Suplementi

Kreatin – najučinkovitiji suplement za mišićni rast i snagu

KREATIN MONOHIDRAT JE KRALJ

Ako bi me netko pitao koji je jedan najbolji suplemenata koji bi trebala koristiti svaka osoba koja ide u teretanu s ciljem povećanja mišićne mase i snage, to bi definitivno bio kreatin monohidrat! Postoje razne formulacije kreatina na tržištu, ali najviše testiran i pokazan kao najučinkovitiji je upravo kreatin monohidrat. On je potpuno siguran za kratkoročnu i dugoročnu upotrebu.

KAKO KREATIN FUNKCIONIRA

Za mišićnu kontrakciju je potrebna energija, a na početku svake aktivnosti ona dolazi iz spoja koji se naziva ATP. ATP je osnovna moneta energije u našem organizmu. Zalihe samog ATP‐a su jako male i potroše se u nekoliko sekundi. Na sreću, imamo u samom mišiću zalihu kreatin‐fosfata koja je višestruko veća od zaliha samog ATP‐a. Suplementacija kreatinom povećava te zalihe i otuda njegov korisni učinak.

KOLIKO KREATINA UZIMATI I KADA?

Preporučeno je prvih tjedan dana uzimati 3x dnevno po 5 grama kako bi se zalihe kreatin‐fosfata što prije napunile. Nakon toga je dovoljno 5 grama dnevno. Uzima se svaki dan, neovisno o tome imate li trening ili ne. Vrijeme u danu kada ga uzimate nije važno, bitno je samo da su zalihe kreatin‐fosfata pune.

ČESTA PITANJA

  • Ali zar nije to samo voda u mišićima? – Nije, kreatin pospješuje i sami mišićni rast.
  • Treba li raditi pauze od uzimanja? – Ne treba.
  • Je li faza „punjenja“ nužna? – Nije, ali ćete prije osjetiti benefite.
  • Smijem li konzumirati i kofein? – Da. Za svaki slučaj ih ne morate uzimati u istom obroku, ali ni to nije toliko bitno.
  • Hoću li oćelaviti od kreatina? – Nema izravnih studija na tu temu i nije nešto s čime se treba zabrinjavati.

 

Naši se članci trebaju koristiti samo u informativne i obrazovne svrhe te nisu namijenjeni za medicinski savjet. Ako ste zabrinuti za svoje zdravlje, obratite se stručnoj osobi prije uzimanja prehrambenih dodataka ili uvođenja značajnih promjena u prehrani.



Donat Rupčić

Donat Rupčić

Autor

Donat Rupčić (23), certificirani instruktor individualnog fitnesa iz Zagreba. Moje su najveće strasti prehrana i trening. Svoju sam specijalizaciju započeo na studiju nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, a nadopunio sam ga stručnim usavršavanjem na polju individualnog fitnesa. Prehrana i trening su jako usko povezani i jedno ne ide bez drugoga pa jako naglašavam njihov sinergistički učinak. U svojim člancima donosim znanstveni pristup fitnesu na jednostavan i razumljiv način.


Provjeri super ponude i popuste! KUPI ODMAH