Skip to main content
Trening

Toplo – hladni tuš

Toplo – hladni tuš
Dino Božić
Autor6 godina Prije
Pogledaj profil osobe Dino Božić

Veliki broj sportaša širom svijeta se izlaze jako velikim naporima, kako bi postigli željene rezultate na svakodnevnim treninzima i natjecanjima. Prilikom velikog intenziteta treninga i natjecanja dolazi do ozljeda koje su sastavni dio sporta. Kako bi se ozljede spriječile ili barem smanjile, sportaši se služe raznim metodama oporavka. Sredstva oporavka se dijele na prirodna, psihološka i fizioterapijska sredstva.

Toplo hladni tuš je dobro poznat način oporavka među elitnim sportašima. Koristi se već dugo vremena u sportu i općenito fitnesu. Jednostavan način za oponašanje terapije naizmjeničnom vruće-hladnom kupkom ili prijelaza iz vrućih termalnih bazena u hladnu rijeku je jednostavno izmjenjivanje vode pod tušem.

Ekstremno topla i hladna voda uzrokuju širenje i stezanje mišića (dovodi i odvodi krv do mišića) što omogućava blagu detoksikaciju zbog koje dolazi do izbacivanja toksina. Ovaj postupak, osim toga, značajno poboljšava cirkulaciju koja je iznimno važna za izbacivanje nakupljenih štetnih tvari iz organizma.

Dobra cirkulacija je ključna za cjelokupno zdravlje. Izmjena tople i hladne vode tijekom tuširanja poboljšava cirkulaciju jer dolazi do stezanja i širenja krvnih žila. To može spriječiti hipertenziju, otvrdnuće arterija, pojavu proširenih vena, te pomoći da se osjećate i izgledate bolje.

Najbolje je započeti vrućom vodom, a nakon nekoliko minuta korištenja, na minutu pustite mlaz hladne vode. Tada opet okrenite na vruću vodu, pa izmjenu ponavljajte nekoliko puta.

Izmjena tople i hladne  vode sve se više koristi kod elitnih sportaša koji žele smanjiti umor i ubrzati oporavak nakon vježbanja. Ubrzani kratkoročni tretmani oporavka mogu poboljšati učinkovitost nastupa na natjecanju, omogućiti veće opterećenje prilikom  treninga ili poboljšati učinak danog opterećenja prilikom treninga.

Prilikom napornih ragbi treninga i treninga u teretani koristio sam metodu oporavka toplo – hladnim tušem , te je terapija uvijek davala pozitivne rezultate. Puno sam puta na turnirima između utakmica obavio terapiju toplo hladnim tušem, te  sam se uvijek osjećao bolje odmornije i spremnije za nastavak natjecanja.

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23743793

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18058595

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22336838

Zovem se Dino Božić imam 19 godina i rođen sam 09.06.1998. u Zagrebu. Studiram coaching and fitness u Velikoj Britaniji u gradu Exeter na Exeter Collegu. Grad Exeter je poznat sportski grad iz kojeg dolazi i trenutno najbolji ragbi klub u Engleskoj 'Exeter Chiefs'. Ja se također bavim ragbijem već dugi niz godina i životni san mi je bio igrati ga u državi u kojoj je ovom sportu pridana veća važnost. Cilj mi je doći do profesionalnog levela ragbija te što većeg levela školovanja. Cijeli život se bavim sportom te bih svoje znanje sporta, prehrane, oporavka te fitnessa htio prenjeti na što više ljudi i omogućiti im da postignu svoje ciljeve kako bi se bolje i zdravije osjećali.

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein