Skip to main content
Suplementi

Imunološki Sustav

Imunološki Sustav
Marija Gojević-Zrnić
Pisac i stručnjak6 godina Prije
Pogledaj profil osobe Marija Gojević-Zrnić

Kad malo bolje razmislimo, možemo zaključiti kako je imunološki sustav stvarno nevjerojatna stvar, s obzirom s čim se susreće na dnevnoj bazni. Mora se boriti s bolestima, toksinima i zagađenjima u zraku, stresom, nezdravim proizvodima, bakterijama, starenjema, pa čak i vježbanjem i psihičkim naporom. Da, imunološki sustav zaprima teške udarce svakog dana, ali ako mu malo pomognete i brinete o sebi, osjetiti ćete njegovu zahvalnost. Imunološki sustav je prva i posljednja linija obrane protiv bolesti i zaraza, pa čim je imunološki sustav jači, to je osoba zdravija. Međutim, ako je imunološki sustav slabiji, veće su šanse oboljenja i slabijeg zdravlja. Međutim, dobre su vijesti to da lako možete ojačati imunološki sustav na razne načine. Jedan od njih je korištenje suplemenata.

#1 Riblje ulje

Suplementi ribljeg ulja, poput ulja jetre bakalara, poznati su po tome da pomažu pri zdravlju imunološkog sustava i zdravlju opčenito. Znanstveno su dokazani da sadrže spojeve koji pomažu tijelu na mnogobrojne načine. Smanjuju upale u tijelu te se bore protiv kardiovaskularnih bolesti, pa na taj način pospješuju snagu kardiovaskularnog sustava.

Iako je vježbanje vrlo zdravo, ono predstavlja stres našem tijelu, a stres je vrlo poguban za imunološki sustav. Međutim, istraživanja su utvrdila da nakon vježbanja, konzumacija ribljeg ulja može pomoći pri ojačavanju imunološkog sustava, što znači da ako želite uzimati riblje ulje radi jačanja imunološkog sustava, pravilno vrijeme korištenja bilo bi upravo poslije treninga. To nije sve jer riblje ulje sadrži i ostale različite dobrobiti za ljudskog tijela, pa ga pojedinci konzumiraju i u drugo doba dana.

#2 Vitamin D

Vitamin D  je topivi vitamin, poznat pod nazivom “sunčev” vitamin, osobito zbog činjenice da, kad je osoba izložena UV zrakama sunca, ljudsko tijelo ga prirodno sintetizira.

Istraživanja su pokazala da povećana količina vitamin D u krvi može uvelike smanjiti rizik od bolesti i zaraza.

Vitamin D ne samo da ojačava imunološki sustav, već pomaže i pri apsorpciji kalcija, što je odličan podatak za one koji žele ojačati kosti.

Bitno je naglasiti da je vitamin D topivi vitamin, pa se preporuča konzumirati u kombinaciji s suplementima koji sadrže masne kiseline omega 3, poput prethodno spomenutog ribljeg ulja.

#3 Probiotici

Probiotici se često oslovljavaju kao “prijateljske bakterije”, a nalaze se u probavnom traktu, osobito u crijevima. U probavnom sustavu nalaze se milijuni bakterija; neke su dobre, a neke loše.

Dobre bakterije igraju veliku ulogu u održavanju imunološkog sustava jer pomažu pri proizvodnji T-limfocita. To su stanice odgovorne za borbu protiv loših bakterija, toksina i slobodnih radikala.

S obzirom da 70% imunološkog sustava ovisi o zdravlju probave i crijeva, lako je zaključiti da bez zdravih crijeva ni vi nećete biti zdravi.

Leukociti, naša bijela krvna zrnca, su poput vojnika u borbi protiv zaraza i bolesti. Čim je više bijelih krvnih zrnca, to je tijelo zdravije, a imunološki sustav jači.

Probiotici mogu pomoći i pri probavi i apsorpciji nutrienata, što opet ojačava imunološki sustav jer se korisni nutrient bolje i lakše apsorbiraju u tijelo.

#4 Vitamin C

Vitamin C je potencijalno najimpresivniji vitamin što se tiče imunološkog sustava, pa sukladno tome doktori preporučaju povećani unos vitamin C tijekom sezone prehlade i gripe.

Vitamin C je opće poznat kao suplement koji osnažuje imunološki sustav jer ima svojstva antioksidansa, što znači da pomaže tijelu pri eliminaciji slobodnih radikala.

Također se može vezati uz toksične materijale unutar tijela, te ih na taj način spriječiti pri ometanju unutarnjih procesa koje tijelo izvodi.

#5 Multivitamini

Svi vitamin igraju pozitivnu ulogu u tijelu i zdravlju, a konzumacijom multivitamina svaki dan, osigurava se unos nutrienata koji su potrebni tijelu.

Multivitamini, kao što i sam naziv govori, su suplementi koji su sastavljeni od brojnih vitamin, poput vitamina A, B, C, D i E. Često su obogaćeni i mineralima poput cinka, željeza i magnezija, koji također imaju pozitivan učinak na zdravlje i imunološki sustav.

Korištenje je jednostavno – 1 x na dan. Preporuča se konzumacija s hranom i izvorom zdravih masti. Na taj ste način korak bliže prema preporučenom dnevnom unosu vitamin i ostalih mikronutrienata.

Zaključak

Borite se s prehladnom?

Ojačajte vaš imunološki sustav s puno odmora, vode i nekoliko suplemenata za zdravlje!

Sretno!

 

Naši se članci trebaju koristiti samo u informativne i obrazovne svrhe te nisu namijenjeni za medicinski savjet. Ako ste zabrinuti za svoje zdravlje, obratite se stručnoj osobi prije uzimanja prehrambenih dodataka ili uvođenja značajnih promjena u prehrani.

Marija Gojević-Zrnić
Pisac i stručnjak
Pogledaj profil osobe Marija Gojević-Zrnić

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein