Skip to main content
Prehrana

Što je kurkuma – prednosti i primjena

Što je kurkuma – prednosti i primjena
Marija Gojević-Zrnić
Pisac i stručnjak7 godina Prije
Pogledaj profil osobe Marija Gojević-Zrnić
Što su kurkuma i kurkumin? /Beneficije, Nuspojave, DoziranjeJeste li znali da uzgoj kurkume čini 60% ukupne površine za uzgoj začina u Indiji? (1)?

Ovaj začin dolazi iz korijena biljke kukuma (iz porodice đumbira) i popularan je u mnogim azijskim zemljama  (Indija, Kina, Malezija, Pakistan I Tajvan). U povijesti je korištena kao biljni lijek za mnoštvo bolesti. Korištena je za različite bolesti, primjerice kao lijek za nadutost, žuticu, bolesti urinarnog trakta, zacjeljivanje rana, infekcija i upala (1)!

Ali, za koju od ovih različitih bolesti zaista možete imati koristi uključite li kurkumin u svoju prehranu? Ili još bolje – na koji način uopće pomaže?

U nastavku pročitajte kako začiniti svoju prehranu i profitirati uz čuda kurkume!

Što je kurkuma?

Ovaj je začin spomenut u drevnim spisima istraživača Marka Pola još 1290. godine. Njegovi su opis i beneficije  dokumentirani u različitim zapisima tijekom povijesti, ali za vrijeme vladavine Britanije u Indiji, između 1858. i 1947. godine, kukuma je postala poznata kao sastavni dio curry praha, koji je postajao popularan začin u zapadnim zemljama.

Kukuma je zapravo prah žuto-zlatne boje, sa intenzivnom bojom za koju je zaslužan sastojak kurkumin. Znanstvenici su počeli su istraživati zdravstvene koristi kurkume kad je otkriveno da se dodavanjem kurkume u hranu čuva svježina i hrana je boljeg okusa.

Molekule kurkumina i derivati kurkumina (općenito nazvani kurkuminoidi) čine otprilike 2-5% strukture, ali su ključni aktivni sastojak začina (2).

Neke vrste kurkuma mogu sadržavati do 9% kurkumina, no uz ove spojeve, kurkuma sadrži eterična ulja i omega-3 masnih kiselina, kao i proteine i ugljikohidrate (1). Tu su i različiti spojevi na biljnoj bazi (fitokemikalije) koje sadrže antioksidans, turmerol (3) topljiv u vodi.

Molekule kurkuminoida su polifenoli, što znači da su kemijski strukturirani s molekulalama karboksilne kiseline. Ovisno o njihovoj strukturi označeni su kurkumin I, II ili III; i usprkos nedoumici o tome može li jedan analog biti aktivniji od drugih, svi se slažu kako je kurkumin najpotentniji dio kurkume (4-5).Zapravo, kažu da ta molekula pokazuje prednosti u različitim područjima zdravlja i fiziologije. Ove prednosti variraju od protuupalnih svojstava i antioksidansa do sredstva za zaštitu i zdravlje organa (posebno jetre).

Kao jaki antioksidans i protuupalno djelovanje pomaže u različitim područjima staničnog razvoja i kemijske signalizacije u našim tijelima, uz moduliranje razine ključnih proteina i faktora rasta.

Kao što je navedeno, zdravstvene koristi kurkumina uključuju:

 Antiseptik Analgetik (protiv boli) Protiv malarija Antioksidans (samo nekoliko primjera!) (6-11).

U cilju pružanja takve raznolike prednosti, kurkumin radi kemijski modulaciju niza ključnih komponenti molekularne biologije.

Primjerice

Otkriveno je da kurkumin modulira transkripcijskie faktore kako bi održao zdravlje organizma (12-16). Ovi faktori su proteini koji se vežu na DNA za kontrolu brzine genetskog kodiranja potrebnog za staničnu replikaciju.

Također, modificirane su razine citokina (stanični signalni proteini) (17-18); faktori rasta (stanični receptori koji su potrebni za razvoj stanica) (19-22); I enzimi kinaze (22-23). Svaki od njih može se mijenjati kako bi promijenili brzinu staničnog razvoja za promicanje zdravlja i spriječavanje bolesti.

Protuupalni učinci

Kurkumin ima prirodni protuupalni potencijal jednak nesteroidnim protuupalnim lijekovima kao što je fenilbutazon (24), te je više nego često korišten ibuprofen (25)! Također nema nuspojave koje druga anti-upalna sredstva imaju.

Mehanizam njegovog protuupalnog djelovanja manifestira se na različite načine, uključujući:

 Spriječavanje indukcije COX-2 (enzim odgovoran za upalu i bol) (26-27) Spriječavanje LOX-2 (upalni enzim) (28-30) Spriječavanje citokina (31-36) i transkripcijskih faktora (37-41) koji su uključeni u upalne reakcije

 sinteze dušičnog oksida (enzim koji stimulira proizvodnju dušičnog oksida koji je signalna molekula uključena u proces upale) (42)

Nadalje, postoje dokazi kako je antiupalni učinak kurkumina pojačan zbog svojstva antioksidansa koje sadrži(43-46).

Učinci antioksidansa

Poznato je da je peroksidacija lipida stanične membrane i oksidativnog oštećenja slobodnih radikala molekula na DNA i staničnim proteinma, povezana s raznim bolestima, pa čak i procesom starenja. Kurkumin ima veliku ulogu u borbi protiv takvog oksidativnog stresa

 Očuvanje zdravlja od oksidativnog oštećenja manifestira se kroz kontrolu redukcije oksidacijske reakcije (redoks statusa). Jednostavno rečeno, redukcija je povećanje elektrona (koji dovode do smanjenja oksidacijskog stanja molekula); dok oksidacija je suprotno, gubitak elektrona (povećanje stanja oksidacije).

Preko nekoliko različitih sredstava utvrđeno je da kurkumin modulira redoks stanje stanica i pruža oksidativnu zaštitu.

Primjerice

Kurkumin pomaže potisnuti peroksidaciju lipida i zaštititi naše stanične membrane (47-51).

 Osim toga, kurkumin povećava učinak glutiona u našim stanicama (52-56), što je jedan od glavnih štitnika tijela od slobodnih radikala, tako što čišti te radikale i smanjuje oksidativni stres.

✓ Konačno, kurkumin može također imati ulogu antioksidansa zbog svoje sposobnosti da da veže željezo (57)

Stoga, nije iznenađujuće da kurkumin (i kurkuma) imaju utjecaj na procese bolesti uzrokovane od oksidativnim stresom. Zapravo, ekstrati kurkuma topljivi u masnoći i vodi pokazuju jak antioksidativni učinak kao i vitamin C i vitamin E (58).

Kurkuma i kurkumin|

Kliničke prednosti

Prvo - izjava o odgovornosti

Prema mojem dosadašnjem saznanju, točan terapijski potencijal još uvijek nije sustavno ispitan putem multi-centralnih, nasumičnih i kontroliranih studija. (59).

Međutim, mnoge su potencijalne kliničke koristi nađene u pretkliničkim istraživanjima, epidemiološkim istraživanjima, slučajnim otkrićima i pilot istraživanjima.

Jedan od najvažnije namjene u narodu i kliničke uporabe kurkumina jest za liječenje rana (60). Antioksidativne koristi od ovog spoja pomažu ubrzanju ozdravljenja, kako u laboratorijskim studijama tako i u ispitivanjima provedenim na  životinjama (61-63). Antioksidativni učinci kurkumina pomažu spriječavanju oksidativnog oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima kao što je vodikov peroksid, na način da štite kožu i stanice kolagena tijekom liječenja.

#2 Artritis

Još jedna zanimljiva korist kurkumina je liječenje artritisa, koja je ispitana na oboljelima od artritisa. Primjerice, jedna studija (64) provedena je na skupini oboljelih od reumatoidnog artritisa koji su primali ili kurkumin (1200mg dnevno) ili nesteroidni protuupalni fenilbutazon (300 mg dnevno) u periodu od 2 tjedna.

Zapanjujuće je da su rezultati ovog istraživanja utvrdili da su ispitanici koji su dobivali kurkumin pokazivali istu količinu poboljšanja simptoma kao i antiupalna grupa, i nisu imali nuspojave! To poboljšanje simptoma uključuje značajno smanjenje jutarnje ukočenosti zglobova, povećanje hodanja i smanjenje oticanje zglobova.

Takve prednosti su također podržale i druge studije, kako na stanicama hrskavice (65-67), tako i u studijama provedenim na životinjama (68).

#3 Rak Jedna od najnevjerojatnijih terapijskih prednosti kurkumina je u antikancerogenim efektima, i kao antioksidans i protuupalna uloga tog spoja može utjecati na reakciju odgovornu za transformaciju stanica malignog tumora(69).

Primjerice, pokazano je smanjenje od 10% veličine oralne lezije uporabom kurkume koja se nanosi na jezik (70).

Kurkumin također pokazuje prednosti protiv raka kroz olakšavanje reakcija koje dovode do stanica raka apoptoze (smrt). To je viđeno u različitim vrstama raka, uključujući:

 Glavu i vrat (71) Pluća (72) Gušterače (73) Jajnika (74) Dojke (75)

Zbog ove iznenađujuće sposobnosti, niti ne čudi da se kurkumin ispituje kao moguće univerzalno  preventivno sredstvo protiv raka!

#4 Psorijaza Nekoliko je istraživanja provedeno istraživanja kako bi se utvrdio efekt kukumina na koži koja pati od lezija psorijaze. (81). Tijekom ovog eksperimenta su istraživači primjenjuju 1% alkoholnog gela s kurkuminom u grupi od 10 osoba s psorijazom. 5 od tih pojedinaca iskusilo je 90% zacjeljivanja oštećenja kože između 2-6 tjedna, a drugi 5 je imao 50-85% poboljšanja nakon 8 tjedana!

Nakon toga su usporedili rezultate kurkuminskog gela sa rezultatima gela na standardnoj alkoholnoj bazi. Nakon jednog mjeseca cijela grupa koja je koristila kurkuminski gel pokazuje poboljšanje između 25% i 75%, dok u kontrolnoj skupini, ili nije bilo poboljšanja (33%) ili se stanje čak i pogoršalo (66%)!

#5 Ostale koristi kurkume /kurkumina?

Moram napomenuti da terapeutske koristi kurkumina dosežu daleko više od beneficija spomenutih u ovom članku.

Nabrojat ću samo neke od dobrobiti antioksidativnih i protuuplanih svojstava kumina:

One uključuju:

 Smanjenje indukcije i težine akutnog pankreatitisa (76)

 Smanjenje anti-upalnog odgovora kod iritabilnih bolesti crijeva (77)

 Poboljšanje u histološkim znacima upale kolona (kolitis) (78)

 Zaštita od želučanog ulkusa (79)

 Smanjenje aktivacije mastocita od alergije (80-81)

 Spriječavanje replikacije HIV virusa (82)

 Povećanje serotonina i smanjenje depresivnih ponašanja kod miševa (83)

 Spriječavanje enzima hialuronidaze, enzima u otrovu kod ugriza zmije, smanjuje oštećenja tkiva i povećava vrijeme preživljavanja (84)

Sigurnost i nuspojave

Sveobuhvatno istraživanje sigurnosti kurkumina za ljude provedeno je 2001. godine (85), unatoč dugoj povijesti korištenja bez štetnih posljedica na ljude kroz povijest.

Rezultati istraživanja Ova studija ispitala je (u stanju čistoće 99,3%) učinak različitih doza kurkumina na osobama niskog i visokog rizika (uključujući osobe s rakom). Ocjenjeni su učinci 500mg-8000mg dnevno u trajanju od 3 mjeseca.

 Rezultati su pokazali netoksičnost pri dozama do 8000mg po danu.

 Osim toga, pri visokim dozama do 12g (12000mg) za više od 3 mjeseca su također otkrili da su dobro podnošljive (86). Ovo je sa koncentracijom 95% kurkuminoida (koje su sadržavale 75% kurkuma). Na najvišim dozama nuspojave uključuju glavobolju, osip i proljev.

Doziranje

Na temelju velikog broja dokaza, doze od 500-8,000mg kurkuma dnevno su korišteni u studijama na ljudima, no standardni ekstrakti se obično koriste u manjim količinama (približno 250-2,000mg raspon).

Kurkuma/ kurkumin su pogodni za korištenje u razdobljima 3-4 mjeseca!

Za zapamtiti

Prednosti kurkume (i njenog glavnog aktivnog sastojka, kurkumina) su ogromne!

Antioksidativna i protuupalna svojstva viđena u terapeutskim i laboratorijskim studijama ukazuju nam da se korištenje ovog začina kroz povijest temelji na vrlo realnim molekularnih mehanizama.

I s obzirom na to, ostaje nam razmotriti povećanje unosa kurkuma kako bismo iskoristili njegove učinke. Začinite svoj život!

Naši se članci trebaju koristiti samo u informativne i obrazovne svrhe te nisu namijenjeni za medicinski savjet. Ako ste zabrinuti za svoje zdravlje, obratite se stručnoj osobi prije uzimanja prehrambenih dodataka ili uvođenja značajnih promjena u prehrani.

Marija Gojević-Zrnić
Pisac i stručnjak
Pogledaj profil osobe Marija Gojević-Zrnić

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein