Skip to main content
Lifestyle

Postotak masnog tkiva u tijelu

Postotak masnog tkiva u tijelu
Marko Barić
Pisac i stručnjak6 godina Prije
Pogledaj profil osobe Marko Barić

Što je postotak masti?

Najkraće i najjednostavnije to je količina masti u tvom tijelu u usporedbi sa svim drugim – a to su organi, mišići, kosti, tetive, voda, itd.

Žene i muškarci zbog različitih djelovanja hormona i uloga imaju različite količine masti koje se smatraju zdravom razinom. Na primjer, bodybuilder pred najtjecanje sa svojom izdefiniranom formom može imati  postotak od recimo 3-4%, dok će žena imati 8-9%.

Muškarac u treningu može imati odličnu formu sa 10% masti, dok će žena na istoj razini tjelesne aktivnosti imati oko 18-20% masnog tkiva. Isto kao što će pretili muškarac potpuno drugačije izgledati sa 30% masnog tkiva u usporedbi sa ženom istog postotka.

 Koji je dobar postotak masti za tebe?

Ovo je opće prihvaćena tablica za žene i muškarce kada je u pitanju masno tkivo:

Imati prenizak postotak masti je loše jer je ono potrebno tijelu da bi preživjelo. Štiti unutarnje organe, pruža energiju, pohranjuje određene nutrijente i vitamine i još puno toga.

”Esencijalna mast“ je minimalna količina masti potrebna za preživljavanje – sve manje od toga može dovesti do težih posljedica po zdravlje. Baš iz tog razloga bodybuilderi takvu nisku razinu masti imaju samo pred natjecanje, a ostatak vremena je održavaju više kako bi mogli normalno funkcionirati.

Količina masti nema nikakve veze s količinom mišića koju imate, što znači da dvije osobe mogu imati isti postotak masnog tkiva, a izgledati potpuno drugačije!

Kako izračunati svoj postotak masti?

Masno tkivo u tijelu je zapravo teško za izračunati i pratiti, a i ako misliš da znaš svoj postotak vrlo je moguće da si u krivu.

Postoje sedam različitih metoda koje možete koristiti, a svaka se razlikuje po točnosti i cijeni.

  • Pogled – Ova metoda zahtjeva istrenirano oko i nije posve točna. Uz pomoč točnih slika koje možeš usporediti sa svojom možeš otprilike vidjeti na kojoj se ti razini nalaziš.

  • Kaliper – mala spravica od 40ak kuna kojom se „uštipnete“ za masno tkivo na trbuhu i prema priloženoj tablici vidite svoj približan postotak masti. U praksi se pokazalo da često pokazuju postotak puno manji od istinitog, ali s obzirom na nisku cijenu nije loše.

  • Mjerenje – Upisivanjem nekoliko podataka poput godina, visine i kilaže dobije se postotak masti koji je u većini slučajeva netočan – što me nimalo ne čudi s obzirom na manjak informacija koje je potrebno upisati.

  • Vage za mjerenje masnog tkiva – uređaj mjeri postotak masti pomoću metode bioelektrične impendancije, no isto tako daje netočan rezultat zbog toga što količina vode u tijelu kao i krvna cirkulacija mogu dovesti do krivog rezultata.

  • The Bod Pod – ova metoda računa postotak masti koristeći zrak kako bi izračunao tvoju tjelesnu masu, volumen i gustoću. Ova metoda je dosta točna, ali i dosta skuplja i nisam sigurna ima li je uopće u Hrvatskoj.

  • Metoda potapanjem u vodu – Iako je vrlo točna, isto tako je i skupa, a radi se tako da na temelju određenih podataka i težine izvan vode kao i u vodi dobiju postotak masti osobe.

  • DEXA skeniranje – smatra se najtočnijom metodom pošto se radi o rengenskoj snimci kompozicije tijela i daje točne brojeve.

Na kraju, barem po mom mišljenju, postotak masti je stvarno nebitan sve dok si ti zadovoljna/an s onime što vidiš u ogledalu!

Marko Barić
Pisac i stručnjak
Pogledaj profil osobe Marko Barić
Ja sam Marko Barić višestruki državni, međunarodni i europski prvak u bodybuildingu. Član reprezentacije od 2013. godine, vrhunski kategorizirani sportaš RH. Moj rad je usmjeren na fizički, ali i psihički razvoj rekreativaca i vrhunskih sportaša u smjeru vođenja i organizacije prehrane te treninga sukladno cilju pojedinca i sportu, od kojih sam najviše posvećen bodybuildingu. U uspješnoj trenerskoj karijeri okrunio sam se brojnim titulama od kojih bi izdvojio apsolutnu titulu prvakinje u bikini fitnessu u juniorskoj i seniorskoj kategoriji, te višestruku apsolutnu titluu prvaka države i međunarodno zlato u kategoriji physique. Trenutno sam usmjeren na mentalnu pripremu vrhunskih sportaša te sukladno tome proširujem svoje znanje i iskustvo na NLP edukacijama na kojima učim i usavršavam brojne tehnike koje doprinose vrhunskim rezultatima. Surađujem sa brojnim internacionalnim i domaćim natjecateljima.

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein