Skip to main content
Prehrana

Savjeti za mršavljenje za početnike | Ostvarite cilj

Savjeti za mršavljenje za početnike | Ostvarite cilj
Marija Gojević-Zrnić
Pisac i stručnjak3 godina Prije
Pogledaj profil osobe Marija Gojević-Zrnić

S toliko savjeta za mršavljenje, trendova dijeti i preporuka slavnih, može biti poprilično teško odlučiti kako započeti proces mršavljenja. A s novom godinom neki od vas sigurno su kao cilj postavili gubitak kilograma. Zato smo odlučili pomoći vam da to učinite na zdrav i učinkovit način.

Žao nam je ako niste znali, ali ne postoji "tajna" vježba ili dijetalna pilula koja će odmah smanjiti kilograme, neovisno o tome što ste možda pročitali na nekoj reklami na internetu.

Kada je riječ o gubitku težine, potrebno je uzeti u obzir brojne čimbenike koji će biti individualni za vaše putovanje. Rezultat neće biti vidljiv preko noći ako težinu odlučite izgubiti na zdrav i održiv način. Trebat će vremena, predanosti i odlučnosti. Ali može se. Možete.

Zdrave alternative grickalicama

Nažalost, za većinu ljudi, grickalica se nije lako odreći. Kako biste proveli sate za stolom na poslu ili uživali u seriji bez grickalica? Grickalice su potrebne.

Ono što želimo reći jest da su grickalice za neke neophodne, ali da ne moraju biti prepreka gubitku težine. Samo morate promijeniti način na koji grickate.

Postoji još jedna dobra vijest: široko se vjeruje da je bolje održavati metabolizam u radnom stanju tijekom dana, tako da jedenje malo i često zapravo može biti bolje od pridržavanja tri velika obroka i ništa između njih.

Ako su vaš porok slane gricaklice, čips zamijenite krekerima od riže ili mrkom s humusom. Orašasti plodovi i sjemenke su također dobra alternativa ako odaberete neslanu varijantu.

Ako više volite slatko, onda je svježe voće odlična zamjena, ili nešto iz našeg ukusnog asortimana zdravih grickalica. Ove poslastice sadrže puno proteina i vlakana, a malo šećera i masti. Isprobajte naš Whipped Duo za istinski užitak bez varanja.

Također možete promijeniti i svoje tople napitke. Mnogi od nas su krivi za oslanjanje na koju kavu previše kako bi preživjeli dan, a kava često dolazi s dodatnim kalorijama iz mlijeka i šećera. Prebacivanje na zeleni čaj je izvrstan poticaj vašem metabolizmu.

 

Dodaci prehrani koji pomažu u gubitku težine

Dodaci prehrani se trebaju koristiti uz uravnoteženu prehranu i tjelovježbu, a ne umjesto. Oni nisu instant rješenje za gubitak kilograma, ali vam svakako mogu pomoći na vašem putovanju.

 

The Diet

Naša vrhunska prehrambena proteinska mješavina bogata je široko istraženim sastojcima, uključujući glukomanan, dijetalna vlakna koja mogu podržati gubitak težine, Matcha zeleni čaj u prahu koji sadrži polifenole te kolin koji pretvara masnoću u energiju, pomažući normalnom metabolizmu lipida.

Sadrži 26 g visokokvalitetnih proteina po obroku, kao i samo 1,3g masti i 3,9g ugljikohidrata, a dolazi u 5 fenomenalnih okusa.

 

Impact Diet Whey

Posebno dizajniran za mršavljenje, ovaj napitak sadrži 35g proteina (pomaže vam da ostanete siti duže) te niske razine ugljikohidrata i masti.

Također po obroku sadrži istražene prehrambene sastojke za mršavljenje kao što su ekstrakt zelenog čaja, inulin, CLA i 48mg kolina po oborku što pridonosi normalnom metabolizmu lipida.

 

Fat Binder Capsules

Dizajnirane za smanjenje želučane apsorpcije masti iz hrane, ove kapsule mogu vezati impresivnih 60g masti (540 kalorija) po obroku. Na taj način tijelo ne apsorbira i pohranjuje masti što utječe na kilažu i razinu kolesterola.

Također sadrže kitozan koji pomažu u održavanju normalne razine kolesterola.

 

CLA

CLA je vrlo popularan suplement za mršavljenje. Istraživanja su pokazala da može ubrzati metabolizam što uzrokuje smanjenje tjelesne masti.

CLA se nalazi u mesu i mliječnim proizvodima te su ove kapsule odličan način za unos više CLA bez unosa nepotrebnih kalorija.

 

Ekstrakt zelenog čaja

Ove tablete su super koncentrirani oblik zelenog čaja koji se smatra super hranom i povezan je s gubitkom težine.

To je uglavnom zbog antioksidansa koji se nazivaju katehini, a nalaze se u zelenom čaju. Najvažniji je EGCG (epigallokatehin galat) za koji je pokazano da stimulira metabolizam.

 

Ekstrakt maline

Ove kapsule sadrže snažnu mješavinu ketona malina, CLA i kolina, koji su uključeni u normalnu metabolizam lipida, kao i u normalnoj funkciji jetre.

Podupirući vaš metabolizam, mogu biti poticaj vašem tijelu da se približi vašim ciljevima gubitka težine.

 

Preskakanje obroka i kontrola veličine obroka

Nemojte preskakati obroke.

Osim što je vrlo nezdrav pristup prehrani, preskakanje obroka nije siguran način za gubitak težine Zapravo usporava vaš metabolizam jer vaše tijelo pokušava zadržati energiju.

Vaše tijelo ulazi u način preživljavanja što znači da će prilikom sljedećeg obroka sva hrana biti pretvorena u mast kao prevencija od pothranjenosti. Dakle, preskakanje doručka nikada nije dobar način za početak dana.

Osim toga, ako se lišite hrane ujutro, vjerojatnije je da ćete kasnije u danu posegnuti za nečim slatkim. Vaše tijelo će pojačati signale gladi i teško ćete misliti na bilo što drugo osim onoga što želite jesti, a ne biste trebali.

Održiva dijeta uključuju redovite obroke uz povremene zdrave zalogaje čija je uloga smanjiti glad i održati metabolizam aktivnim. Ako ste siti zahvaljujući zdravoj hrane, manje je vjerojatno da ćete maštati o keksima.

 

Kontrola velične obroka

Kontrola veličine obroka je dobar način da ne pretrpate tanjur iz navike i onda pojedete sve jer osjećate da morate, a ne jer ste gladni.

Korištenje manjih tanjura jednostavan je način za konzumiranje obroka standardne veličine bez osjećaja da jedete manje.

Obroke trebate podijeliti tako da imate duplo više povrća u odnosu na bjelančevine ili ugljikohidrate. Pokušajte izbjeći udvostručavanje ugljikohidrata. Na primjer, ako radite curry, izaberite rižu ili tortilje, a ne oboje.

Također, sjetite se da je lakše ne prejedati se ako niste ni skuhali previše!

 

Hrana/pića koja treba izbjegavati

Kada je riječ o gubitku kilograma, ograničavanje hrane na kelj i celer nije realistično, a ni zdravo. Veća je vjerojatnost da ćete se držati dijete ako uživate u njoj. A i svatko zaslužuje poslasticu tu i tamo.

Međutim, postoji nekoliko namirnica koje biste u potpunosti trebali izbjegavati.

 

Rafinirani ugljikohidrati

Također su poznati kao jednostavni/prerađeni ugljikohidrati jer ne sadrže nutritivne vrijednosti i vitamine koji se inače nalaze u ugljikohidratima. Držite se dalje od keksa, kolača, bijelog kruha i žitarica koja nisu 100% cjelovite žitarice.

 

Obroci za mikrovalnu pećnicu

Možda se čine praktičnim, ali gotovo uvijek su krcati soli, šećera ili masti. Osim toga, proces zagrijavanja u mikrovalnoj može uništiti i ono malo hranjivih tvari koje se nalaze u njima.

 

Alkohol

Jako je lako zaboraviti, ili ignorirati, da većina pića sadrži dosta kalorija (i često vodi do još kalorija u obliku bureka, ups). Ako se baš ne možete odreći alkohola za vikend, pokušajte piti prozirni alkohol.

 

Zašto je voda važna?

Kada želite smršaviti ili tonirati tijelo, voda je od vitalnog značaja.

Trebali biste popiti barem 2 litre bode dnevno jer dobra hidratizacija omogućuje jetri da uspješno razlaže masnoću. Dovoljno vode može spriječiti lažnu žeđ. Prije nego posegnete za nekim međuobrokom, popijte čašu vodu i možda otkrijete da ste u biti bili žedni.

Voda također potiče prirodnu detoksikaciju i vitalni je dio probavnog procesa. Neka vam boca vode uvijek bude pri ruci jer ćete tako kroz dan jednostavnije  unijeti dovoljno vode, a ako vam smeta nedostatak okusa, preko noći pustiti omiljeno voće u njoj.

 

Treba li pratiti unos hrane

Ne morat opsesivno pratiti sve što konzumirate, ali dobro je znati što jedete i koliko kalorija dnevno unosite.

Zapisivanje će vam pomoći u osvješćivanju prehrambenih navika pa ćete lakše primijetiti gdje kontinuirano griješite, npr. kada shvatite da svaka šalica čaja dolazi s tri žličice šećera.

Uz to, vjerojatno ćete početi čitati deklaracije hrane što je važno jer na taj način znate koje hranjive tvari unosite u organizam. Ponekad se lako prevariti jer neki proizvodi nizak udio masti zamijene visokim sadržajem šećera.

Kuhanje umjesto kupovanja gotovih jela i umaka je još jedan način da točnije pratite što točno konzumirate jer mnoštvo gotovih proizvoda sadrži nepotrebnu sol, šećer i aditive. Ali uvijek ostavite mjesta za svoje omiljene poslastice!

 

Poruka za razmišljanje

Gubitak kilograma je proces koji zahtijeva vrijeme i predanost i ne možete očekivati da će promjena biti vidljiva preko noći. Važno je da kontinuirano vježbate, pazite što jedete i slušate vlastito tijelo. Biti će dana kad će iskušenje biti jače i kada ćete narušiti pažljivo posloženu rutinu, ali zbog toga ne trebate odustati. U novoj godini započnite s novom rutinom koja će potrajati cijelu godinu, a ne samo jedan mjesec.

Naši se članci trebaju koristiti samo u informativne i obrazovne svrhe te nisu namijenjeni za medicinski savjet. Ako ste zabrinuti za svoje zdravlje, obratite se stručnoj osobi prije uzimanja prehrambenih dodataka ili uvođenja značajnih promjena u prehrani.

Marija Gojević-Zrnić
Pisac i stručnjak
Pogledaj profil osobe Marija Gojević-Zrnić

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein