Skip to main content
Prehrana

Što je nisko šećerna dijeta i kako smanjiti unos šećera

Što je nisko šećerna dijeta i kako smanjiti unos šećera
Marija Gojević-Zrnić
Pisac i stručnjak3 godina Prije
Pogledaj profil osobe Marija Gojević-Zrnić

U supermarketima i trgovinama police su pune slatkih zalogaja i pića. Iako se s vremena na vrijeme može uživati u njima, njihov redoviti unos je jednostavan način da prijeđete potrebni unos kalorija, a prekomjerni unos šećera može dovesti do brojnih zdravstvenih problema.

Što je dijeta s niskim sadržajem šećera?

Prema smjernicama, unos šećera ne smije prelaziti 5% dnevnih kalorija. To znači da tipična odrasla osoba ne bi smjela unijeti više od 30g šećera. Najštetnija vrsta šećera su slobodni šećeri, koji uključuju one koji se dodaju u gazirana pića, voćne sokove, kolačiće, kolače i čokoladu.

Postoji i specifična "dijeta bez šećera" koja podrazumijeva uklanjanje svih šećera, uključujući one koji se nalaze u drugim zdravim izvorima hrane, kao što su voće i mliječni proizvodi. To se ne preporučuje jer je voće dobar izvor vlakana i mikronutrijenata.

 

Koje su prednosti smanjenja unosa šećera?

Gubitak težine

Konzumacija hrane s visokim udjelom šećera može dovesti do povećanja kilograma. Šećer ima slab učinak na sitost što znači da se nećete osjećati sito nakon slatkih zalogaja. To znači da je mnogo vjerojatnije da ćete premašiti potrebnu dnevnu količinu kalorija, što može dugoročno dovesti do debljanja.

S druge strane, odabir hrane s više proteina i vlakana može dovesti do gubitka tjelesne težine.

Briga za zube

Velike količine šećera mogu naštetiti vašim zubima. Ako želite ostati zdravi i u formi te izbjeći osmijeh bez zubi, najbolje je osigurati da ne pretjerujete s unosom šećera. Konkretno, slobodni šećeri su oni koji najviše štete i dovode vašeg zubara u loše raspoloženje.

 

Kako slijediti dijetu s niskim sadržajem šećera

Postoji niz stvari koje možete učiniti kako biste smanjili dnevni unos šećera, a mnoge od njih mogu općenito dovesti do poboljšanja prehrambenih navika. Korištenje sljedećih savjeta pomoći će vam da smanjite dnevni unos šećera i pobljšate kvalitetu vaše prehrane.

Obratite pažnju na deklaracije hrane

Često je iznenađujuće koliko se šećera nalazi u vašim omiljenim pićima i laganim obrocima, a šećer često može biti u hrani u kojoj ga ne očekujete. Pažljivost i čitanje deklaracije može biti informativan proces koji će vam pomoći da napravite pravi odabir kada se radi o obrocima, grickalicama i napitcima.

Izbjegavajte napitke sa šećerom

Vaša omiljena gazirana mogu biti krcata šećerom te bi možda vrijedilo da potražite njihove "dijetne" verzije. Međutim, ovo se ne odnosi samo na tipična gazirana pića. Pića koja se često prodaju kao "zdrava" ili s "niskim udjelom masti" mogu sadržavati popriličnu količinu šećera.

Stvari poput" zdravih " smoothija ili voćnih sokova također mogu sadržavati značajne količine šećera pa prilikom odabira zdravu opciju nehotice možete dodati nepotrebni šećer u prehranu.

Lakše sa začinima

Ketchup sadrži značajne količine šećera. Pobrinite se da ne pretjerate s ketchupom i smanjite broj obroka u koje ga dodajete. Na taj način možete smanjiti ukupni unos šećera.

Planirajte svoje obroke unaprijed

Planiranje obroka unaprijed ima mnoge prednosti. Osim što možete kontrolirati unos kalorija, planiranje obroka može biti isplativo i korisno za vaš novčanik.

Planiranje unaprijed također može pomoći u izbjegavanju neplanirane kupnje nezdrave prerađene hrane na koju lako naletite na policama dućana. Iako može biti prikladna kada sete ograničeni vremenom, prerađena hrana često ima visok udio šećera zbog čega se preporučuje da obroke napravite sami od svježih i cjelovitih namirnica.

Planiranje unaprijed također vam omogućuje da provjerite deklaracije na vrijeme i uklopite slatke poslastice tu i tamo.

Nemojte kupovati kada ste gladni ili umorni

Kupovina nakon dugačkoga dana na poslu kada ste gladni i umori može odolijevanje slatkišima učiniti puno težim. Pogotovo onima koji se nalaze na kasi.

Kupovina nakon zdravog obroka (koji sadrži vlakna i proteine) vam može pomoći da odolite kupnji hrane koja dugoročno može negativno utjecati na vaše zdravlje. Mnogo je teže odoljeti slatkim grickalicama nakon što ih kupite i pohranite kod kuće, pogotovo kada se smjestite pred televiziju.

Hrana s niskim udjelom šećera

  • Meso i riba
  • Povrće
  • Žitarice od cjelovitog zrna i zob
  • Kruh od cjelovitog zrna
  • Rižini i zobeni keksi
  • Neslani orašasti plodovi
  • Obične kokice
  • Svježe, konzervirano ili sušeno voće
  • Tamna čokolada
  • Grčki jogurt

Hrana koju treba izbjegavati

  • Ketchup, umak za roštilj i slatki umak od chilija
  • Gotova tjestenina i curry umaci
  • Prerađena hrana kao što su pizza, pite i neki gotovi obroci
  • Konzervirana juha
  • Jogurti s okusom
  • Žitarice za doručak
  • Kolačići i kolači
  • Čokolada
  • Gazirana pića
  • Džemovi, marmelade, namazi

Postoje li nuspojave prehrane s niskim ujdelom šećerom?

Šećer se također koristi kao energija u tijelu. Ako odrađujete velike količine intenzivnih ili dugotrajnih treninga izdržljivosti, potpuno uklanjanje šećera može značiti da trening nećete odraditi najbolje i da će vam duže trebati da se oporavite.

Ako trenutno konzumirate velike količine šećera i odjednom prestanete, možda ćete početi osjećati žudnju za hranom koja ima visok udio šećera. To znači da se šećer treba postupno smanjivati kako bi se izbjegli neugodni simptomi kao što su žudnja, loše raspoloženje, poremećaj spavanja, vrtoglavica i mučnina.

Poruka za razmišljanje

Smanjenje unosa šećera u vašoj prehrani može dovesti do boljeg sastava tijela i smanjene vjerojatnosti propadanja zuba i dugotrajnih bolesti. Slijedeći gore navedene savjete možete smanjiti unos šećera na održiv način, a i dalje uživati u ukusnoj hrani.

Naši se članci trebaju koristiti samo u informativne i obrazovne svrhe te nisu namijenjeni za medicinski savjet. Ako ste zabrinuti za svoje zdravlje, obratite se stručnoj osobi prije uzimanja prehrambenih dodataka ili uvođenja značajnih promjena u prehrani.

Marija Gojević-Zrnić
Pisac i stručnjak
Pogledaj profil osobe Marija Gojević-Zrnić

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein