Skip to main content
Trening

Oni dani u mjesecu i trening

Oni dani u mjesecu i trening
Valentina Filipović
Pisac i stručnjak6 godina Prije
Pogledaj profil osobe Valentina Filipović

Oni dani u mjesecu su možda gnjavaža za naše raspoloženje, ali ne moraju biti i za trening!

Ako si jedna od onih koje za vrijeme mjesečnice preskoče trening, ovo je nekoliko činjenica zbog kojih sljedeći puta možda spremiš torbu i odeš na trening!

Tjelesna aktivnost zapravo pomaže pri smanjivanju napornih simptoma menstruacije

Možda ti se trening čini kao zadnja stvar koju želiš raditi, pogotovo kad znaš da negdje u kuhinji stoji ona čokolada koju si spremila za crne (crvene) dane, ali vježbanje zapravo može smanjiti simptome zbog kojih ni ne želiš izaći iz kuće na prvom mjestu.

Što si aktivnija tokom cijelog mjeseca, menstruacija postaje manje bolna, kraća i lakša za podnijeti.

Dok se znojiš, voda izlazi iz tijela i tako smanjuješ nadutost trbuha  koja je, vjerujem, kod većine nas prisutna.  Osim toga, vježbanjem mozak ispušta endorfine zbog kojih ćeš se osjećati bolje i lakše podnijeti neugodne bolove – što dokazuju i brojna istraživanja.

Nema odmora, vrijeme je za trening visokog intenziteta!

Na početku mjesečnice razina estrogena i progesterona padne što uzrokuje lakši pristup zalihama ugljikohidrata (glikogena). Drugim riječima,  ova promjena razina hormona našem tijelu daje bolji pristup brzom izvoru energije što rezultira boljim i jačim treningom. Uz to, tijelo se brže i bolje oporavlja od treninga i ima veću toleranciju na bol.

Istraživanja provedena  na dvije skupine žena pokazala su da treninzi s utezima na dane mjesečnice (odnosno niže razine estrogena)  daju bolje rezultate u odnosu na ostale dane u kojima je razina estrogena puno viša.  Ako ništa drugo, ovo je odličan razlog za ustati se iz kreveta i odraditi taj trening!  #periodpower

Manje vrućine

Tijekom mjesečnice naša temeratura tijela je zapravo niža nego ostalih dana u mjesecu.  Što znači duži period vježbanja uz manji umor, a istraživanja pokazuju da u ovo vrijeme bolje podnosimo topliju i vlažnu klimu.

Ali ponekad je dobro malo i odmoriti!

Sve gore navedeno stoji, ali ako se jednostavno ne osjećaš dobro nema smisla tjerati se. Ponekad su bolni i ostali simptomi uzrokovani hormonalnom neravnotežom te je  u tom slučaju dobro posavjetovati se sa liječnikom za pravilnu terapiju.

 No ako je sve u savršenom redu, lagana aktivnost je i više nego dobrodošla, ali i ona malo jača za one kojima takav trening odgovara!

Valentina Filipović
Pisac i stručnjak
Pogledaj profil osobe Valentina Filipović
Ja sam Valentina Filipović apsolutna juniorska i seniorska prvakinja Hrvatske u kategorji bikini, također 2017. godine okrunila sam se titulom "Miss FIBO" na najvećem sajmu fitnessa na svijetu u Njemačkoj i to na sovme prvom natjecanju. Brojnim edukacijama i seminarima proširujem svoje znanje, te surađujem sa velikim brojem žena koje žele promijeniti svoje životne navike, ali i vrhunskim sportašicama. Svojim alternativnim kuhanjem tradicionalnih jela na zdrav način i brojnim receptima pomažem velikom broju ljudi da im fitness ne bude opterećenje nego užitak. Razvijam nove metode treninga koje mogu pratiti i rekreativci i profesionalci. Aktivno treniram i pole dance koji doprinosi mome fizičkom i psihičkom napretku

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein