Skip to main content
Suplementi

Što je riblje ulje?

Što je riblje ulje?
Marko Barić
Pisac i stručnjak6 godina Prije
Pogledaj profil osobe Marko Barić

Riblje ulje sadrži takozvane omega-3 polinezasićene masne kiseline. One se razlikuju od omega 6 masnih kiselina iz biljnog ulja i imaju drugačije djelovanje. Omegu 3 najviše pronalazimo u ribama koje žive u hladnoj vodi – lososu, pastrvi, skuši i tuni. One te masne kiseline ne proizvode same, već dobivaju iz planktona kojim se hrane.

Kako djeluju?

Omega 3 masne kiseline bitne su za velik broj važnih procesa u tijelu, od regulacije krvnog tlaka i zgrušavanja krvi pa sve do jačanja imuniteta. Mogu pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i smanjiti upalni odgovor organizma.

Naime, te masne kiseline djeluju na trombocite koji se lijepe jedan za drugog, te to znači manje ugrušaka koji vode do infarkta. Osim toga, smanjuju razinu triglicerida (masnoća kojih ima u krvi) i krvni tlak. Istraživanja pokazuju pozitivne učinke i kod psorijaze, problema sa zglobovima Chronove bolesti, reumatoidnog artritisa te kod ublaživanja menstrualnih grčeva.

Ipak, niti jedan dodatak prehrani ne može zamijeniti zdravu i raznovrsnu prehranu, te se najbolji rezultati postižu konzumacijom prave ribe.

Ako barem 2 puta na tjedan jedete plavu ribu, dodaci prehrani s ribljim uljem vam nisu potrebni – no takvih je, vjerujem, malo. Stoga dodatke omege 3 možete naći u tekućem obliku, kapsulama, mekim kapsulama i praškastom obliku.

Naši se članci trebaju koristiti samo u informativne i obrazovne svrhe te nisu namijenjeni za medicinski savjet. Ako ste zabrinuti za svoje zdravlje, obratite se stručnoj osobi prije uzimanja prehrambenih dodataka ili uvođenja značajnih promjena u prehrani.

Marko Barić
Pisac i stručnjak
Pogledaj profil osobe Marko Barić
Ja sam Marko Barić višestruki državni, međunarodni i europski prvak u bodybuildingu. Član reprezentacije od 2013. godine, vrhunski kategorizirani sportaš RH. Moj rad je usmjeren na fizički, ali i psihički razvoj rekreativaca i vrhunskih sportaša u smjeru vođenja i organizacije prehrane te treninga sukladno cilju pojedinca i sportu, od kojih sam najviše posvećen bodybuildingu. U uspješnoj trenerskoj karijeri okrunio sam se brojnim titulama od kojih bi izdvojio apsolutnu titulu prvakinje u bikini fitnessu u juniorskoj i seniorskoj kategoriji, te višestruku apsolutnu titluu prvaka države i međunarodno zlato u kategoriji physique. Trenutno sam usmjeren na mentalnu pripremu vrhunskih sportaša te sukladno tome proširujem svoje znanje i iskustvo na NLP edukacijama na kojima učim i usavršavam brojne tehnike koje doprinose vrhunskim rezultatima. Surađujem sa brojnim internacionalnim i domaćim natjecateljima.

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein