Skip to main content
Trening

7 savjeta za uspješan povratak u teretanu nakon karantene

7 savjeta za uspješan povratak u teretanu nakon karantene
Marija Gojević-Zrnić
Pisac i stručnjak4 godina Prije
Pogledaj profil osobe Marija Gojević-Zrnić

U posljednjih nekoliko mjeseci svi smo usavršili naše treninge kod kuće, ali kako nakon karantene nastaviti s dobrim treningom u teretani? S ponovnim otvaranjem teretana moramo i mi vratiti naše fitness putovanje u normalu.

1. Budite uzbuđeni i motivirani

Morate vratiti motivaciju koju ste možda izgubili u prethodna 4 mjeseca. Motivacija je pokretačka snaga za povratak u rutinu treniranja pa evo nekoliko ideja kako ju vratiti:

  • Napravite popis vježbi koje želite odraditi
  • Vizualizirajte svoje nove ciljeve
  • Zapamtite, sada ćete napredovati brže nego prije
  • Što prije započnite s vježbanjem (makar i doma)
  • Manje razmišljajte, više radite

2. Odaberite novu rutinu

Prebacivanje na novi plan treninga bit će idealno za ponovno treniranje nakon karantene. Ovo je idealno vrijeme za novi početak i targetiranje vaših slabih točaka kako biste postali snažniji no ikada.

Razmislite o tome što želite postići i onda trenirajte kako biste ostvarili svoje ciljeve. Vježbanje cijelog tijela 2-3 puta tjedno uvijek je odličan izbor za izgradnju mišićne mase i snage (a naša tijela upravo to trebaju sada).

Čak i ako to nije nova rutina ili plan treninga, barem odaberite ono što vam se sviđa i što vam je ugodno raditi. Prvi trening odradite spontano što ćete možda i morati ako bude gužva u teretani.

3. Odredite gdje ste na prvom treningu

Nemojte pred sebe staviti prevelika očekivanja već na prvom treningu. Prvi trening odradite kao eksperiment da saznate koliko snage i izdržljivosti ste izgubili za vrijeme karantene.

Čak i ako ste cijelo vrijeme odrađivali trening kod kuće, postoji šansa da u nekim vježbama nećete biti dobri kao prije. Ali ne brinite previše oko toga jer smo svi u istom škripcu.

Nakon prvog treninga možete započeti s postavljenjem novih ciljeva i novih najboljih rezultata.

4. Postavite nove ciljeve

Nakon što saznate na kojoj razini tjelesne kondicije se nalazite, postavite nove ciljeve. Naš generator dodataka prehrani može vam pomoći u ostvarenju istih.

Ne možete više isto dizati na benchu? Odredite da do X trenutka morate dizati Y kilograma, ali budite realni i nemojte postaviti nemoguć cilj i odrediti da do kraja tjedna morate dizati istu težinu kao i prije karantene.

5. Pripremite proteine i pre-workout suplemente

Možda su vam zalihe presušile pa svakako nabavite potrebne dodatke prehrani, pogotovo kako biste lakše preživjeli onih prvih nekoliko najnapornijih treninga.

Razmislite koji suplement vam treba kako biste odradili trening najbolje što možete i što vam je potrebno za brži oporavak. Budite spremni neovisno radi li se o suplementu za prije treninga ili proteinima koji će vam pomoći u izgradnji mišića.

A zašto se ne bi počastili i nekim novim modnim dodatkom? Ovo je odličan način da se uzbudite i osjećate dobro kada prvi put prošećete teretanom ili pozirate ispred velikog ogledala.

6. Budite dosljedni

Svi se moramo prisjetiti jedne stvari, a to je važnost dosljednosti. Koliko često želite ići u teretanu? To ne mora biti jednako često kao i prije - možete kombinirati vježbanje doma s treninzima u teretani.

Ipak, zapišite koliko vremena želite provesti u teretani (manje nego prije je vjerojatno dobra ideja) i ne zaboravite biti dosljedni u vašoj odluci. S malo upornosti, nakon nekog vremena će biti kao da nikada niste ni imali ova 4 mjeseca pauze.

7. Ostanite sigurni

Nema smisla započinjati treninge ako ćete se na kraju razboljeti ili ako ćete razboljeti druge tako da svakako koristite zdravi razum dok ste u teretani.

To znači da je vjerojatno najbolje ostati kod kuće ako se vi ili netko s kime živite osjeća loše. Ne želimo da se ikada više teretane zatvore na ovako dug period.

Brinuti se za sigurnost također znači brinut i o prevenciji ozljeda. Ne zaboravite da vjerojatno nećete moći dizati istu težinu kao prije 4 mjeseca. Najgora stvar koju možete napraviti je uzeti još 4 mjeseca odmora zbog ozljede, stoga budite oprezni i postupno ćete se vratiti tamo gdje ste bili.

Poruka za razmišljanje

Povratak u rutinu treniranja nakon karantene može biti težak, ali samo budite dosljedni, strpljivi i, najvažnije, sigurni i razumni. Mi jedva čekamo da se vratimo dizanju utega.

Kako se vi osjećati zbog skorog povratka u teretanu?

Marija Gojević-Zrnić
Pisac i stručnjak
Pogledaj profil osobe Marija Gojević-Zrnić

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein