Skip to main content
Trening

ŠTO JE BOLJE: VIŠEZGLOBNE VJEŽBE ILI IZOLACIJE? – PROGRAMIRANJE TRENINGA 4. DIO

ŠTO JE BOLJE: VIŠEZGLOBNE VJEŽBE ILI IZOLACIJE? – PROGRAMIRANJE TRENINGA 4. DIO
Donat Rupčić
Autor6 godina Prije
Pogledaj profil osobe Donat Rupčić

Evo nas na kraju ovog ciklusa objava o programiranju treninga pa da završimo s jednom temom oko koje se diže prašina.

S jedne strane imamo ljude koji stalno „pumpaju“ izolacije i izbjegavaju višezglobne vježbe. S druge pak strane je kamp ljudi koji rade samo višezglobne vježbe i kažu da su izolacije potpuno nepotrebne i gubitak vremena. ILI jedno ILI drugo… što je BOLJE… To je potpuno krivi način gledanja, nema razloga biti isključiv. Najbolja je kombinacija jednog i drugog, i to iz par razloga.

 

Razlog #1: Mišićna aktivacija

 

Nije slučajno da ga navodim kao broj jedan, stvarno je najvažniji razlog za korištenje i izolacija i višezglobnih vježbi u treningu. Postoje određene mišićne skupine koje možemo izvrsno stimulirati osnovnim, višezglobnim vježbama. Neki od primjera su kvadriceps koji jako dobro „pogađamo“ u čučnju ili zadnja loža koja super radi kod mrtvog dizanja.

Kao suprotnost tome imamo neke mišićne skupine koje se mogu stimulirati tek ciljanim, izolacijskim vježbama. Neki primjeri uključuju stražnju ilateralnu glavu ramena, listove, gluteus medius, itd. Za te skupine je potrebno uključiti izolacijske vježbe ako se želi ostvariti pravi napredak.

 

Razlog #2: Neće sve mišićne skupine napredovati jednakom brzinom

 

Kao primjer ćemo uzeti zgibove kao višezglobnu vježbu. U toj vježbi primarno rade ruke (biceps) ileđa (latissimus). Ovisno o genetici i formi izvođenja, jednoj će osobi bolje napredovati biceps, a drugoj osobi leđa. Tada se može suplementirati još neka vježba za mišićnu skupinu koja zaostaje.

Još jedan sličan primjer je bench press. Kod bencha su uključena prsa, prednja glava ramena i triceps. Međutim, duga glava tricepsa se na benchu ne može maksimalno stimulirati pa za nju preporučujem uključiti izolaciju u obliku neke triceps ekstenzije iznad glave.

 

ZAKLJUČAK:

 

Uvrstite u svoj program treninga i višezglobne vježbe i izolacije. Rezultat će biti potpunije i skladnije razvijena muskulatura, a vjerujem da nam je to svima cilj.

Donat Rupčić (23), certificirani instruktor individualnog fitnesa iz Zagreba. Moje su najveće strasti prehrana i trening. Svoju sam specijalizaciju započeo na studiju nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, a nadopunio sam ga stručnim usavršavanjem na polju individualnog fitnesa. Prehrana i trening su jako usko povezani i jedno ne ide bez drugoga pa jako naglašavam njihov sinergistički učinak. U svojim člancima donosim znanstveni pristup fitnesu na jednostavan i razumljiv način.

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein