Skip to main content
Prehrana

Održavanje mozga | Vodič za mentalno zdravlje

Održavanje mozga | Vodič za mentalno zdravlje
Marija Gojević-Zrnić
Pisac i stručnjak3 godina Prije
Pogledaj profil osobe Marija Gojević-Zrnić

Ako trenirate, onda već jeste na putu da se osjećate bolje. Vaš mozak ima koristi od treniranja na isti način kao i vaše tijelo: povećava se svjesnost, poboljšava san i poboljšava raspoloženje.

Međutim, izvan teretane moraju postojati i drugi načini treniranja mozga. Iako je mozak organ, djeluje kao mišić - treba vježbe, a dijelovi mozga se mogu mijenjati ili rasti kada se koriste. Vaše navike oblikuju mozak i neovisno koliko teško trenirate sljedeći dan ne dolazi do odgođene reakcija mišića na tjelesnu aktivnost.

Slijede dva načina kako trenirati mozak da se osjećate bolje jer baš kao što želimo da naše tijelo bude vitko i mišićavo, tako želimo i da naš mozak bude otporan i da se osjećamo dobro.

 

Meditacija

Mnogi ljudi meditaciju smatraju pretencioznom i skeptični su oko njenih benefita i to je u potpunosti normalno. Može dugo potrajati dok se ne nauči pravilna meditacija, ali sve se svodi na sljedeće: disanje, zaustavljanje i koncentiranje. Sjedenje, sami sa sobom, bez ičega na pameti desetak minuta.

A to je teško.

To je najbliže čučnjevima ili dizanju utega, ali za glavu. To je kao vježbanje cijelog tijela, ali samo za vaš mozak. Meditacija stavlja vaš mozak pod mentalnu napetost jer majmun u vašoj glavi samo želi plesati. Trzati ćete se. Mučiti ćete se da sjedite mirno. Možda i odustanete - i to je u redu. Dio procesa je naučiti biti u redu s tim.

Međutim, osjećat ćete se dobro. Poboljšano raspoloženje, osjećaj zadovoljstva i jednostavno osjećaj opuštenosti.

Dakle, saznajte više o meditaciji i redovno je prakticirajte, tri puta tjedno, čak i jednom tjedno, na različitim frekvencijama ili različitim intenzitetima - to je kao reprogramiranje vašeg mozga. Ovisi o tome što cijenite i što funkcionira za vas, ali najvažnija stvar je dosljednost, pa joj dajte priliku.

 

Zapišite svoje misli

To je vjerojatno najjednostavnija, ali moćna stvar koju možete učiniti. Izvršeno svakodnevno ili čak nekoliko puta dnevno, može vas naučiti razmišljati drugačije zauvijek.

Vaše misli mogu učiniti da se osjećate loše. "To je bezveze, ja sam slab, zašto je sve loše."

Ali ne mora biti tako. Dr. David Brunes, autor knjige "Feeling Good Handbook", jednostavno govori o tome. Možete promijeniti svoje misli, a misli stvaraju vaše raspoloženje, tako da mijenjanje misli može promijeniti kako se osjećate.

Kaže da su mnoge naše misli iskrivljene i ne temelje se na stvarnosti. Mislimo da nas osobni trener iz naše teretane mrzi, ili da nas svi osuđuju zbog toga što još ne možemo dizati velike težine, ali zapravo nikoga ne zanima. Pokušavamo čitati njihove misli i ispuniti naše s informacijama koje nisu istinite. Ili predviđamo budućnost i kažemo nešto u stilu: "To će trajati zauvijek, zar ne?" Ali neće.

Pa što možete učiniti?

Zapišite. Nazovite ga onim što jest: izobličenje misli. A onda zapišite razumni odgovor koji je istodobno istinit i ide protiv negativne misli. Naravno da vas osobni trener ne mrzi. Pa ni ne poznaje vas.

Nakon što neko vrijeme zapisujete, vaš mozak će to sam početi raditi. Istrenirat ćete ga da se osjeća bolje.

Svakako je čudno zapisati ono što ste mislili tijekom dana. Ali, opet, zamislite to kao trening. To je mala dokazana stvar koja će, poput treninga, trenirati vaš mozak da se bolje osjeća. Funkcionira.

 

Poruka za razmišljanje

Obje ove vježbe su učinkovite i uklapaju se u zdravu rutinu kako bi ostali pozitivni i motivirani. Lako je osjećati se loše, ali upamtite da se možete istrenirati da se osjećate bolje, baš kao što možete tijelo istrenirati da izgleda bolje. Krenite i poboljšate vaše mentalno zdravlje.

Naši se članci trebaju koristiti samo u informativne i obrazovne svrhe te nisu namijenjeni za medicinski savjet. Ako ste zabrinuti za svoje zdravlje, obratite se stručnoj osobi prije uzimanja prehrambenih dodataka ili uvođenja značajnih promjena u prehrani.

Marija Gojević-Zrnić
Pisac i stručnjak
Pogledaj profil osobe Marija Gojević-Zrnić

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein