Skip to main content
Suplementi

Omega 3: Blagodati za vegane

Omega 3: Blagodati za vegane
Marija Gojević-Zrnić
Pisac i stručnjak6 godina Prije
Pogledaj profil osobe Marija Gojević-Zrnić

Omega 3 je iznimno važna za cjelokupno zdravlje. Ipak, ova masna kiselina često nije dovoljno zastupljena u prehrani. Bar ne onoliko koliko bi trebala. Za vegane, bez uravnotežene prehrane, potreba može biti i veća. Pitanje je, možeš li biti siguran da unosiš koliko ti je potrebno?

Postoje tri važne Omega 3 masne kiseline, uključujući alfa-linolensku kiselinu, eikosapentaensku kiselinu i dokozaheksensku kiselinu. EPA i DHA nalaze se uglavnom u ribi, što znači da vegani moraju unijeti ove  esencijalne masne kiseline iz drugog izvora.

Omega 3 masne kiseline povezane su s prevencijom i liječenjem srčanih bolesti, kao i s važnom ulogom u kognitivnoj funkciji, pa čak i liječenju depresije.

Za pojam masti mnogi ljudi vjeruju da bi ga trebali iskorijeniti iz rječnika prehrane, no dok postoje neke loše masti koje biste trebali izbjegavati, postoje i one druge, neophodne za dobro zdravlje, jer ih naše tijelo ne može proizvesti samo. Što znači njihovo pronalaženje iz drugih izvora. Uz zdravu, uravnoteženu prehranu možeš biti siguran, znajući da tvoje tijelo dobiva ono što mu treba, no za neke vegane postoji mala neizvjesnost o tome dobivaju li zdravu dozu.

Unošenje dovoljno ALA (alfa-linolenska kiselina) zahtjeva više planiranja za vegane kako bi nadoknadili količinu koji su inače unosimo konzumacijom mesa i ribe. Prirodni izvori prikladni za vegane uključuju chia sjemenke, mljevene sjemenke lana, sjemenke konoplje i orahe. U pripremi i kuhanju hrane može se koristiti i biljno ulje repice.

Upalni procesi

Omega 3 također igra važnu ulogu u reguliranju i smanjenju upala u  tijelu. Upala ima širok raspon štetnih utjecaja na tvoje zdravlje, uključujući bolesti kože kao što su akne zajedno sa zdravstvenim problemima koji mogu utjecati na mobilnost, kao što je artritis. Nadalje, studije su pokazale da Omega 3 može pomoći kod astme i Crohnove bolesti.

Smanjivanje rizika srčanih oboljenja

Dodatci prehrani esencijalnih masnih kiselina široko se preporučuju zbog njihove sposobnosti smanjivanja rizika od srčanih bolesti. Omega 3 pomaže kod toga smanjujući razinu LDL (lošeg) kolesterola, i povećavajući razinu HDL (dobrog) kolesterola u tijelu. Omega 3 masne kiseline pomažu smanjiti rizik od krvnih ugrušaka razrjeđivanjem krvi, snižavanjem krvnog tlaka i usporavanjem nakupljanja plaka u arterijama.

Gorivo za mozak

Mnogi forumi ukazuju na tjelesnu potrebu za omega 3 u oporavku i rastu prilikom i nakon tjelovježbe, a osobito body buildinga, no ona je također bitna za buduće majke. Istraživanja su pokazala da su bebe majki s odgovarajućim Omega 3 razinama manje podložne problemima u razvoju.

Dokazano je da DHA (dokozaheksenska kiselina) smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti u starijoj životnoj dobi, kao i od drugih starosnih kognitivnih bolesti kao što je demencija.

American Heart Foundation preporučuje da odrasle osobe konzumiraju 500 mg DHA i EPA dnevno. Naše tijelo proizvodi EPA i DHA iz Omega 3 masnih kiselina, no čak i kod ne-vegana, čiji je izvor  masnih kiselina riba,  žene uspijevaju pretvoriti oko 21% Omega 3 u EPA i 9% u DHA. Muškarci pretvaraju približno 8% Omega 3 u EPA i 0-4% Omega 3 u DHA.

Do sada si vjerojatno čuo sve što trebaš znati o tome kako tvoje tijelo koristi Omegu 3 i zašto je ona mnogo važnija za dobro zdravlje nego što si možda mislio. Pitanje je, dakle, kako ćeš se pobrinuti da uneseš sve što trebaš?

Srećom, vrhunski su izvor Omege 3, osim ribe, alge. Proizvedena od morskih algi, s 250 mg DHA i 125 mg EPA po obroku, MyProtein Veganska Omega 3 pruža sve prednosti tradicionalnih dodataka Omege 3, uključujući održavanje funkcije srca, normalnu funkciju mozga i normalni vid.

 

Naši se članci trebaju koristiti samo u informativne i obrazovne svrhe te nisu namijenjeni za medicinski savjet. Ako ste zabrinuti za svoje zdravlje, obratite se stručnoj osobi prije uzimanja prehrambenih dodataka ili uvođenja značajnih promjena u prehrani.

Marija Gojević-Zrnić
Pisac i stručnjak
Pogledaj profil osobe Marija Gojević-Zrnić

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein