Skip to main content
Prehrana

Zeleni čaj

Zeleni čaj
Marko Barić
Pisac i stručnjak6 godina Prije
Pogledaj profil osobe Marko Barić

Zeleni čaj nastao je kada je kineskom caru list te biljke pao u šalicu s vrućom vodom – barem tako govori stara legenda. Danas su nam dobro poznate dobrobiti zelenog čaja i njegove tvari koje imaju velik potencijal u očuvanju zdravlja.

Po čemu je zeleni čaj poseban?

Za razliku od proizvodnje ostalih čajeva, kod zelenog čaja se izostavlja fermentacija koja daje osebujan okus, ali mnogo važnije, čuva gotovo sve polifenole – jake antioksidanse koji sprečavaju oštećenje stanica. Prema istraživanju provedenom na Sveučilištu u Kansasu, glavni antioksidans (EGKG) zelenog čaja snažniji je od vitamina C oko sto puta!

Dobrobiti zelenog čaja

EGKG je prema istraživanjima nama najvažiji sastojak zelenog čaja. Osim što štiti stanice od oštećenja, povećava i proizvodnju vlastitih antioksidansa. Takav antioksidacijski učinak može pomoći u zaštiti srca sprečavanjem oštećenja lošeg kolesterola, za koje se smatra da je početni korak u nastanku plaka u arterijama. Osim toga, u zelenom čaju nalaze se fluoridi koji imaju opći antibakterijski učinak i mogu zaštiti zube od krvarenja.

Opsežna studija provedena kod osoba koje su konzumirale zeleni čaj pokazala je kako su oni koji su tijekom šest mjeseci barem jedanput na tjedan pili zeleni čaj imali znatno nižu učestalost raka u odnosu na ljude koji su ga pili rijetko ili nikad.

Čaj ima povoljno djelovanje bilo da pijete nekoliko šalica na dan ili ga uzimate u obliku kapsula.

Ciljana količina polifenola iznosi oko 240 do 320mg na dan. Prema istraživanju ta količina aktivnih tvari nalazi se u četiri šalice zelenog čaja. Kad kupujete zeleni čaj u obliku tableta ili kapsula, birajte preparate koji sadrže najmanje 50% polifenola. Takvi proizvodi u dvije doze od po 250mg daju 250mg polifenola.

Možete uzimati dodatke prehrani sa zelenim čajem ili uživati u smirujućem napitku – oba će imati pozitivan učinak na vaš organizam.

Zeleni čaj je vrlo siguran u oba oblika te nema razloga za brigu. Čak ga i osobe osjetljive na kofein mogu konzumirati, no u manjim količinama. Jedna šalica zelenog čaja sadrži 40 mg kofeina, dok u dodacima prehrani taj iznos se smanjuje na samo 5-6mg kofeina.

Naši se članci trebaju koristiti samo u informativne i obrazovne svrhe te nisu namijenjeni za medicinski savjet. Ako ste zabrinuti za svoje zdravlje, obratite se stručnoj osobi prije uzimanja prehrambenih dodataka ili uvođenja značajnih promjena u prehrani.

Marko Barić
Pisac i stručnjak
Pogledaj profil osobe Marko Barić
Ja sam Marko Barić višestruki državni, međunarodni i europski prvak u bodybuildingu. Član reprezentacije od 2013. godine, vrhunski kategorizirani sportaš RH. Moj rad je usmjeren na fizički, ali i psihički razvoj rekreativaca i vrhunskih sportaša u smjeru vođenja i organizacije prehrane te treninga sukladno cilju pojedinca i sportu, od kojih sam najviše posvećen bodybuildingu. U uspješnoj trenerskoj karijeri okrunio sam se brojnim titulama od kojih bi izdvojio apsolutnu titulu prvakinje u bikini fitnessu u juniorskoj i seniorskoj kategoriji, te višestruku apsolutnu titluu prvaka države i međunarodno zlato u kategoriji physique. Trenutno sam usmjeren na mentalnu pripremu vrhunskih sportaša te sukladno tome proširujem svoje znanje i iskustvo na NLP edukacijama na kojima učim i usavršavam brojne tehnike koje doprinose vrhunskim rezultatima. Surađujem sa brojnim internacionalnim i domaćim natjecateljima.

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein