Skip to main content
Trening

Žene u teretani

Žene u teretani
Valentina Filipović
Pisac i stručnjak6 godina Prije
Pogledaj profil osobe Valentina Filipović

Žene u teretani – brojnije nego prije, ali još uvijek u velikoj manjini. Većina njih se skriva na grupnim treninzima kao što je pilatesu i sl.

Nemojte me krivo shvatiti, nema ništa loše u takvom načinu tjelovježbe, no one koje žele iskoristiti maksimalni potencijal svoga tijela će se ipak morati suočiti s bučicama i malo težim treninzima u teretani.

 

ZAŠTO ŽENE IZBJEGAVAJU TERETANU?

Jedan od razloga je što ne znaju kako koristiti sprave, a one koje skupe hrabrosti cijeli trening provedu na orbitreku, traci ili već nekom drugom obliku cardia. Priznajem, i ja sam bila u toj skupini. Skoro dvije godine trake, stepera i orbitreka bez ikakvih rezultata! I to sve samo zato što me bilo sram pitati osoblje za pomoć, ali i pogleda u „muškom“ dijelu sa spravama.

Što me vodi drugom razlogu – neželjeni i neugodni osuđujući pogledi. Istraživanja su pokazala kako većina žena, ali i muškaraca upravo zbog tih pogleda izbjegava teretane, no zapravo na takvim mjestima je svatko fokusiran na sebe i svoj odraz u ogledalu, a ne druge.

“Krenut ću u teretanu kad smršavim…”

… glasi rečenica na koju sam nedavno naišla. Ne, ne moraš biti u formi ili smršaviti kako bi krenula u teretanu jer ona upravo tome služi. Nitko te neće osuđivati, već suprotno, poštovati tvoj trud.

Zadnje, ali po meni najbitnije…

“…ne želim se nabildati!”

Cilj većine žena je smršaviti i utegnuti se, za što je potreban trening s nekom vrstom otpora ili tereta kako bi prisilili mišiće na rast. Takav trening rezultira toniranim izgledom kakvom većina teži, a ne ogromnim mišićima jer je za takav izgled potrebno puno više. Kako bi žena imala tu količinu mišićne mase potrebne su puno veće doze testosterona koji je prirodno 15-20 puta manji kod žena nego kod muškaraca.

 

KAKO POBIJEDITI STRAH I ODLUČITI SE ZA PRVI KORAK?

Svaki početak je težak i svi smo pomalo izgubljeni, no srećom u svakoj teretani postoje treneri kojima se možemo obratiti za pomoć. Za one koji žele izbjeći već spomenute poglede, odlazak u vrijeme manje gužve može biti jedna od opcija, no ne ograničavajte s zbog toga jer tamo ste zbog sebe, a ne drugih. Na kraju tamo smo svi iz istog razloga – kako bi stvorili najbolju verziju sebe.

Odličan način za smanjenje nesigurnosti je priprema. Unaprijed napiši vježbe za taj dan te ćeš na taj način uvijek znati što raditi. Također, započni s kilažom koja ti je teška, ali i ne prevelika kako bi vježbu mogla odraditi pravilno i do kraja te ih zapisuj i na taj način prati napredak. Uz pravilnu prehranu i adekvatan trening ubrzat ćeš metabolizam, a samim time i sagorijevanje masti jer mišićno tkivo troši kalorije i tokom odmora, što znači više mišića – veća potrošnja kalorija.

Žene jednostavno nemaju dovoljnu količinu testosterona za izgradnju velikih mišića poput muškaraca tako da žena uz pomoć utega postaje vitkija, a ne nabildana i velika.

Nema razloga za strah od teretane i utega jer se nećete nabildati već izgraditi čvrsto i zategnuto tijelo te poboljšati sveukupno zdravlje. Kad uočite rezultate, bučice i teretana će vam postati najbolji prijatelj.
Valentina Filipović
Pisac i stručnjak
Pogledaj profil osobe Valentina Filipović
Ja sam Valentina Filipović apsolutna juniorska i seniorska prvakinja Hrvatske u kategorji bikini, također 2017. godine okrunila sam se titulom "Miss FIBO" na najvećem sajmu fitnessa na svijetu u Njemačkoj i to na sovme prvom natjecanju. Brojnim edukacijama i seminarima proširujem svoje znanje, te surađujem sa velikim brojem žena koje žele promijeniti svoje životne navike, ali i vrhunskim sportašicama. Svojim alternativnim kuhanjem tradicionalnih jela na zdrav način i brojnim receptima pomažem velikom broju ljudi da im fitness ne bude opterećenje nego užitak. Razvijam nove metode treninga koje mogu pratiti i rekreativci i profesionalci. Aktivno treniram i pole dance koji doprinosi mome fizičkom i psihičkom napretku

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein