Skip to main content
Prehrana

Što jesti u menzi?

Što jesti u menzi?
Donat Rupčić
Autor6 godina Prije
Pogledaj profil osobe Donat Rupčić

Studentski život ima određene povlastice, a jedna je od njih studentska menza. Međutim, nije sva hrana iz menze pogodna za ostvarenje pojedinih fitnes ciljeva pa se često postavlja pitanje: „Što za ručak?“ Gledat ćemo zasebno dva slučaja. Prvi je kada nam je primarni cilj mršavljenje, a drugi kada želimo povećati mišićnu masu.

Ideje za ručak kada želimo smršaviti

Na prvome mjestu treba zadovoljiti unos proteina, a to je u menzi najlakše tako da uzmemo komad mesa. Ovisno o preferencijama, to može biti pileći ili pureći filet, riba, kotlet ili odrezak. Izbjegavajte pohano meso, pogotovo u dubokom ulju. Ukoliko jedete pileći batak ili zabatak, poželjno je maknuti kožu.

Kao prilog tome ubaciti što više povrća. Ono nam daje dobar volumen obroka i bogato je vitaminima i mineralima, a sadrži malo kalorija. Dobra stvar kod menze je da na izbor često ima par različitih salata pa svatko može odabrati ono što voli. Također su jako dobar prilog razna variva. Grah varivo, varivo od kelja, varivo od mahuna. Ono na što treba paziti su prilozi kao što su tjestenina, riža, krumpir. To su sve dobre namirnice, ali sadrže dosta kalorija. Čak u menzi znaju često u ta jela dodati puno masti pa je stvar još gora. I za kraj, preskočite desert. Stvari koje se nude za desert sadržavaju puno šećera i masti pa su loš odabir.

Ideje za ručak kada želimo povećati mišićnu masu

Kada je cilj mišićni rast, onda imamo više slobode kod izbora. Još uvijek treba podmiriti unos proteina i povrće nam je odličan izvor vitamina i minerala tako da se taj dio ne mijenja. Ono što sada ubacujemo u prehranu su riža, tjestenina, krumpir, palenta, kruh, i sl. Sada nam je cilj unijeti dovoljno kalorija kako bismo podržali mišićni rast pa nam je sveukupno potrebna veća količina hrane.

Ideja za ručak na brzinu

Ako ste u žurbi između predavanja i ne stignete otići do menze, odlična zamjena za obrok je Protein Cookie. Jako je velik i zasitan, a jedan keks sadrži čak 38 grama proteina. Također je jako koristan kada trebate utažiti želju za slatkim.

Naši se članci trebaju koristiti samo u informativne i obrazovne svrhe te nisu namijenjeni za medicinski savjet. Ako ste zabrinuti za svoje zdravlje, obratite se stručnoj osobi prije uzimanja prehrambenih dodataka ili uvođenja značajnih promjena u prehrani.

Donat Rupčić (23), certificirani instruktor individualnog fitnesa iz Zagreba. Moje su najveće strasti prehrana i trening. Svoju sam specijalizaciju započeo na studiju nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, a nadopunio sam ga stručnim usavršavanjem na polju individualnog fitnesa. Prehrana i trening su jako usko povezani i jedno ne ide bez drugoga pa jako naglašavam njihov sinergistički učinak. U svojim člancima donosim znanstveni pristup fitnesu na jednostavan i razumljiv način.

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein