Suplementi

Najbolji suplementi za mozak, pamćenje, koncentraciju i zdravlje

Tražite najbolje dodatke prehrani za mozak? Ovo je pravi članak za vas.

Baš kao i kod izgradnje i održavanja funkcije vaših mišića, dobro zdravlje mozga nije samo trening mozga i meditacija. Ako još niste znali, možda ćete biti iznenađeni kada saznate da na zdravlje i funkcije vašeg mozga može utjecati i vaša prehrana.

Predviđa se da će broj ljudi koji će razviti demenciju, stanje koje uzrokuje gubitak pamćenja i smanjenu funkciju mozga., u Velikoj Britaniji porasti na više od 1 milijuna do 2025.godine i 2 milijuna do 2051. godine. No, brojke vas ne bi trebale zbunjivati jer, iako je starenje neizbježno, postoje stvari koje možete učiniti da biste zadržali sivu tvar pod kontrolom.

Dobra prehrana prvi je korak u zaštiti vaše moždane sposobnosti, ali ako mislite da vam svjedno opada, postoji mnogo dodataka koji vam mogu pomoći da se vratite na pravi put. Istražujemo najbolje dodatke za mozak koji će vam omogućiti oštro razmišljanje.

 

Zašto koristiti dodatke za zdravlje mozga?

Vašem mozgu potrebna je hranjiva prehrana, hidratacija i energije da bude usredotočen. Jeste li ikada za vrijeme polaganja ispita primijetili da ste se uspjeli koncentrirati bolje nego ikada prije? Možda je vaša prehrana također odigrala ulogu u tome. Određena hrana, uključujući voće i povrće, ima svojstva koja mogu spriječiti oštećenje mozga, a dodaci prehrani koji sadrže ta ista svojstva također su pokazali da podržavaju pamćenje i održavanje funkcije mozga.

Uvijek je važno imati zdravu prehranu, ali suplementi mogu popuniti praznine gdje malo zaostajete. Dodatno, druga hrana zapravo može biti štetna za zdravlje i dobrobit vašeg mozga, kao što su trans masne kiseline, zasićene masti i jednostavni ugljikohidrati, poput šećera i visokog fruktoznog kukuruznog sirupa (koji se nalazi u bezalkoholnim pićima).

 

Najbolji suplementi za pamćenje

Riblje ulje i Omega-3 masne kiseline

Riblje ulje puno je masnih kiselina, dokozaheksaenska kiselina (DHA) i eikozapentaenska kiselina (EPA), koje su dvije vrste omega-3 masnih kiselina.

Jedna od mnogih važnih zdravstvenih prednosti povezanih s omega-3 masnim kiselinama je održavanje pamćenja. To je zato što DHA igra veliku ulogu u strukturi i funkcioniranju mozga. Zapravo, DHA čini četvrtinu masti i masivnih 90% omega-3 masti koje se nalaze u stanicama mozga. DHA se također može proizvesti u tijelu od hrane koja sadrži alfa linolensku kiselinu, ali to je mnogo sporiji proces od izravnog unosa DHA.

Nisu sve masti štetne, osobito kada je riječ o omega-3 u ribljem ulju. Jedan od načina na koji omega-3 kiseline mogu pomoći zdravlju mozga su njihova protuupalna svojstva koja štite mozak od oštećenja i učinaka starenja. Omega-3 su stoga povezani s poboljšanjem sposobnosti razmišljanja, pamćenja i vremena reakcije.

Ako želite vegansku opcije, također možete dobiti dnevnu dozu omega-3 masnih kiselina s veganskim omegama.

Fosfatidilserin

Fosfatidilserin je masni spoj, također poznat kao fosfolipid, koji se nalazi u mozgu. Poznato je da dodatak fosfatidilserina održava cerebralno zdravlje kada se uzima u dozama od 100 mg tri puta dnevno. Također doprinosi zdravlju mozga tako što smanjuje oštećenja povezana sa starošću, dok su doze od 400 mg dnevno pokazale da poboljšavaju kognitivne sposobnosti i pamćenje.

Acetil-L-Karnitin

Acetil-L-karnitin je aminokiselina koju vaše tijelo proizvodi prirodno, a možete je dodatno unijeti putem dodataka prehrani. Ona igra veliku ulogu u proizvodnji energije, ali vas čini opreznijim i energičnijim te također može poboljšati sposobnost pamćenja i praćenja vaših misli. Drugim riječima, može vam pomoći da brzo reagirate i mislite.

 

Najbolji suplementi za fokus

Ginkgo Biloba

Ginkgo biloba je dodatak izveden iz prirodnog izvora: ginkgo biloba stabla. Poznat je kao pojačivač mozga zbog svoje sposobnosti povećanja protoka krvi u mozak, što može pomoći pri koncentraciji i pamćenju.

Kofein

Kofein je prirodni stimulans s kojim ste vjerojatno već dobro upoznati, ali dolazi u obliku dodataka za dramatično povećanje koncentracije. Potiče mozak i središnji živčani sustav, dajući živahnost i budnost koja je povezana s upotrebom kave.

 

Ostali suplementi za zdravlje mozga

Kreatin

Kreatin je poznat po svojoj energetskoj snazi. Pomaže vam da postignete više ponavljanja i dublje kopate za eksplozivnu snagu kada vam je potrebna. Prirodno se javlja u tijelu, igra ulogu u metabolizmu energije, ali se također u malim količinama nalazi u mozgu. Stoga se kreatin smatra važnim dodatkom onima koji ne jedu meso, ribu i jaja jer ima potencijal da kognitivne procese i pamćenje održi oštrima.

 

Poruka za razmišljanje

Opće stanje vašeg mozga, njegove funkcije, sposobnost razmišljanja, reagiranja, fokusiranja i pamćenja uvelike ovisi o tome što unosite u svoje tijelo. Ako vam nedostaju hranjive tvari u vašoj prehrani, dodaci prehrani mogu vam pomoći ispuniti preostali jaz.

Naši se članci trebaju koristiti samo u informativne i obrazovne svrhe te nisu namijenjeni za medicinski savjet. Ako ste zabrinuti za svoje zdravlje, obratite se stručnoj osobi prije uzimanja prehrambenih dodataka ili uvođenja značajnih promjena u prehrani.Myprotein

Myprotein

Autor


Provjeri super ponude i popuste! KUPI ODMAH