Trening

FLEKSIBILNOST

FLEKSIBILNOST: važnost, vrste, vježbe

Koliko je fleksibilost važna znaju već i vrapci na grani. Donosimo malo teorije o fleksibilnosti, a zatim primjere vježbi istezanja koje biste svakodnevno trebali raditi prije i nakon treninga.

Fleksibilnost je sposobnost izvođenja pokreta s velikom amplitudom. Povećanjem gibljivosti, kako tvrde Sporiš i Prskalo u Kineziologiji,  značajno se smanjuje opasnost od ozljeda mišića i ligamenata, poboljšava se ukupna motorička fleksibilnost i podiže se stabilnost lokomotornog sustava.

Postoji više dimenzija gibljivosti (Sporiš, Prskalo 2016):

  • aktivna – amplituda se ostvaruje snagom vlastitih mišića (npr. vježbe koje donosimo u nastavku)
  • pasivna – amplituda se ostvaruje na račun vanjske sile (npr. kada nas netko pritišće ili gura kako
    bismo se istegnuli)
  • statička – zadržavanje postignute amplitude (npr. duži period u kojem ne mijenjamo položaj)
  • dinamička – višestruko ostvarivanje maksimalnih amplituda (npr. ponavljanje pokreta istezanja)
  • lokalna – gibljivost u jednoj točki tijela
  • globalna – istodobna gibljivost u više zglobnih sustava

U nastavku se nalaze fotografije koje prikazuju primjere vježbi istezanja za čitavo tijelo koje obavezno trebate ubaciti kao zagrijavanje prije svog treninga i kao opuštanje na kraju.

 

Slika 1: Ruku oslonite o tvrdu površinu te lagano gurate tijelom prema naprijed. Trebali biste osjetiti zatezanje bicepsa i prednjeg ramena.

 

Slika 2: Jednom nogom čvrsto stanete na tlo te drugu povlačite za nožne prste prema gore. Trebali biste osjetiti zatezanje kvadricepsa.

 

Slika 3: Noge stavite u jednak položaj te čvrsto stanite na tlo, rukama i ramenima se spuštate što više prema nožnim prstima tako da ih pokušate dotaknuti prstima na rukama. Noge moraju ostati ravne. Trebali biste osjetiti zatezanje zadnje lože.

 

Slika 4: Noge raširite najviše što možete u sjedećem položaju. Jednom nogom sjednete u preponski sjed te se tijelom i rukama lagano spuštate prema drugoj nozi. Trebali biste osjetiti zatezanje zadnje lože.

 

Slika 5: Obje noge raširite najviše što možete u sjedećem položaju te rukama i tijelom idete prema jednom pa drugoj nozi. Trebali biste osjetiti zatezanje zadnje lože.

 

Slika 6: Položaj tijela ostaje kao na prethodnoj slici samo u ovom slučaju gurate tijelo prema naprijed. Trebali biste osjetiti zatezanje zadnje lože i unutarnjeg dijela kvadricepsa.

 

Slika 7: Jednu nogu stavite ispred sebe kao što je prikazano na slici. S drugom nogom kleknete te povucite stopalo prema sebi. Trebali biste osjetiti zatezanje kvadricepsa.

 Lovro Gmaz

Lovro Gmaz

Autor

Ja sam Lovro Gmaz iz Oroslavja i imam 20 godina. Student sam elektrotehnike. Trostruki sam državni prvak u bench pressu, a time se bavim već 5 godina. Svojim člancima koji sadrže primjere treninga i zdrave recepte najviše želim pomoći početnicima, onima koji još sami ne znaju puno o tome.


Provjeri super ponude i popuste! KUPI ODMAH