Skip to main content
Suplementi

Kreatin – najučinkovitiji suplement za mišićni rast i snagu

Kreatin – najučinkovitiji suplement za mišićni rast i snagu
Donat Rupčić
Autor6 godina Prije
Pogledaj profil osobe Donat Rupčić

KREATIN MONOHIDRAT JE KRALJ

Ako bi me netko pitao koji je jedan najbolji suplemenata koji bi trebala koristiti svaka osoba koja ide u teretanu s ciljem povećanja mišićne mase i snage, to bi definitivno bio kreatin monohidrat! Postoje razne formulacije kreatina na tržištu, ali najviše testiran i pokazan kao najučinkovitiji je upravo kreatin monohidrat. On je potpuno siguran za kratkoročnu i dugoročnu upotrebu.

KAKO KREATIN FUNKCIONIRA

Za mišićnu kontrakciju je potrebna energija, a na početku svake aktivnosti ona dolazi iz spoja koji se naziva ATP. ATP je osnovna moneta energije u našem organizmu. Zalihe samog ATP‐a su jako male i potroše se u nekoliko sekundi. Na sreću, imamo u samom mišiću zalihu kreatin‐fosfata koja je višestruko veća od zaliha samog ATP‐a. Suplementacija kreatinom povećava te zalihe i otuda njegov korisni učinak.

KOLIKO KREATINA UZIMATI I KADA?

Preporučeno je prvih tjedan dana uzimati 3x dnevno po 5 grama kako bi se zalihe kreatin‐fosfata što prije napunile. Nakon toga je dovoljno 5 grama dnevno. Uzima se svaki dan, neovisno o tome imate li trening ili ne. Vrijeme u danu kada ga uzimate nije važno, bitno je samo da su zalihe kreatin‐fosfata pune.

ČESTA PITANJA

  • Ali zar nije to samo voda u mišićima? - Nije, kreatin pospješuje i sami mišićni rast.
  • Treba li raditi pauze od uzimanja? - Ne treba.
  • Je li faza „punjenja“ nužna? - Nije, ali ćete prije osjetiti benefite.
  • Smijem li konzumirati i kofein? - Da. Za svaki slučaj ih ne morate uzimati u istom obroku, ali ni to nije toliko bitno.
  • Hoću li oćelaviti od kreatina? - Nema izravnih studija na tu temu i nije nešto s čime se treba zabrinjavati.

 

Naši se članci trebaju koristiti samo u informativne i obrazovne svrhe te nisu namijenjeni za medicinski savjet. Ako ste zabrinuti za svoje zdravlje, obratite se stručnoj osobi prije uzimanja prehrambenih dodataka ili uvođenja značajnih promjena u prehrani.

Donat Rupčić (23), certificirani instruktor individualnog fitnesa iz Zagreba. Moje su najveće strasti prehrana i trening. Svoju sam specijalizaciju započeo na studiju nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, a nadopunio sam ga stručnim usavršavanjem na polju individualnog fitnesa. Prehrana i trening su jako usko povezani i jedno ne ide bez drugoga pa jako naglašavam njihov sinergistički učinak. U svojim člancima donosim znanstveni pristup fitnesu na jednostavan i razumljiv način.

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein