Prehrana

Mit o Paleo prehrani

U potrazi za savršenom prehranom, što zbog romantičnosti prizvuka iste, što zbog nezadovoljstva vlastitim izgledom i zdravljem, ljudi prečesto pribjegavaju alternativnim režimima prehrane.

Paleo prehrana

Jedan od takvih alternativnih prehrambenih režima jest Paleo prehrana, odnosno prehrana špiljskog čovjeka.

Paleo prehrana temelji se na pretpostavci da je evolucija ljudskog genoma spor proces. S obzirom na, u tom kontekstu, relativno nedavne promjene u ljudskom načinu života i prehrani, prvenstveno na prelazak iz lovačko‐sakupljačkog društva u ono agrikulturno, Paleo prehrana propisuje isključivanje iz prehrane namirnica koje u doba Paleolitika ljudima nisu bile dostupne pod pretpostavkom da se naša tijela na njih još nisu stigla prilagoditi. Takav izostanak prilagodbe navodno je uzrok mnogih zdravstvenih problema modernog čovjeka.

Kao i svaki alternativni prehrambeni režim, Paleo prehrana se fokusira na isključivanje određenih grupa namirnica. Nepaleolitičke namirnice uključuju žitarice, mlijeko i mliječne proizvode, krumpir, leguminoze, kavu, alkohol te svu procesiranu hranu.

Genom nije krut

Suprotno pretpostavci o njegovoj krutosti, ljudski se genom se prilagođava brže nego što mnogi smatraju.

Jedan od najboljih primjera ove prilagodbe jest izostanak intolerancije na laktozu u odraslih. Majčino mlijeko sadrži laktozu, a kako bi ga mogla probaviti, dojenčad proizvodi enzim laktazu. Prestankom dojenja gubi se izvor laktoze u prehrani te posljedična potreba za laktazom. Tijela evolucijski programirana da štede energiju prestajala bi je proizvoditi.

U određenom trenutku u Europi ljudi su „otkrili“ hranjivost životinjskog mlijeka, koje kao i ono majčino sadrži laktozu. Budući da je prehrana sa sadržajem mlijeka predstavljala evolucijsku prednost, odnosno omogućavala (efikasnije) preživljavanje, preživljavali su pojedinci koji su laktazu zadržavali i nakon perioda dojenja, odnosno oni koji su mogli probaviti laktozu i u odrasloj dobi. Na taj su način dalje širili gene koji sadrže poruku za nastavak proizvodnje laktaze.

Zbog činjenice da mlijeko nije bilo esencijalan izvor nutrijenata u svim dijelovima svijeta, kao što uostalom nije ni danas, laktaza se u odrasloj dobi zadržavala samo u određenim populacijama. I dok je više od 80% Grka intolerantno na laktozu, gotovo 100% Iraca nije.

Podatke o zastupljenosti in/tolerancije na laktozu Hrvatskoj nažalost nisam uspio pronaći.

Većina odraslih nije u mogućnosti probaviti laktozu. Djelomični ili potpuni izostanak laktaze izaziva probavne smetnje nakon konzumacije mlijeka. Rješenje problema nije izbaciti mlijeko iz prehrane, već odabrati varijantu bez laktoze.

Ova se prilagodba pojavila u posljednjih 5000‐10000 godina, dakle nakon završetka paleolitika, efektivno rušeći osnovni postulat Paleo prehrane.

Tko kaže da je prije bilo bolje?

Ljudi mnoga svoja vjerovanja temelje na mitovima. Jedan o takvih mitova je i mit o plemenitom divljaku, skrojen još u 17. stoljeću. Ovaj mit idealizira primitivna društva smatrajući kako ih je moderna civilizacija iskvarila. Prateći isti mit u kontekstu prehrane, moderna je prehrana iskvarila naše pretke, stoga se treba vratiti njihovoj prehrani.

Danas ćete često čuti i preporuku o povratku prehrani naših starih, naših baka i djedova. Primijetite da ona također u osnovi prati mit o plemenitom divljaku, bez obzira na to što vaši djed i baka nisu bili divlji u doslovnom smislu. Ili jesu, ali kako bi Oliver rekao, tko sam ja da im sudim.

Mit je zastupljeniji nego što mislite, u prehrambenoj sferi i van iste, ali to ga ne čini ništa istinitijim.

Naši preci nisu obolijevali od kroničnih bolesti?

Jesu.

Mnogo je dokaza o razvoju ateroskleroze i karcinoma u pronađenim mumificiranim tijelima naših predaka. Svakako manje nego danas, ali veći dio uzroka leži u činjenici da su ljudi u Paleolitiku rijetko kad doživljavali dob u kojoj se kronične bolesti počinju razvijati.

Zašto Paleo nije Paleo?

Istraživanja pokazuju da su naši preci u doba paleolitika jeli sve što im je palo pod ruku, među ostalim u određenim dijelovima svijeta i žitarice, zabranjene u ovoj popularnoj prehrani. A uvjeravam vas, da je procesirana hrana postojala, naši je preci ne bi odbili.

Ljudi nisu evoluirali na jedinstvenoj paleolitičkoj dijeti, već na fleksibilnoj prehrani koja nam je dozvoljavala izvući maksimum iz ograničenog okoliša. Ako usporedimo prehranu današnjih društava lovaca sakupljača koja nam služi kao jedan od najboljih indikatora prehrane naših predaka, uočit ćemo goleme međusobne razlike. Prehrana Inuita na krajnjem sjeveru Sjeverne Amerike sačinjena je od 80% ribe i mesa, a naroda Kung na jugu Afrike od 70% sjemenki i orašastih plodova, dok je većina ostalih naroda negdje između.

Osim što naši preci nisu uvijek konzumirali Paleo prehranu, Paleo hrana kao takva više ni ne postoji.

Hrana u doba Paleolitika nije bila ista kao hrana koju jedemo danas. U većini slučajeva nije bila niti slična. Kukuruz je nekad bio tužna trava s minimalno ploda, rajčica bobice, a banane su bile prepune sjemenki. Stoljeća umjetne selekcije kroz koju su naši preci odabirali jedinke s najvećim urodom, odnosno najpoželjnijim karakteristikama, pretvorili su ove namirnice u ono što jedemo danas. Srećom da jesu, jer skupljajući bobice i loveći hranu ne bismo imali vremena za slikanje, stvaranje glazbe, pa čak ni za pisanje članaka o nutricionizmu.

Je li Paleo prehrana nutritivno adekvatna?

Sanjarenje o tome kako su naši preci jeli možda jest romantično, ali u kontekstu očuvanja i unaprjeđenja zdravlja nije bitno. Znanost nam daje odgovore što našim tijelima treba, stoga ih tražiti u mitovima nema previše smisla.

Žitarice su relativno jeftin i lako dostupan izvor energije i nutrijenata za većinu društava, a one od cjelovitog zrna izvrstan su izvor mikronutrijenata te prehrambenih vlakana. Njihova konzumacija jasno je povezana s nižim rizikom od oboljenja od kroničnih bolesti. Mlijeko i mliječni proizvodi glavni su izvor kalcija u prehrani te dobar izvor kvalitetnih proteina. Leguminoze su također dobar izvor mikronutrijenata, vlakana i biljnih proteina. Kava je izvor zadovoljstva za stotine milijuna ljudi diljem svijeta, a znanstvenici su sve suglasniji u određenim zdravstvenim benefitima njene konzumacije. Alkohol je najkorišteniji relaksant u svijetu, koji konzumiran razumno ima benefita na kardiovaskularno, ali rekao bih primarno na socijalno zdravlje. A procesirana hrana pojednostavljuje nam život skraćujući vrijeme pripreme hrane, oslobađajući nam vrijeme za aktivnosti koje se izvode van kuhinje.

Iako izvedba Paleo prehrane može značajno varirati od pojedinca do pojedinca, zbog čega je teško točno procijeniti kvalitetu takve prehrane, na kontinuumu nutritivne adekvatnosti Paleo prehrana definitivno nije na dnu. Postoje mnogo nekvalitetnije prehrambene alternative, no to ne bi trebalo predstavljati razlog da odaberete Paleo, ili bilo koju drugu popularnu alternativnu prehranu.

Paleo licemjerje

Ne mogu odoljeti ne zapitati se zašto pojedinci koji odabiru Paleo pristup prehrani ne odabiru i Paleo pristup životu.

Zašto ne biste počeli loviti i sakupljati vašu hranu? Naši preci nisu imali trgovine.

Zašto ne odbacite modernu medicinu? Naši preci nisu imali liječnike.

Zašto idete u teretanu? Naši preci su trčali za životinjama i bježali od istih po savani.

Zašto ne upalite vatru u vašoj kući umjesto centralnog grijanja? Ne, kamini ne prolaze, nije ih bilo u Paleolitiku.

A kad ste već tu, zašto se ne odreknete i ekrana s kojeg ovog čitate, naši ga preci vjerojatno nisu imali.

Ukoliko doista vjerujete u mit o plemenitom divljaku, ograničavanje Paleo životnog stila samo na prehranu pomalo je licemjerno.

Presuda

Paleo prehrana neutemeljena je i pogrešna generalizacija prehrane naših predaka puna logičkih rupa i nepotrebnih ograničenja koja vam neće donijete zdravstvene ili vizualne benefite u odnosu na dosadnu izbalansiranu prehranu.

Svakako, neke Paleo preporuke imaju smisla. Dobar dio ljudi trebao bi smanjiti unos čipsa ili slatkiša. Ali isto bismo mogli reći za bilo koji ideološki sistem, i za bilo koju alternativnu vrstu prehrane koja ciljeve zdrave prehrane postiže više slučajno nego namjerno.

Zaboravite paleofantaziju. Podsjetite se što je zdrava prehrana i fokusirajte se na ono što je doista bitno, na ono što je moderna znanost pokazala da je dobro za vaše zdravlje. Ne gubite energiju, vrijeme ni novac nepotrebno tražeći alternative.

 

*Svi iskazani stavovi su isključivo stavovi naših autora, te ne iskazuju stavove i mišljenja Myproteina.

 

Nema tagova na post



Bojan Stojnic

Bojan Stojnic

Pisac i stručnjak

Bojan je magistrirao nutricionizam na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu. Trenutno radi na doktoratu iz područja Nutrigenomike i Personalizirane prehrane u Španjolskoj. Vlasnik je i autor portala nutricionizam.hr kroz koji nastoji demistificirati prehranu, podignuti svijest javnosti o zdravoj prehrani te se bori protiv prehrambenih dogmi. Nudi i nutricionističke usluge namijenje različitim populacijskim skupinama, poput osoba s povećanom tjelesnom masom, profesionalnim i rekreativnim sportašima te svima onima koji žele povećati organizaciju i kvalitetu prehrane.


Provjeri super ponude i popuste! KUPI ODMAH