Skip to main content
Lifestyle

10 RAZLOGA ZAŠTO KRENUTI S TJELOVJEŽBOM U NOVOJ GODINI

10 RAZLOGA ZAŠTO KRENUTI S TJELOVJEŽBOM U NOVOJ GODINI
Lovro Gmaz
Autor6 godina Prije
Pogledaj profil osobe Lovro Gmaz

Još je prije 2,5 tisuće godina slavni Hipokrat otkrio tajnu zdravog života. Kazao je: „Kada bismo svakom pojedincu mogli osigurati pravu dozu hrane i vježbanja, niti premalo, niti previše, pronašli bismo najsigurniji put ka zdravlju”.

Danas znamo isto. Tjelovježba i zdrava prehrana ključ su zdravog života i dugog življenja. Vrijeme je zakašnjelih novogodišnjih odluka, a mi vam preporučamo da svoje donesete mudro i učinite nešto za svoje zdravlje. Neka tjelovježba postane vaš dnevni ritual. Kako bi ostali ili postali zdravi, odraslima je dovoljno 45 minuta umjerene tjelesne aktivnosti dnevno, dok je djeci potrebno duplo više.

 

Donosimo 10 razloga zašto biste se trebali baviti tjelesnom aktivnošću!

 

Danas znamo da je u svijetu više pretilih nego gladnih. Takvo stanje tijela sa sobom nosi mnoge bolesti današnjice. Kako bi ih izbjegli, uz zdravu hranu potrebno je i kretanje. Svjetska zdravstvena organizacija svake godine saziva mnoštvo kongresa na kojima se govori o prednostima bavljenja tjelesnom aktivnošću i brojnim istraživanjima koja takve prednosti dokazuju.

  • Najpoznatije je da tjelesna aktivnost smanjuje visoki krvni tlak i rizik od pojave moždanog udara.
  • Efektivno je sredstvo rehabilitacije nakon ozljeda.
  • Ono što je opće poznato jest da pomaže u kontroli težine, uglavnom kroz redukciju masnoća.
  • Možda niste znali, ali tjelesna aktivnost pruža olakšanje kod bolova u mišićima i poboljšava sposobnosti hodanja kod ljudi koji pate od perifernih arterijskih bolesti. Zato se lagana tjelesna aktivnost preporuča i starijim osobama koje imaju tegoba s mišićnim i lokomotornim sustavom.
  • Također, pomaže u prevenciji osteoporoze i razvoju dijabetesa.
  • Sportaši su rjeđe bolesni i prehlađeni jer tjelesna aktivnost poboljšava funkcioniranje imunološkog sustava i jača dišni sustav.
  • Ako ste se odlučili baviti nekim sportom imat ćete jače mišiće, tetive i ligamente koji će spriječiti ili ublažiti nastanak svakodnevnih ozljeda poput uganuća zglobova, bolova u leđima i mišićima.

Prednosti bavljenja tjelesnom aktivnošću su mnoge. Toliko ih je da bismo o njima mogli pisati stotine razloga. Nadamo se da će vas barem ovih 10 navedenih potaknuti da za početak barem počnete šetati svaki dan.

Ja sam Lovro Gmaz iz Oroslavja i imam 20 godina. Student sam elektrotehnike. Trostruki sam državni prvak u bench pressu, a time se bavim već 5 godina. Svojim člancima koji sadrže primjere treninga i zdrave recepte najviše želim pomoći početnicima, onima koji još sami ne znaju puno o tome.

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein