0
Košarica

Vaša košarica je prazna.

Lifestyle

Meditacija – koristi u sportu

Kada uzmemo u obzir sve znanstvene dokaze u posljednjih par godina, meditacija postaje nešto što ne možemo zanemariti. Svi koji su se bavili ili se bave sportom, znaju da upravo naš najveći protivnik dolazi iznutra nas. Meditacija se efektivno bori sa tim protivnikom koji nas nekada koči i zbog kojeg gubimo fokus.

Nije važno o kojem se sportu radi, svaki sportaš može imati pozitivne benefite od meditacije. Jedni od najuspješnijih sportaša na svijetu koriste meditaciju.

 

Donosim 10 razloga zašto bi svaki sportaš trebao koristiti meditaciju i meditirati:

1. Meditacija pomaže kod fokusa

Fokus odlučuje hoćete li pobijediti ili izgubiti. Ako primjerice idete pucati na gol, a niste fokusirati, promašiti će te. Zašto ne trenirati um koliko i tijelo?

2. Meditacija pomaže kod bolova

Sportaši se uvijek nose sa određenim ozljedama i bolovima. Meditacija pomaže da se tijelo brže i efektivnije obnovi, ne zaboravite da sve ide iz glave.

3. Meditacije pomaže kod strahova

Strah može dovesti do jako puno pogrešaka. Meditacija smiruje dio mozga koji je odgovoran za strah i nervozu.

4. Meditacija jača imunološki sustav

Sportaš si ne može priuštiti da bude bolestan. Meditacija jača imunološki sustav i oporavak.

5. Meditacija pomaže kod loših misli iz prošlosti

Promašili ste pobjednički udarac? Zbog Vas ste izgubili? Nekada je teško vratiti se i oporaviti. Meditacije će pomoći da vratite natrag fokus i krenete još jače i bolje.

6. Meditacija pomaže da ne budete negativni

Neuspjeh za neuspjehom vodi do uspjeha. Ako odustanete nakon 100 puta nikada nećete znati da li bi uspjeli 101. Meditacija će pomoći da ne odustanete i da razmišljate pozitivno.

7. Meditacija smanjuje stres

Znamo koliko je psihički i fizički naporno baviti se nekim sportom. Malo meditacije na dan će smanjiti stress.

8. Meditacija stabilizira emocije

Emocije se mogu kontrolirati, kao sportaš prolazite kroz vrtuljak emocija prilikom svakog nastupa, zašto ne bi meditirali da ih ustabilite?

9. Meditacija pomaže da bolje spavate

Jedna noć bez sna može koštati prvaka titule.

10. Meditacija nam pomaže da uvidimo svoje slabosti

Zbog svih navedenih gore razloga, ako koristite meditaciju lakše će te biti svjesni onoga što će Vas učiniti boljim.

 

Kada već toliko trenirate, zašto ne u trening dodati i motivaciju? Bez tijela nema uma, bez uma nema tijela.

Nema tagova na postMarko Barić

Marko Barić

Pisac i stručnjak

Ja sam Marko Barić višestruki državni, međunarodni i europski prvak u bodybuildingu. Član reprezentacije od 2013. godine, vrhunski kategorizirani sportaš RH. Moj rad je usmjeren na fizički, ali i psihički razvoj rekreativaca i vrhunskih sportaša u smjeru vođenja i organizacije prehrane te treninga sukladno cilju pojedinca i sportu, od kojih sam najviše posvećen bodybuildingu. U uspješnoj trenerskoj karijeri okrunio sam se brojnim titulama od kojih bi izdvojio apsolutnu titulu prvakinje u bikini fitnessu u juniorskoj i seniorskoj kategoriji, te višestruku apsolutnu titluu prvaka države i međunarodno zlato u kategoriji physique. Trenutno sam usmjeren na mentalnu pripremu vrhunskih sportaša te sukladno tome proširujem svoje znanje i iskustvo na NLP edukacijama na kojima učim i usavršavam brojne tehnike koje doprinose vrhunskim rezultatima. Surađujem sa brojnim internacionalnim i domaćim natjecateljima.


Provjeri super ponude i popuste! KUPI ODMAH