Skip to main content
Trening

Cardio – da ili ne?

Cardio – da ili ne?
Marko Barić
Pisac i stručnjak6 godina Prije
Pogledaj profil osobe Marko Barić

Najčešći razlog zašto dodajemo cardio u svoj trening je sagorijevanje masnog tkiva, ali trebamo razumijeti da je njegovo nakupljanje rezultat prevelikog unosa kalorija, a ne manjka cardia.

 

Benefiti cardia

Cardio nije esencijalan za sagorijevanje masnog tkiva, ali može u tome pomoći. No bitnije od toga, takav način tjelovježbe ima zaista mnoge benefite za zdravlje – ubrzava metabolizam, općenito zdravlje srca i kardioaskularnog sustava, smanjuje stres, bolja regulacija hormona, poboljšava san, povećava kapacitet pluća…

Esencijalna stvar za sagorijevanje masnog tkiva je to da unosimo u naše tijelo manje kalorija nego što potrošimo i što nam je po sadašnjoj kilaži potrebno, odnosno da smo u kalorijskom deficitu. Na taj način naše tijelo će koristiti masne stanice kao energiju, dakle – sagorijevamo masno tkivo.

Naravno da tjelovježbom ili cardio treningom možemo potaknuti isti efekt, odnosno da unosimo točno kalorija koliko nam je potrebno, ali da smo u deficitu zbog kalorija koje potrošimo prilikom cardio treninga ili tjelovježbe. No ako je cardio nešto što stvarno ne volite raditi, jednostavno  izbalansirajte prehranu i na taj način spriječite dobitak kilograma i kontrolirajte svoje tijelo.

 

Vrste cardiovaskularnog treninga

Postoje razne vrste cardiovaskularnog treninga kao i razne teorije koji je način najefektivniji.  Ja vas sada neću zamarati tom tematikom (možda u drugom blogu), već samo reći da odaberete onaj koji vama osobno najviše odgovara, sukladan vašem fizičkom stanju, sposobnostima i željama.

To može biti cardio na prazan želudac, nakon treninga, nakon jela – duga i lagana šetnja ili pak kratki visoko intenzivni trening.

No najbitnije od svega je imati mjeru.  Ako pričamo o općem zdravlju, dovoljna je lagana šetnja od cca 30 minuta 2-3 puta tjedno. Ako je tvoj cilj gubitak kilograma bilo bi dobro malo pojačati intenzitet, no to ovisi o prehrani i još puno faktora.

Naravno ni previše nije dobro. Ako se počneš osjećati loše, umorno i iscrpljeno, vrlo je moguće da si pretjerala.

Zapamti, uz dobru prehranu i trening uvijek ide i kvalitetan odmor!

Marko Barić
Pisac i stručnjak
Pogledaj profil osobe Marko Barić
Ja sam Marko Barić višestruki državni, međunarodni i europski prvak u bodybuildingu. Član reprezentacije od 2013. godine, vrhunski kategorizirani sportaš RH. Moj rad je usmjeren na fizički, ali i psihički razvoj rekreativaca i vrhunskih sportaša u smjeru vođenja i organizacije prehrane te treninga sukladno cilju pojedinca i sportu, od kojih sam najviše posvećen bodybuildingu. U uspješnoj trenerskoj karijeri okrunio sam se brojnim titulama od kojih bi izdvojio apsolutnu titulu prvakinje u bikini fitnessu u juniorskoj i seniorskoj kategoriji, te višestruku apsolutnu titluu prvaka države i međunarodno zlato u kategoriji physique. Trenutno sam usmjeren na mentalnu pripremu vrhunskih sportaša te sukladno tome proširujem svoje znanje i iskustvo na NLP edukacijama na kojima učim i usavršavam brojne tehnike koje doprinose vrhunskim rezultatima. Surađujem sa brojnim internacionalnim i domaćim natjecateljima.

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein