Skip to main content
Lifestyle

Što je stres?

Što je stres?
Marko Barić
Pisac i stručnjak6 godina Prije
Pogledaj profil osobe Marko Barić

Zbog današnjeg ubrzanog načina života i manjka vremena za sebe same i naše najmilije vrlo često čujemo riječ stres i njegove posljedice za naše zdravlje.

Što je stres?

Stres ili napetost predstavlja svaku reakciju organizma na fizički, mentalni ili emocionalni podražaj bilo da se radi o ugodnom ili neugodnom opterećenju. U manjim količinama stres je čak i poželjan te može djelovati stimulirajuće, no ako je često ili stalno prisutan može imati vrlo loš utjecaj na naše psihičko, ali i fizičko stanje.

Stres i hrana

Kada živčani sustav osjeti stanje stresa, potiče lučenje adrenalina i noradrenalina poznatih i kao hormoni stresa. Oni podižu krvni tlak i stežu krvne žile što u želucu uzrokuje zaustavljanje probavnih procesa. Upravo se zbog toga hrana koju jedete pod stresom teže probavlja.

Također, nadbubrežne žlijezde ispuštaju hormon stresa - kortizol. Njegova je uloga regulacija metabolizma ugljikohidrata, masti i proteina, a njegovo preveliko lučenje uzrokuje niz procesa koji dovode do čuvanja zaliha hrane, umjesto njihove potrošnje, tako potpomažući stvaranju masnih naslaga.

Našem tijelu nije normalno da stalno bude u stanju stresa. Stalno stanje uzbune organizma stvara pritisak na naše nadbubrežne žlijezde kojima je potreban odmor. Sam stres nije uzročnik svih nepoželjnih stanja, već njegovo nepoželjno djelovanje na različite dijelove organizma koji potiču ta stanja poput umora, nesanice, alergije, akne, hipoglikemije, depresije, hipertenzije, anksioznosti, kardiovaskularnih bolesti pa čak i dužinu životnog vijeka.

Kako smanjiti stres?

Stresne situacije ne možemo izbjeći, no možemo kontrolirati naše reakcije na njih. Jedan od načina je ne preopterečivati se stvarima na koje nemamo utjecaja. Duboko udahni! Odvoji vrijeme za sebe i pronađi nešto što te opušta. To može biti čitanje, trčanje, odlazak u teretanu, šetnja, razgovor, plakanje, gledanje filmova, druženje i smijeh ili pak kratko drijemanje. Što god te ispunjava!

Osim fizičkih aktivnosti koje povećavaju razinu energije i dokazano smanjuju stres potičući proizvodnju endorfina, pravilna prehrana kao i dovoljan unos tekućine može uvelike imati značaja u redukciji istog. Pravilno raspodjeljeni obroci, bez izgladnjivanja i prejedanja, održavaju budnost i pravilan unos vitamina i minerala, smiruju i reguliraju razinu serotonina -poznatog i kao hormona sreće. Znači da ćete pravilnom prehranom, odmorom i redovitom aktivnošću ne samo izgledati bolje, nego se tako i osjećati!

Marko Barić
Pisac i stručnjak
Pogledaj profil osobe Marko Barić
Ja sam Marko Barić višestruki državni, međunarodni i europski prvak u bodybuildingu. Član reprezentacije od 2013. godine, vrhunski kategorizirani sportaš RH. Moj rad je usmjeren na fizički, ali i psihički razvoj rekreativaca i vrhunskih sportaša u smjeru vođenja i organizacije prehrane te treninga sukladno cilju pojedinca i sportu, od kojih sam najviše posvećen bodybuildingu. U uspješnoj trenerskoj karijeri okrunio sam se brojnim titulama od kojih bi izdvojio apsolutnu titulu prvakinje u bikini fitnessu u juniorskoj i seniorskoj kategoriji, te višestruku apsolutnu titluu prvaka države i međunarodno zlato u kategoriji physique. Trenutno sam usmjeren na mentalnu pripremu vrhunskih sportaša te sukladno tome proširujem svoje znanje i iskustvo na NLP edukacijama na kojima učim i usavršavam brojne tehnike koje doprinose vrhunskim rezultatima. Surađujem sa brojnim internacionalnim i domaćim natjecateljima.

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein