Skip to main content
Trening

Kako dolazi do mišićne upale i je li to pokazatelj dobrog treninga?

Kako dolazi do mišićne upale i je li to pokazatelj dobrog treninga?
Donat Rupčić
Autor5 godina Prije
Pogledaj profil osobe Donat Rupčić

Što je mišićna upala?

Svima nam je poznat onaj osjećaj kada nas bole noge dok hodamo niz stepenice nakon što smo dan-dva ranije na treningu radili čučanj. Ili kako nam zna biti bolno sjediti na wc-u nakon što smo prije par dana radili rumunjsko mrtvo dizanje. Ta bol koju osjetimo se kolokvijalno naziva „muskofiber“, tj. mišićna upala.

Nekoć se mislilo da je mišićna upala uzrokovana nakupljanjem mliječne kiseline. Sada se dobro zna da to nije tako. Razina mliječne kiseline koja nastane treningom se unutar sat vremena nakon treninga vrati u normalu, a mišićna upala nastupa tek kasnije i traje po par dana.

Kako onda zapravo dolazi do mišićne upale?

Mišićna upala je blisko povezana s oštećenjem na mišićnim vlaknima. Pojednostavljeno, ona je dosta dobar indikator koji nam kaže kada smo „potrgali“ mišić. U pravilu se javlja u nekoliko slučajeva. Prvi slučaj je kada radimo neki pokret na koji nismo naviknuti. Zato se kod početnika redovito javljaju upale – jer oni nisu naviknuti ni na jedan pokret koji se radi u treningu.

Također često dolazi do upale ako se naglašava ekscentrična faza pokreta. To je onaj dio pokreta u kojem spuštamo uteg pa se mišić izdužuje pod opterećenjem. I naposljetku, upala se često javlja kod vježbi u kojima je mišić jako opterećen dok je u istegnutoj poziciji. To je objašnjenje zašto zna doći do velikih upala zadnje lože nakon rumunjskog mrtvog dizanja.

 

Je li upala pokazatelj dobrog treninga?

Kada smo objasnili što su mišićne upale i kako nastaju, vjerojatno nije iznenađenje da mišićna upala NIJE pokazatelj dobrog treninga. Jednak mišićni rast se može ostvariti sa i bez upale. Čak naprotiv, velike mišićne upale mogu usporiti mišićni. Dok se god radi o nekoj umjerenoj mišićnoj upali s vremena na vrijeme, nemate razloga za brigu – ali nemojte ciljano „loviti“ upale.

 

Izvori:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12617692 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2489863 https://journals.lww.com/nsca-scj/Fulltext/2013/10000/Is_Postexercise_Muscle_Soreness_a_Valid_Indicator.2.aspx

Donat Rupčić (23), certificirani instruktor individualnog fitnesa iz Zagreba. Moje su najveće strasti prehrana i trening. Svoju sam specijalizaciju započeo na studiju nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, a nadopunio sam ga stručnim usavršavanjem na polju individualnog fitnesa. Prehrana i trening su jako usko povezani i jedno ne ide bez drugoga pa jako naglašavam njihov sinergistički učinak. U svojim člancima donosim znanstveni pristup fitnesu na jednostavan i razumljiv način.

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein