Skip to main content
Suplementi

Zašto je vitamin B12 važan za vegane

Zašto je vitamin B12 važan za vegane
Marija Gojević-Zrnić
Pisac i stručnjak6 godina Prije
Pogledaj profil osobe Marija Gojević-Zrnić

Za vegane koji koriste adekvatne količine obogaćene hrane ili dodataka B12 mnogo je manja vjerojatnost da će patiti od nedostatka B12 nego kod tipičnih mesojeda. Iz tog razloga i mnogih drugih, MyProtein je osmislio novi dodatak prehrani s veganima na umu: Vitamin B12.

Vrlo nizak unos B12 može izazvati anemiju i oštećenje živčanog sustava. Jedini pouzdani veganski izvori B12 su hrana obogaćena dodatkom vitamin B12 i dodatak prehrani vitamina B12.

MyProteinov Vitamin B12 sadrži 1000 mcg vitamina B12 i 400 mcg folne kiseline po obroku.

Ako još uvijek ne znaš koje su prednosti Vitamina B12, i kako utječe na tvoje tijelo, evo ih u par u par crtica. Vitamin B12:

-         doprinosi normalnom metabolizmu energije;

-         doprinosi normalnoj funkciji živčanog sustava;

-         doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih stanica.

Obično se nalazi u crvenom mesu. Bitan je za mišićnu snagu i zadržavanje razine energije. To je ključno za sve aspekte zdravog življenja, a ne samo ozbiljni trening i postizanje fitness ciljeva. Za vegane, to je jedan od vitamina koji je vrlo preporučen, ali se ne nalazi u velikim količinama u drugim namirnicama. Pouzdani veganski izvori B12 uključuju biljna mlijeka, proizvode od soje i određene vrste žitarica za doručak. I dok je takav izbor ograničen, dodatak vitamina B12 siguran je način za unošenje onog što tvoje tijelo treba.

Postoje mnogi mitovi koji okružuju veganske sportaše, od kojih su mnogi samo priče. Postoji, međutim, nedvojbena zabrinutost za veganske sportaše i bodybuildere, osobito ta da izbacivanje mesa i mliječnih proizvoda iz njihove prehrane znači da ne dobivaju sve što im je potrebno za postizanje visokih ciljeva koje imaju na umu.

Nedostatak vitamina B12 nije samo zabrinjavajući za sportaše. On može imati nepovoljan učinak na tvoje svakodnevno zdravlje, stoga iskoristi pogodnosti uzimanja dodataka prehrani.

Čak i za ne-vegane, sposobnost tijela da apsorbira vitamin B12 iz hrane polako se usporava. Koje su nuspojave i kako prepoznati je li tvoja razina B12 niska?

Možda se osjećaš tjeskobnije i slabije nego prije, unatoč dobroj prehrani, uzimanju tekućine (kao i dobrom snu).

Znakovi su i slabost, nesigurnost i vrtoglavica.

Tvoja koža može postati bljeđa. Kod nedostatka vitamina B12, crvene krvne stanice postaju vrlo krhke i lomljive, uzrokujući oslobađanje bilirubinskog pigmenta koji koži daje žuti ten.

Vrlo niske razine B12 mogu uzrokovati anemiju i oštećenje živčanog sustava.

Potreba za vitaminom B12 je mnogo manja potrebe za ostalim vitaminima. Deset mikrograma vitamina B12 dnevno osigurat će onoliko koliko tvoje tijelo može iskoristiti. Simptomi nedostatka kod odraslih mogu postati vidljivi tek nakon pet godina ili više, iako neki ljudi doživljavaju simptome u mnogo manje vremena. Često se osjećaj boli, umora ili halucinacije razvijaju postupno tijekom nekoliko mjeseci do godine dana, prije nego što bivaju prepoznati kao simptomi nedostatka vitamina B12. Međutim, oni se obično potpuno povuku već nakon dva tjedna uzimanja dodataka vitamina B12.

Naši se članci trebaju koristiti samo u informativne i obrazovne svrhe te nisu namijenjeni za medicinski savjet. Ako ste zabrinuti za svoje zdravlje, obratite se stručnoj osobi prije uzimanja prehrambenih dodataka ili uvođenja značajnih promjena u prehrani.

Marija Gojević-Zrnić
Pisac i stručnjak
Pogledaj profil osobe Marija Gojević-Zrnić

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein