Skip to main content
Trening

KOLIKO SERIJA DA RADIM? KOLIKO PONAVLJANJA? – PROGRAMIRANJE TRENINGA 1. DIO

KOLIKO SERIJA DA RADIM? KOLIKO PONAVLJANJA? – PROGRAMIRANJE TRENINGA 1. DIO
Donat Rupčić
Autor6 godina Prije
Pogledaj profil osobe Donat Rupčić

Prije nego što krenemo, dajem vam sljedeće obećanje. Nakon što pročitate ovaj članak, više nećete na isti način promatrati ova pitanja iz naslova. Imat ćete razinu razumijevanja koja će vam omogućiti da uspješno kreirate sami svoj trening.

 

KOLIKO SERIJA RADITI?

 

Većina ljudi to pitanje shvaća kao “koliko serija određene vježbe u treningu”. To nije dobro razmišljanje. Puno je pametnije na to gledati kao “koliko serija PO MIŠIĆNOJ SKUPINI raditi u TJEDNU”. Za neke početnike bi bilo poželjno ciljati na 10 serija po mišićnoj skupini tjedno. Napredni vježbači, kojima je cilj maksimalan mišićni rast, neka ciljaju i na 20 serija po mišićnoj skupini u tjednu.

 

KOLIKO PONAVLJANJA RADITI PO SERIJI?

 

”Je li bolje velika kilaža i mali broj ponavljanja ili velik broj ponavljanja s malom kilažom?” Pitanje koje je većini barem jednom palo na pamet, a ja ga čujem svakodnevno.

Odgovor: Ovisi za što. Za razvoj mišićne snage je bolje ovo prvo, za mišićnu izdržljivost ovo drugo.

A što ako je cilj mišićni rast?

E tu stvari postaju zanimljive. Postoji ono staro vjerovanje koje se nekoć prenosilo usmeno u teretani, a onda u novije vrijeme putem interneta: 8‐12 ponavljanja u seriji ja za povećanje mišićne mase, sve van toga je ili za snagu ili za izdržljivost.

Međutim, znanstvena istraživanja jasno pokazuju da se jednak mišićni rast može ostvariti sa svakim od tih raspona ponavljanja. Štoviše, ako je nekome cilj maksimalan mišićni rast – trebalo bi u programu treninga imati sve raspone ponavljanja. Većina serija neka bude do 12 ponavljanja, ali valja uključiti i serije od 5 ponavljanja, te serije od 25 ponavljanja.

Za kraj da kažem ako se netko još pita… veliki broj ponavljanja s malim kilažama nije za “definiciju” ili “toniranje”.  Za skidanje masti je i dalje nužan kalorijski deficit.

 

ZAKLJUČAK

 

Ciljajte na 10 do 20 serija po mišićnoj skupini u tjednu, ovisno o vašem stažu u teretani. Većina serija vam može biti u rasponu od 8 do 12 ponavljanja, ali je poželjno uključiti i teške serije do 5 ponavljanja, kao i serije s malim kilažama od 25 ponavljanja.

 

Izvori:

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27433992
  • https://www.researchgate.net/publication/261516420_Effects_of_Different_Volume‐ Equated_Resistance_Training_Loading_Strategies_on_Muscular_Adaptations_in_Well‐Trained_Men
  • https://www.researchgate.net/publication/274726675_Effects_of_Low‐_Versus_High‐ Load_Resistance_Training_on_Muscle_Strength_and_Hypertrophy_in_Well‐Trained_Men
Donat Rupčić (23), certificirani instruktor individualnog fitnesa iz Zagreba. Moje su najveće strasti prehrana i trening. Svoju sam specijalizaciju započeo na studiju nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, a nadopunio sam ga stručnim usavršavanjem na polju individualnog fitnesa. Prehrana i trening su jako usko povezani i jedno ne ide bez drugoga pa jako naglašavam njihov sinergistički učinak. U svojim člancima donosim znanstveni pristup fitnesu na jednostavan i razumljiv način.

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein