Skip to main content
Lifestyle

Istine i laži u fitnesu

Istine i laži u fitnesu
Donat Rupčić
Autor6 godina Prije
Pogledaj profil osobe Donat Rupčić

Fitnes je plodno tlo za razne mitove,  a ljudi su skloni povjerovati u svašta kada se radi o njihovom tijelu i zdravlju.

Danas su na tapeti: alkalizacija organizma, prehrana po krvnim grupama, kardio natašte.

MOLIM VAS, nemojte samo pročitati ovo što piše pod “laž” i to proširiti dalje. U tom dijelu iznosim tvrdnje u obliku u kojem ih se najčešće može čuti, a onda dajem znanstveno-utemeljeno objašnjenje u dijelu “istina”.

 

ALKALNA DIJETA

 

Laž:

Hrana koju jedemo ima utjecaja na kiselost organizma. Najviše nas kisele namirnice životinjskog podrijetla i proteini, a razno povrće nas alkalizira. Ta kiselost onda dovodi do brojnih problema poput propadanja kostiju, a može dovesti i do raka.

Istina:

Hrana koju unosimo ne može utjecati na pH vrijednost krvi! pH vrijednost krvi je jako strogo kontrolirana u uskom intervalu te već mala odstupanja od toga dovode do ozbiljnih problema, a mogu dovesti i do smrti. Nema smisla pokušavati alkalizirati svoje tijelo, bubrezi i pluća to neće dopustiti – i to za naše dobro. Onda je sasvim jasno da neće zbog toga propasti ni kosti niti ćete dobiti rak.

 

PREHRANA PO KRVNIM GRUPAMA

 

Laž:

Svaka krvna grupa je evoluirala na specifičan način tako da zahtjeva poseban način prehrane. Krvna grupa 0 je najstarija pa bi oni trebali jesti puno mesa i proteina. Krvna grupa A je evoluirala nakon začetka poljoprivrede pa bi oni trebali jesti biljnu hranu. Krvna grupa B treba jesti puno mliječnih proizvoda. I za kraj, krvna grupa AB bi trebala jesti nešto između grupa A i B.

Istina:

Krvne grupe nemaju nikakvu povezanost s teoretskom prehranom koju bi netko trebao imati! Krvne grupe se određuju prema prisutnosti određenih antigena na površini crvenih krvnih stanica i to nema utjecaja na probavni sustav. I još evo jedna zanimljivost, zapravo je krvna grupa A najstarija, a krvna grupa 0 je nastala iz nje mutacijom.

 

KARDIO NATAŠTE

Laž:

Kardio natašte je bolji za skidanje masti od kardija nakon obroka.

Istina:

Kardio natašte nema nikakve posebne dobrobiti u odnosu na kardio nakon obroka. Ono što je ovdje bitno je ukupna ravnoteža energije za cijeli dan, a onda je izbor na pojedincu odgovara li mu više jesti prije ili nakon kardija.

 

Izvori:

https://academic.oup.com/ajcn/article/98/1/99/4578345 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3893150/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29659952 https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-10-41 https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-8-41 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22081694 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25429252 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23723099

 

*Svi iskazani stavovi su isključivo stavovi našeg autora, te ne iskazuju stavove i mišljenja Myproteina.

 

Donat Rupčić (23), certificirani instruktor individualnog fitnesa iz Zagreba. Moje su najveće strasti prehrana i trening. Svoju sam specijalizaciju započeo na studiju nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, a nadopunio sam ga stručnim usavršavanjem na polju individualnog fitnesa. Prehrana i trening su jako usko povezani i jedno ne ide bez drugoga pa jako naglašavam njihov sinergistički učinak. U svojim člancima donosim znanstveni pristup fitnesu na jednostavan i razumljiv način.

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein