Skip to main content
Suplementi

Vitamin D – vitamin koji biste trebali početi uzimati

Vitamin D – vitamin koji biste trebali početi uzimati
Donat Rupčić
Autor6 godina Prije
Pogledaj profil osobe Donat Rupčić

ŠTO JE VITAMIN D I KOJI SU NJEGOVI IZVORI?

Vitamin D je jedan od vitamina topivih u mastima. Ima brojne uloge u organizmu, a njegovi izvori u prirodi su ograničeni. U manjim količinama ga se može naći u jajima i mlijeku, ali jedini izvor iz kojeg ga se može dobiti u nekim poštenim količinama je sunce.

Vitamin D se sintetizira iz kolesterola kada je koža izložena UV zračenju. A koliko se sunčate zimi? Vjerojatno i ne baš. Isto kao i ja hodate zabundani tako da vam samo lice viri. To nije ni približno dovoljno. Stoga je jako važno suplementirati vitamin D, barem u hladnijoj polovici godine.

Postoje dva oblika vitamina D u kojima ga možete suplementirati – D2 i D3. Bez da vas zamaram detaljima, D3 je puno bolja opcija pa odaberite nju.

 

BENEFITI SUPLEMENTACIJE VITAMINOM D

Lista dobrobiti suplementacije vitaminom D je jako dugačka. Poboljšava apsorpciju kalcija i zdravlje kostiju pa ga i zovu antirahitičnim vitaminom. Smanjuje rizik od raka debelog crijeva i normalizira previsoke razine paratireoidnog hormona. Poboljšava imunitet. Smanjuje rizik od padova i fraktura kostiju kod starijih osoba. Osobe koje su deficitarne u vitaminu D mogu iskusiti i povećanje razine testosterona nakon suplementacije.

 

KOLIKO VITAMINA D UZIMATI?

Službene preporuke su jako zastarjele. One još uvijek iznose 10‐15 μg, što je svega 400‐600 IU i daleko premalo za odrasle osobe.

Kako bi imali osjetne benefite, ciljajte na doze od 62,5‐125 μg (2500‐5000 IU). To je jedna odnosno dvije kapsule proizvoda koji koristim osobno te i preporučujem i vama: Vitamin D3

Vitamin D3 je stvarno jeftin tako da njegova cijena ne može biti izlika za neuzimanje. Pakiranje od 360 kapsula vam je dovoljno za dvije godine ako ga uzimate samo u hladnijoj polovici godine. A još bolje od toga da ga uzimate sami, podijelite ga sa svojim bližnjima.

 

Naši se članci trebaju koristiti samo u informativne i obrazovne svrhe te nisu namijenjeni za medicinski savjet. Ako ste zabrinuti za svoje zdravlje, obratite se stručnoj osobi prije uzimanja prehrambenih dodataka ili uvođenja značajnih promjena u prehrani.

Donat Rupčić (23), certificirani instruktor individualnog fitnesa iz Zagreba. Moje su najveće strasti prehrana i trening. Svoju sam specijalizaciju započeo na studiju nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, a nadopunio sam ga stručnim usavršavanjem na polju individualnog fitnesa. Prehrana i trening su jako usko povezani i jedno ne ide bez drugoga pa jako naglašavam njihov sinergistički učinak. U svojim člancima donosim znanstveni pristup fitnesu na jednostavan i razumljiv način.

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein