Skip to main content
Suplementi

WHEY PROTEIN I NAJBOLJI NAČIN ZA KONZUMIRANJE

WHEY PROTEIN I NAJBOLJI NAČIN ZA KONZUMIRANJE
Simun Vasilj
Autor6 godina Prije
Pogledaj profil osobe Simun Vasilj

Whey protein potpuno je prirodan dodatak prehrani koji nastaje kao nusprodukt pri proizvodnji sira, točnije od mliječne sirutke. Lako je probavljiv, brzo se apsorbira i sadrži proteine visoke biološke vrijednosti. Pruža visoko kvalitetne proteine koji su potrebni svakoj osobi neovisno o količini fizičke aktivnosti. Pogrešno je mišljenje kako od Whey proteina koristi mogu imati samo sportaši i fizički aktivne osobe. Današnja prehrana većine ljudi bazirana je na hrani koja sadrži veliki udio jednostavnih ugljikohidrata (šećera), a siromašna proteinima visoke biološke vrijednosti kakve nalazimo u Whey proteinu.

Upravo zbog toga, korist od uključivanja Whey proteina kao dodatka prehrani imaju sve osobe, nebitno o razini fizičke aktivnosti i treniranosti. Whey protein ima sposobnost stimuliranja prirodne proizvodnje glutationa - najjačeg antioksidansa u tijelu važnog za kompletno zdravlje i imunosni sustav. Sadrži i kvadro-peptide (kratke proteinske lance od po 4 aminokiseline) koje imaju mogućnost ublažavanja i otklanjanja bolova, što je važno nakon teških treninga s utezima, ali i kod težih bolesti. Upravo zbog ovih činjenica, korist od uključivanja whey proteina kao dodatka prehrani imaju sve osobe nevezano za količinu fizičke aktivnost.

Whey protein

U nastavku teksta ću vam predstaviti malo drugačiji način konzumiranja Whey-a. To je način konzumiranja kojeg prakticiramo mi u natjecateljskom bodybuildingu i koji daje nesumnjivo najbolje rezultate za sve koji imaju cilj izgradnju čiste mišićne mase i održavanje iste u periodima definicije.

 

KAKO UZIMATI WHEY PROTEIN?

Budući da se Whey protein rastvara i ulazi u krvotok za 20-30 minuta, treba ga uzimati:

1. 30 minuta prije treninga treba uzeti prvu mjericu (25g): Do trenutka kada trening počne i naprave se prve serije Whey protein će već biti rastavljen na aminokiseline i peptide koji su spremni za ulazak u mišiće. Whey koji smo uzeli 30 minuta prije treninga pokriva mišiće s aminokiselinama za prvih 30 minuta treninga. 2. Pred početak treninga uzimamo drugu mjericu (25g): Da bi se pokrio ostatak treninga (ako traje 60 minuta) bit će probavljen za 30 minuta što znači da će točno na sredini treninga u mišić početi stizati nove aminokiseline koje će nas opskrbljivati do samog kraja treninga. 3. 30 minuta pred kraj treninga uzimamo treću mjericu (25g): Aminokiseline iz ove treće porcije počet će stizati u mišiće neposredno poslije treninga, što je izrazito bitno zbog oporavka mišića od treninga.

 

Ako radite na mišićnoj definiciji preporučujem vam da koristite Impact whey izolat zbog niskog sadržaja masti i ugljikohidrata (manje od 1%), a visokog udjela proteina (više od 90%). U fazi definicije ugljikohidrate i masti drastično smanjujemo kako bi stvorili kalorijski deficit, a proteine držimo visoko kako bi spriječili mišićni katabolizam. Upravo zbog toga je Impact whey izolat najbolji izbor.

Ako radite na dobivanju mišiće mase koristite Impact Whey protein u kombinaciji sa dekstrozom. Dekstroza (grožđani šećer), dovodi do brzog izbacivanja inzulina u krvotok, koji je važan za transport aminokiselina u mišiće. Inzulin ujedno smanjuje i nivo kortizola koji nadbubrežne žlijezde izbace u krvotok za vrijeme treninga i koji dovodi do katabolizma (razlaganja) mišića.

Naši se članci trebaju koristiti samo u informativne i obrazovne svrhe te nisu namijenjeni za medicinski savjet. Ako ste zabrinuti za svoje zdravlje, obratite se stručnoj osobi prije uzimanja prehrambenih dodataka ili uvođenja značajnih promjena u prehrani.

Šimun Vasilj, prvostupnik sam kineziologije na smjeru kondicijska priprema sportaša, a uskoro i magistar kineziologije na Kineziološkom fakultetu u Splitu. Aktivni sam natjecatelj u bodybuildingu i ovogodišnji osvajač međunarodnog bodybuilding natjecanja ZagrebOpen u kategoriji Men's Physique. Svojim člancima mi je cilj prenijeti vam znanje koje sam stekao na fakultetu i kroz dugogodišnje bavljenje sportom. Predstavit ću vam profesionalni pristup prehrani, treningu i suplementaciji s kojim ćete doći do najboljih rezultata u što kraćem vremenu.

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein