Recepti

Božićni burger s puretinom i brusnicom

Jedva čekate veliki dan da uživate u puretinu u umaku od brusnica?

Ovaj ukusni blagdanski burger savršen je za zagrijavanje prije glavnog božićnog događaja. Sami napravite pljeskavice od nemasnog mljevenog purećeg mesa i burger začinite po vlastitom ukusu.

Osim toga, Nialov ukusni karamelizirani luk i umak od brusnice su doista nešto posebno.

Za 4 komada

Sastojci

  • 2 žlica 100% kokosovog ulja
  • 500 g mljevenog purećeg mesa
  • Sol
  • Papar
  • 1 žlica paprike u prahu
  • 1 žličica čilija
  • 1 češanj češnjaka (sitno sjeckani)
  • 2 žlice fino usitnjenog peršina
  • 1 jaje
  • 4 kriške cheddar sira
  • 4 Brioche peciva
  • 1 rajčica (sjeckana)
  • Šaka salate
  • 1 žčičica maslinovog ulja
  • 1 crveni luk (tanko rezani)
  • 2 žlice umaka od brusnice

Prilog

  • 400 g slatkog krumpira (ljušten i sjeckan)
  • 250 g pastrnaka (ljušten i rezan)

 

Način pripreme

  1. Zagrijte pećnicu na 200°C / 400°F.
  2. Stavite krumpir i pastrnak na lim za pečenje, ulijte žlicu kokosovog ulja i dobro začinite soli i paprom.
  3. Pecite krumpir i pastrnak u pećnici oko 45 minuta, povremeno provjeravajući da se nisu zalijepili za pleh.
  4. U međuvremenu, pripremite hamburgere. Dodajte mljevenu puretinu, sol i papar, papriku, čili, češnjak, peršin i jaje u veliku zdjelu i promiješajte smjesu rukama (ako je smjesa previše vlažna, dodajte malo krušnih mrvica).
  5. Oblikujte smjesu u 4 pljeskavice iste veličine i stavite na stranu.
  6. Zatim zagrijte malo kokosovog ulja u tavi i dodajte pureće pljeskavice.
  7. Pecite 5 minuta s jedne strane, a zatim okrenite i pecite još 5 minuta.
  8. Dodajte kriške cheddar sira na vrh hamburgera, a zatim ih prebacite na tavu ili pladanj i pecite 5 minuta kako bi se sir rastopio.
  9. Za umak od crvenog luka i brusnice, zagrijte čajnu žličicu maslinovog ulja u tavi i dodajte crveni luk i umak od brusnice.
  10. Pecite 5 minuta, razbijte brusnice žlicom/lopaticom kako biste oslobodili sok, a zatim dodajte malo vode.
  11. Smanjite toplinu i ostavite da se pirja 10 do 15 minuta dok se luk ne karamelizira i umak zgusne.

Konačno napravite svoj hamburger! Prvo pecivo, zatim salata, pljeskavica, umak te na kraju kriška rajčice.



Marija Gojević-Zrnić

Marija Gojević-Zrnić

Pisac i stručnjak


Provjeri super ponude i popuste! KUPI ODMAH