Skip to main content
Lifestyle

Iskoristi san

Iskoristi san
Marija Gojević-Zrnić
Pisac i stručnjak6 godina Prije
Pogledaj profil osobe Marija Gojević-Zrnić

Kako maksimalno iskoristiti vrijeme provedeno u krevetu? Kvalitetan san je ključna stavka zdravog načina života i može imati povoljan učinak na tvoje srce, težinu, um i još puno više. Saznaj kako spavati 8 sati dnevno i izvući više iz svakog sna.

 

Napravi raspored

Pobrini se da odeš u krevet svaku večer u isto vrijeme i da se budiš u isto vrijeme ujutro, čak i vikendima! Pravilna rutina spavanja pogoduje tvom biološkom satu, kao i ravnomjerna izloženost prirodnom danjem svjetlu i boravak u tami. Savjet: Jutarnje zalijevanje biljaka na otvorenom pomoći će ti u sinkronizaciji biloškog sata.

 

triceps_propadanje

 

Vježbaj

Tjelovježba, ako je izvedena pravilno, povećava duljinu i kvalitetu sna. S druge strane, intenzivna tjelovježba 4 sata prije spavanja može naškoditi snu jer je tijelo još uvijek zagrijano. Kada se tvoje tijelo počne hladiti više sati nakon treninga, signali u mozgu počinju oslobađati melatonin zbog kojeg ćeš se osjećati pospano. Savjet: Vježbaj ujutro kako bi započeo dan svjež i odmoran!

 

Izbaci kofein

Bez brige, ne mislimo na to da ga izbaciš u potpunosti! Kofein je stimulans koji se zadržava u tvom tijelu oko 8 sati nakon konzumacije, tako da ponekad cappuccino nakon ručka i nije najbolja ideja! Savjet: Nemoj unositi kofein nakon 14 sati i odaberi pića bez kofeina.

 

Uzmi si vremena za opuštanje

Utonuti u san nije lako kao pritisnuti gumb za gašenje. To je polagan i postepen postupak. Daj svom tijelu vremena da se odvikne od napornog radnog tempa. Nježan, regenerativni slijed yoge prije spavanja može ti pomoći u opuštanju uma, usporavanju disanja i smanjiti napetost u mišićima bez pretjeranog podizanja bila. Savjet: Pročitaj knjigu, poslušaj umirujuću glazbu ili diši duboko i rasteži se.

 

 

Super hrana

Iako je važno izbjegavati tešku hranu prije spavanja, neke ti namirnice mogu pomoći utonuti u san. Nemirno spavaš? Savjet: Probaj večerati integralnu paštu s povrćem, piletinom, rajčicom i malo parmezana. Vjeruj nam – ovakva će večera puna proteina i triptofana potaknuti lučenje serotonina koji potiče pospanost. Ako osjetiš glad prije no što si se zaputio u krevet, pojedi malo svježeg sira s bananom, moglo bi upaliti.

 

 

Marija Gojević-Zrnić
Pisac i stručnjak
Pogledaj profil osobe Marija Gojević-Zrnić

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein