Skip to main content
Prehrana

Sve o proteinima

Sve o proteinima
Donat Rupčić
Autor6 godina Prije
Pogledaj profil osobe Donat Rupčić

Što su proteini i zašto ih trebamo?

Proteini su jedan od osnovna tri makronutrijenta, ostala dva su ugljikohidrati i masti. Dok se masti i ugljikohidrati većinom koriste za dobivanje energije, proteini prvenstveno imaju građevnu ulogu u organizmu. Naši su mišići građeni od proteina pa je logično da nam proteini trebaju za mišićni oporavak i rast.

Koliko proteina treba unositi dnevno?

Potrebe za proteinima variraju ovisno o ciljevima i tjelesnoj kompoziciji. Ako vam je primarni cilj mišićni rast, ciljajte okvirno na 2 grama proteina po kilogramu bezmasne tjelesne mase. Međutim, kada ste u uvjetima kalorijske restrikcije i želimo smanjiti masno tkivo, potrebe za proteinima su povećane. Tada se preporučuje unos 2,3 – 3,1 grama proteina po kilogramu bezmasne tjelesne mase. To nam pomaže sačuvati mišićnu masu i daje nam bolji osjećaj sitosti.

Koji su dobri izvori proteina?

Proteina zapravo ima u skoro svim namirnicama, samo je jako bitno o kojoj se količini radi da bismo nešto mogli nazvati dobrim izvorom proteina. Primjerice, čak i riža sadrži približno 8 grama proteina na 100 g, ali uz to sadrži i 80-ak grama ugljikohidrata. Treba se oslanjati na koncentriranije izvore proteina, pogotovo u periodu kada želite izgubiti masti. Neki od dobrih izvora čistih proteina su bezmasno meso ili riba, bjelanjak jajeta, posni sir, ali i određeni suplementi.

Koji proteinski suplement je najbolji za mene?

Suplementacija proteinskim prahom je jednostavan i jeftin način za lakše postizanje ciljanog unosa proteina. Najčešće se radi o proteinu sirutke – whey protein. To je iznimno kvalitetan protein te je za većinu ljudi koncentrat proteina sirutke odličan izbor. *Impact Whey Protein*

Ako netko želi izbjeći laktozu zbog laktoza intolerancije, onda može probati *Impact Whey Isolate* ili *THEWHEY* koji su toliko pročišćeni da sadrže stvarno minimalne količine laktoze. Oni sadrže i minimalno masti jer se radi o iznimno čistim izvorima proteina.

Također, kako bi netko u potpunosti izbjegao laktozu ili općenito bilo što mliječno, postoji i hidrolizat proteina govedine – *CarniPro*.

Za vegane također ima jako širok izbor proizvoda, a posebno se ističe *Vegan Blend* koji kombinira proteine iz više različitih izvora.

Naši se članci trebaju koristiti samo u informativne i obrazovne svrhe te nisu namijenjeni za medicinski savjet. Ako ste zabrinuti za svoje zdravlje, obratite se stručnoj osobi prije uzimanja prehrambenih dodataka ili uvođenja značajnih promjena u prehrani.

Donat Rupčić (23), certificirani instruktor individualnog fitnesa iz Zagreba. Moje su najveće strasti prehrana i trening. Svoju sam specijalizaciju započeo na studiju nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, a nadopunio sam ga stručnim usavršavanjem na polju individualnog fitnesa. Prehrana i trening su jako usko povezani i jedno ne ide bez drugoga pa jako naglašavam njihov sinergistički učinak. U svojim člancima donosim znanstveni pristup fitnesu na jednostavan i razumljiv način.

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein