Skip to main content
Trening

Kako pronaći balans između mentalnog i fizičkog zdravlja te društvenog života

Kako pronaći balans između mentalnog i fizičkog zdravlja te društvenog života
Marija Gojević-Zrnić
Pisac i stručnjak3 godina Prije
Pogledaj profil osobe Marija Gojević-Zrnić

Postizanje prave ravnoteže važno je u svakom aspektu vašega života, čak i kada se radi o sitnicama poput količine mlijeka koju stavite u žitarice.

Današnja kultura ne pridonosi uvijek održavanju ravnoteže, a u brojnim slučajevima promiče ekstremne krajnosti. Nažalost, ove krajnosti najčešće dolaze od onih najglasnijih pa manje iskusni ljudi po tom pitanju možda nisu ni svjesni da to što ti pojedinci zagovaraju nije normalno, uravnoteženo, a ni sigurno.

Zbog pritiska društvenih mreža koje diktiraju kako treba izgledati, kako treba trenirati, kako se treba ponašati, jedan problem koji zasigurno nije usklađen s normalnošću je ravnoteža između odlazaka u teretanu i društvenog života te žongliranje između mentalnog i fizičkog zdravlja oko ovih naizgled oprečnih aktivnosti.

U ovom članku saznat ćete rizike odlaska u krajnost što se tiče teretane/društvenog života te zašto je pronalaženje uravnoteženog pristupa važno i kako ga postići.

Zašto radite to što radite?

Možda se čini kao čudno pitanje, ali iz kojeg razloga se ponašate na način na koji se ponašate? Zašto vježbate do točke pretreniranosti? Zašto vikende kontinuirano provodite pijani/mamurni? Umjesto postizanja ravnoteže, zašto pretjerujete? Zašto osjećate potrebu da stalno budete na dijeti?

Mnogi od nas djeluju bez razmišljanja; radimo nešto i samo procjenjujemo ponašanje bez da pokušamo shvatiti motive iza njega. Na primjer, vječna dijeta - osobe koje su na vječnoj dijeti osjećaju se kao gubitnici jer nikada ne završe dijetu, ali kako mogu dovršiti nešto što uopće nije održivo?

Kako ostvariti ciljeve koji u biti ne postoje? Ne možete zauvijek gubiti na težini, zar ne? I zašto niste zadovoljni tijelom? Htjeli biste izgubiti kilograme kako biste bili sretni, ali već nekoliko puta ste bili na dijeti, izgubili kilograme i svejedno ste nesretni. Je li težina ovdje stvarno problem?

Postoje brojna pitanja koja se mogu postaviti oko ovog problema, ali ovo je samo jedan primjer ponašanja koje osuđujemo bez da razumijemo zašto radimo to što radimo.

Utjecaj medija na naše zdravlje

Jedan od glavnih čimbenika u promjeni ponašanja je percepcija koju imamo o samome sebi. Zbog rapidnog rasta i razvoja društvenih mreža u proteklom desetljeću bombardirani smo sa sve više i više fotografija isklesanih pojedinaca, ekstremnih dijeta ili načina života. Procjenjuje se da korisnici svakodnevno provedu nekoliko sati na društvenim mrežama, a čak i do osam sati dnevno su izloženi nekoj vrsti medija (bez obzira na to jesu li aktivno odlučili sudjelovati ili ne).

Naša percepcija normalnosti pomaknula se prema nekom lažnom i često iskrivljenom osjećaju savršenstva. Vidimo isječke života o kojima, realno, malo znamo i pretpostavljamo da su naši životi manje vrijedni jer ne dobivaju isti broj lajkova i followera.

Razmislite o osobama koje pratite na društvenim mrežama i realnosti njihovog stvarnog života. Realno, želite li stvarno pronaći romansu u nekoj reality emisiji ili prodavati čajeve putem društvenih mreža? Želite li imati toliko nizak postotak tjelesne masti da izgubite menstruaciju, seksualnu želju, sposobnost funkcioniranja u svakodnevnom životu ili riskirati samoozljeđivanje? Je li vrijedno živjeti život koji od vas traži da budete savršeni u svakoj situaciji, a ako niste savršeni, onda vas kritiziraju? A i što je to uopće savršenstvo? Stalno razvijajući skup nedefiniranih, nerealnih i nedostižnih standarda koje je postavio... Tko ono? Kada se malo odmaknete i vidite što su mediji postali i što se sada smatra "normalnim" , je li uopće čudno da se borimo za ravnotežu između fizičkog i mentalnog zdravlja, između teretane i društvenog života?

Stvarnost situacije

Postići ravnotežu u životu znači živjeti život s nekim ciljem, ali istodobno ispunjenim i raznim iskustvima.

Zdravlje kao prioritet i ostvarivanje ciljeva treniranja te postizanje dobrog izgleda ili ostvarivanje bilo kojeg drugog razlog zbog kojeg trenirate su definitivno važni, ali nikada ne bi u potpunosti trebali biti vaš život, nego samo još jedan dio njega. Kada se nađemo u krajnosti spektra treniranja, riskiramo razvoj ortoreksije ili drugih poremećaja prehrane, razvoj loše i iskrivljene slike o sebi i svome tijelu, stvaranje niskog samopoštovanja te česte promjene raspoloženja to povećava opasnost od ozljede i općenito dovodi do lošeg fizičkog i mentalnog stanja.

Zdrav društven život važan je dio zdravlja i ne smije se zanemarivati. Zdravlje je više od fizičkog izgleda, osjećaja, načina na koji funkcionirate, radite ili jedete. Zdravlje su iskustva koja doživite, društveni kontakti i značajni odnosi u vašem životu.  Iako teretana može biti društveno središte, hobiji i društvene aktivnosti izvan teretane mogu vam jako puno pomoći.

Naravno, postoji i krajnost tog društvenog spektra, i to ona koja može biti poprilično destruktivna zbog današnje kulture konzumacije alkohola i izloženosti različitim drogama. Važno je napomenuti da život u bilo kojoj krajnosti spektra društvenog života (kao introvertna ili ekstremne ekstrovertna osoba koja je sklona destruktivnom ponašanju) može imati jednako štetan utjecaj na vaše odnose, poznanstva, tjelesno i mentalno zdravlje.

Zaključak

Ravnoteža leži negdje između života usredotočenog na zdravlje i života usredotočenog na iskustva, a ta "ravnoteža" je za sve drugačije (baš kao što zdravlje i sreća drugačije izgledaju na svima).

Dani odmora ispunjeni s društvenim aktivnostima mogu biti odličan način za punjenje baterija, fizičkih i mentalnih. To ne mora biti opijanje. Odite u kino ili na spoj, večeru, planinarenja. Postoji tisuću i jedna stvar koju možete raditi bez da se izmučite u teretani kako biste došli do zamišljene slike fizičkog izgleda koja vrlo vjerojatno nije realna (i zbog koje vas nitko tko vas poznaje neće ništa više voljeti!).

Sreća u životu nije u crno-bijeloj boji; ona je u sivom području između njih. Ako smo u posljednje vrijeme naučili nešto, to je važnost i krhkost života i zašto ga ne bismo trebali izgubiti. Radite stvari koje volite i radite ih jer vas čine sretnima, a ne da se promijenite za nekog drugog ili da se svidite ljudima koji se u konačnici vama ne sviđaju. Zdravlje je više od članstva u teretani. Više je od prehrane. Zdravlje je značajan, sretan i ispunjen život, život prepun iskustava koja se mogu doživjeti samo kada istinski počnete cijeniti sami sebe.

 

Marija Gojević-Zrnić
Pisac i stručnjak
Pogledaj profil osobe Marija Gojević-Zrnić

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein