizanje utega kao sport koji poboljšava njihovo mentalno zdravlje.

Kada pažljivo pogledamo rezultate vidjet ćemo da su ispitanici mlađi od 24 godine u duplo više slučajeva u odnosu na druge dobne skupine odabrali nogomet. 1 od 4 ispitanika je rekao da nogomet pomaže njihovom mentalnom blagostanju. U dobnoj skupini od 35 do 44 godina, 1 od 8 ispitanika je reklo isto te 1 od 10 ispitanika starijih od 45 godina. Je li moguće biti prestar za nogomet? Nasuprot tome, oko 2% mladih do 35 godina odabralo je golf, dok je gotovo 1 od 5 onih preko 55 za golf reklo da pozitivno utječe na mentalno zdravlje.

Oba ova sporta vas vode na svjež zrak, usred prirode i prijatelja. Ako želite povećati raspoloženje i energiju s nekim vanjskim sportovima, možda pokušajte otići u zeleno područje i okružite se bojom prirode, energijom, rastom i harmonijom za pozitivne vibracije.

 

Poruka za razmišljanje

Tjelesna aktivnost je alat koji mnogi od nas koriste kako bi se oblikovali, poboljšali izdržljivost ili možda čak i samo izazvali sebe, ali to može biti mnogo više. Više od 80% ispitanika iz naše ankete reklo je da koriste sport i fitness kako bi poboljšali svoje raspoloženje, a 65% je reklo da je to metoda borbe protiv stresa.

Dali smo vam brojeve i informacije, ali ako tražite dodatnu inspiraciju, pogledajte našu Locker Room seriju, naš poseban online prostor gdje ćete naći savjete i trikove za održavanje tjelesne i mentalne kondicije.

 

Marija Gojević-Zrnić
Pisac i stručnjak
Pogledaj profil osobe Marija Gojević-Zrnić

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein