Recepti

Tofu sa sezamom | Visokoproteinski veganski recept

Neovisno jeste li vegan, jednostavno morate isprobati ovaj tofu sa sezamom.


Niall Kirkland je tu da vam pomogne da obogatite vašu vegansku prehranu ovim receptom koji je božanstvenog okusa. Ako baš ne volite tofu, garantiramo da ste ga do sada pripremali na pogrešan način.

Sa slatko kiselim umakom poput ovoga jednostavno ne možete ostati razočarani. A da uopće ne spominjemo dodatak mladog luka i sezama – možda zvuči kao mali dodatak, ali definitivno čine ogromnu razliku.

2 porcije

 

Sastojci

Za hrskavi tofu:

  • 1 blok čvrstog tofua
  • Sol i papar po ukusu
  • 25 g kukuruznog brašna
  • 2 žlice umak od soje
  • 1 žlica kokosovog ulja

Za ljepljivi umak:

  • 2 žlice umak od soje
  • 3 žlice umaka bez šećera (slatki čili)
  • 2 žlice sirupa od agave
  • 2 žlice ketchup-a
  • 2 češnja češnjaka (zgnječena)
  • 1 žlica rižinog vinskog octa
  • 1 žličica češnjaka
  • 1 žlica kukuruznog brašno pomiješana s cca. 50 ml kipuće vode.

Za posluživanje:

  • Sitno sjeckani mladi luk
  • Sjemenke sezama
  • 125 g basmati riže po porciji

 

Način pripreme

  1. Prvo narežite tofu na kockice veličine 2cm i velikodušno začinite soli i paprom.
  2. U zdjelu dodajte soja umak i u njega ubacite kockice tofua.
  3. Zatim prenesite kockice tofua u zdjelu napunjenu kukuruznim brašnom, promiješajte dok se potpuno ne pokrije i stavite na stranu.
  4. Pomiješajte sve ljepljive sastojke umaka zajedno (osim kukuruznog brašna) i stavite na stranu.
  5. Zagrijte kokosovo ulje u tavi čije dno se ne lijepi i dodajte tofu. Kuhajte 4-5 minuta na srednjoj vatri (ulje bi trebalo lagano cvrčati). Provjerite jesu li tofu komadići zlatni i hrskavi na kuhanoj strani te ih zatim okrenite na drugu stranu dok i ona ne postane zlatna i hrskava.
  6. Kada je tofu gotov, izvadite ga iz tave i stavite sa strane. Brzo očistite tavu papirnatim ručnikom i dodajte ljepljivi umak.
  7. Stavite umak na laganu vatru i kuhajte 5 minuta. Dodajte smjesu kukuruznog brašna i dobro promiješajte. Kuhajte dok se umak ne zgusne, otprilike 3-4 minute.
  8. Dodajte hrskav tofu natrag u tavu u umak. Nemojte predugo ostaviti tofu u tavi jer više neće biti hrskav.
  9. Poslužite s basmati rižom ukrašenom mladim lukom i puno sezama.

Tofu sa sezamom | Visokoproteinski veganski recept

Prehrambene činjenice

Količina po serviranju

Kalorija 546kcal 189 Kalorija iz masnoća
% Dnevna Vrijednost *
Ukupno Masnoća21g32%
Ukupno ugljikohidrata65g22%
Protein25g50%


Marija Gojević-Zrnić

Marija Gojević-Zrnić

Pisac i stručnjak


Provjeri super ponude i popuste! KUPI ODMAH