Skip to main content
Uncategorized

Negativan utjecaj alkohola na trening

Negativan utjecaj alkohola na trening
Donat Rupčić
Autor6 godina Prije
Pogledaj profil osobe Donat Rupčić

Alkohol i trening nisu dobra kombinacija, svi su čuli za to. Negativan utjecaj alkohola na trening i fitnes ciljeve se ostvaruje na pet načina. Bez puno okolišanja, idemo odmah na srž.

Alkohol sam po sebi sadrži kalorije Tri glavna makronutrijenta su proteini, masti i ugljikohidrati. Međutim, alkohol također ima energetsku vrijednost, tj. sadrži kalorije. S čak 7 kcal/g, alkohol je prilično gust izvor kalorija sam po sebi, a tu su i prateći ugljikohidrati koji pridonose kalorijskoj vrijednosti.

Alkohol smanjuje razinu leptinaLeptin je hormon sitosti, on nam kaže kada da prestanemo jesti. Niže razine leptina u krvi izazivaju smanjeni osjećaj sitosti i potreba za jelom je veća. To je loše kada nam je cilj paziti na unos hrane.

Alkohol smanjuje sposobnost donošenja promišljenih odlukaNije tajna – pijani ljudi ne donose baš pametne odluke. Možda neka osoba kad je trijezna ne bi išla pojesti cijelu pizzu u 2 u noći, jer zna da joj se ne uklapa u plan prehrane. Ali pod utjecajem alkohola, pojest će i palačinke nakon toga ako joj se jedu.

Alkohol loše utječe na kvalitetu snaKvalitetan san je iznimno bitan za ostvarenje fitnes ciljeva. Istina je da se od alkohola nekome može prispavati, ali veće količine alkohola smanjuju kvalitetu sna. To rezultira time da osoba nije dovoljno odmorna idući dan da odradi pošten trening. Alkohol smanjuje sintezu mišićnih proteinaSinteza mišićnih proteina je proces kojim se proteini koje pojedemo pretvaraju u tjelesnu mišićnu masu. Alkohol negativno utječe na taj proces. Laički rečeno, alkohol izravno usporava mišićni rast i oporavak. Izvori: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11894976 https://pubs.niaaa.nih.gov/publications/arh25-2/101-109.htm https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19154606 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4233249/

Donat Rupčić (23), certificirani instruktor individualnog fitnesa iz Zagreba. Moje su najveće strasti prehrana i trening. Svoju sam specijalizaciju započeo na studiju nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, a nadopunio sam ga stručnim usavršavanjem na polju individualnog fitnesa. Prehrana i trening su jako usko povezani i jedno ne ide bez drugoga pa jako naglašavam njihov sinergistički učinak. U svojim člancima donosim znanstveni pristup fitnesu na jednostavan i razumljiv način.

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein