Skip to main content
Trening

KOLIKO PUTA TJEDNO DA TRENIRAM? KOLIKO DA ODMARAM IZMEĐU SERIJA – PROGRAMIRANJE TRENINGA 2. DIO

KOLIKO PUTA TJEDNO DA TRENIRAM? KOLIKO DA ODMARAM IZMEĐU SERIJA – PROGRAMIRANJE TRENINGA 2. DIO
Donat Rupčić
Autor6 godina Prije
Pogledaj profil osobe Donat Rupčić

Drugi članak u ciklusu koji će vam omogućiti da sami napravite svoj program treninga. Djelotvoran program koji će najbolje odgovarati vašim ciljevima i mogućnostima.

 

KOLIKO PUTA TJEDNO TRENIRATI?

 

Slično kao što je bila situacija u posljednjem članku, ljudi i ovo pitanje pogrešno shvaćaju. Umjesto da se fokusirate na ukupan broj treninga u tjednu, puno je korisnije fokusirati se na to koliko puta trenirate određenu skupinu u tjednu. Klasičan „brosplit“ trening se bazira na tome da se svaka mišićna skupina radi jednom tjedno, s jako velikim brojem serija u tom jednom treningu. Kako znanost napreduje, spoznalo se da to nije optimalno. Za što bolji mišićni rast, trudite se da trenirate svaku mišićnu skupinu barem dva puta tjedno. Sada znamo da je to bolja opcija kada je volumen treninga izjednačen, a veća frekvencija ujedno dopušta korištenje većeg volumena treninga. Što je volumen? Pisao sam o tome u zadnjem članku koji možete pronaći ovdje.

 

KOLIKO ODMARATI IZMEĐU SERIJA?

 

Još jedna jako bitna stavka je odmor između serija. Predugačak odmor i trening vam traje jako dugo. Prekratak odmor i ne stignete se oporaviti za iduću seriju. Već se dosta dugo zna da je za razvijanje mišićne snage i jakosti bolje imati duže odmore između serija. Od dvije pa čak i do pet minuta nije rijetkost. To je istina i potvrđeno istraživanjima. Međutim, još do nedavno se smatralo da je za mišićni rast bolje koristiti kratke odmore – jedna minuta ili čak i kraće. Zadnjih godina se ustanovilo da to nije istina te je i za maksimiziranje mišićnog rasta bolje imati barem dvije minute odmora između serija. Odmor od oko dvije minute omogućuje dovoljno vremena za oporavak između serija, a opet trening ne traje nepotrebno dugo.

 

ZAKLJUČAK

 

Trenirajte svaku mišićnu skupinu barem dvaput tjedno. Primjera radi, treniranje prsa samo ponedjeljkom bi trebala biti stvar prošlosti. Ciljajte na dvije minute odmora između serija. Možda mrvicu duže ako radite čučnjeve ili mrtva dizanja, te možda mrvicu kraće ako radite neku izolaciju za malu mišićnu skupinu. I nemojte listati po Instagramu po nekoliko minuta – u teretani se trenira.

 

Izvori:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27102172 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26605807 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28641044 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28933024

Donat Rupčić (23), certificirani instruktor individualnog fitnesa iz Zagreba. Moje su najveće strasti prehrana i trening. Svoju sam specijalizaciju započeo na studiju nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, a nadopunio sam ga stručnim usavršavanjem na polju individualnog fitnesa. Prehrana i trening su jako usko povezani i jedno ne ide bez drugoga pa jako naglašavam njihov sinergistički učinak. U svojim člancima donosim znanstveni pristup fitnesu na jednostavan i razumljiv način.

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein