Skip to main content
Suplementi

Kako odabrati najbolji multivitamin

Kako odabrati najbolji multivitamin
Marija Gojević-Zrnić
Pisac i stručnjak3 godina Prije
Pogledaj profil osobe Marija Gojević-Zrnić

Multivitamini postoje već godina i veoma su popularni jer na brz i jednostavan način možete unijeti potrebne vitamine. Skoro ⅓ odraslih osoba uzima jedan (ili više) multivitamin dnevno iz različitih razloga.1 Ali kako znati prepoznati treba li vam multivitamin, i ako treba, kako izabrati najbolji? Rasčlanili smo čimbenike koje treba uzeti u obzir prilikom odabira multivitamina kako biste bili sigurni da ćete ostvariti najveće moguće benefite za vaše zdravlje.

 

Što su multivitamini?

Multivitamini su, po definiciji, dodatak prehrani koji sadrži više od jednog vitamina u jednom proizvodu. Općenito, multivitamini dolaze u obliku tablete ili kapsule, ali sada su također dostupni u tekućim oblicima pa čak i u obliku bombona zbog čega je lakše sjetiti se popiti ih. Dostupni su od 1940-ih i stalno su rasli u popularnosti.1

Multivitamini su dizajnirani kako bi nadoknadili bilo koji nedostatak vaše prehrane. Ponekad je teško svaki dan pojesti dovoljno voća, povrća i cjelovitih žitarica. Upravo su iz tog razloga razvijeni multivitamini - da svaki dan dobijete vitamine  koji su potrebni vašem tijelu.

Danas na tržištu postoje tri glavne vrste multivitamina:

1) Širok raspon, ili jednom dnevno multivitamini

Namijenjeni su svakodnevnom unosu bez obzira na specifične hranjive potrebe ili ograničenja prehrane. Oni obično sadrže gotovo preporučenu dnevnu količinu svakog uključenog vitamina i minerala.

2) Visoka snaga ili Mega multivitamini

Ove vrste multivitamina obično sadrže mnogo više od 100 posto preporučene dnevne količine nekih vitamina i minerala, kao što je možda 400 posto vitamina A, C i E. Oni su namijenjeni ljudima koji žele brzo povećati razinu određene hranjive tvari, a mogu sadržavati druge dodatke ili minerale.

U većini slučajeva, ako uzimate više od preporučene doze nekog vitamina, vaše tijelo se jednostavno riješi dodatnih količina. Ali izuzetno visoke razine nekih vitamina i minerala mogu biti opasne.

3) Specijalizirani ili ciljani multivitamini

Ove vrste multivitamina klasificirane su prema cilju koji navodno podržavaju - kao što je kontrola težine, povećanje energije, imunitet ili hormonska ravnoteža. Često imaju visoku razinu kombinacije vitamina, minerala i drugih dodataka, kao što je ekstrakt zelenog čaja ili aminokiseline.

Koje su prednosti?

Prednosti multivitamina namijenjene su onima koji trebaju pojačati određeni nutrijent koji ne mogu dobiti iz prehrane.

Redovito uzimanje multivitamina može spriječiti deficit vitamina i potencijalno liječiti trenutni nedostatka kako bi se razina vratila u optimalno stanje.

 

Kada vam je potreban multivitamin?

Na temelju vaše dobi, zdravstvenog stanja, prehrambenih navika i drugih čimbenika, postoji niz razloga zašto vam je potreban multivitamini da ostanete zdravi. Razmotrite čimbenike u nastavku kako biste utvrdili može li vam pomoći uzimanje multivitamina.

 

Ako ste trudni

Kada ste trudni, vaše tijelo stvara drugu osobu koja treba sve iste (i još više nekih) vitamina i minerala koje treba i vaše tijelo. Tijekom trudnoće, folna kiselina i zdrave masti iznimno su važni za razvoj bebe, a vi biste mogli imati koristi od dodatnih količina željeza i vitamina B12, ovisno o razini u krvi. Srećom, postoji mnogo različitih multivitamina na tržištu - većina liječnika preporučuje da ih počnete uzimati prije trudnoće, a možda čak i nakon poroda ako planirate dojiti.

 

Kako starite

Kako starimo, naše tijelo postaje manje učinkovito u apsorpciji vitamina i minerala iz hrane, osobito vitamina D i B12. Često ovi "senior" vitamini također sadrže kalcij za održavanje zdravih kostiju, što je vrlo važno kada starimo.

 

Alergije

Ako imate alergiju na hranu koja vas sprječava u konzumaciji cijele skupine hrane (poput mliječnih proizvoda ili pšenice), možete imati koristi od multivitamina. Mnoge alternative mliječnim proizvodima također sadrže kalcij (jedan od glavnih hranjivih tvari koje većina dobiva od mliječnih proizvoda), ali u različitim količinama.

Ako izbjegavate svu hranu koja sadrži pšenicu, možda u vašoj prehrani nedostaje vitamina B, tako da možete imati koristi od multivitaminskog dodataka.

 

Ostala ograničenja u prehrani

Ako pratite vegetarijansku ili vegansku prehranu, vaša prehrana vjerojatno ima malo hranjivih tvari koje se nalaze u velikim količinama u mesu i životinjskim proizvodima kao što su željezo i B12.

Osim toga, ako se morate pridržavati prehrane s niskim unosom vlakana, redoviti multivitamini svakako će biti korisni.

 

Zdravstveno stanje

Ako patite od bilo kakve bolesti, razgovarajte sa svojim liječnikom o potencijalnim problemima. Doktori mogu provjeriti krv i pomoći vam u određivanju koje vrste multivitamina bi bile najkorisnije.

Kako odabrati najbolji multivitamin

Spol čini razliku

Muškarci i žene su različiti - žene su sklonije osteoporozi i trebaju dodatni kalcij, dok muškarci rjeđe trebaju dodatno željezo. Možda ćete moći odabrati multivitamine koji su usmjereni prema vašem spolu, ali također trebate provjeriti naljepnice kako biste bili sigurni da dodatak prehrani sadrži nutrijente koji su vama potrebni.

 

Dob je važna

Našem tijelu je potrebna promjena. Neke vitamine u većim dozama trebamo kao djeca, a druge kao odrasle osobe.

Vitamin D i B12 važniji su što ste stariji, a djeci i mlađim odraslim osobama potrebniji je vitamin C i cink kako bi spriječili prehlade koje se lako šire među njihovim prijateljima.

 

Razmislite o svom cilju

Posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ovlaštenim dijetetičarom kako biste istražili svoje prehrambene navike i odabrali vitamin koji se temelji na onome što je vašem tijelu potrebno.

Ako pokušavate izgubiti težinu, pobrinite se da vaša prehrane sadrži potrebne hranjive tvari te nadomjestite one kojih ne unosite dovoljno. Vitamini B i D mogu pozitivno utjecati na količinu energije. Ako ste bolesni cijelo vrijeme, možda vam je potreban multivitamin usmjeren na imunološku podršku. Učite li za važan ispit? Pokušajte pronaći multivitamin koji je namijenjen održavanju zdravlja mozga.

Važno je raditi sa svojim liječnikom kako biste pronašli točno ono što će vam biti najkorisnije.

 

Još niste sigurni koji multivitamin odabrati? Ispunite naš kviz i saznajte!

[woobox offer="y6eo75" trigger="enter"]

 

Poruka za razmišljanje

Iako postoji mnogo razloga za uzimanje multivitamina, postoji još više opcija na tržištu. Razmislite o svim čimbenicima koje smo naveli, dobi, prehrani , medicinskoj povijesti, i radite s profesionalcem ako vam je potrebna pomoć u određivanju najbolje opcije za vas.

Naši se članci trebaju koristiti samo u informativne i obrazovne svrhe te nisu namijenjeni za medicinski savjet. Ako ste zabrinuti za svoje zdravlje, obratite se stručnoj osobi prije uzimanja prehrambenih dodataka ili uvođenja značajnih promjena u prehrani.

  1. National Institutes of Health. (2019, October 17). Office of Dietary Supplements – Multivitamin/mineral Supplements. Retrieved January 04, 2021, from https://ods.od.nih.gov/factsheets/MVMS-HealthProfessional/
Marija Gojević-Zrnić
Pisac i stručnjak
Pogledaj profil osobe Marija Gojević-Zrnić

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein