Skip to main content
Trening

NAPREDNE METODE TRENINGA: DROPSETOVI I BLOOD FLOW RESTRICTION TRENING – PROGRAMIRANJE TRENINGA 3. DIO

NAPREDNE METODE TRENINGA: DROPSETOVI I BLOOD FLOW RESTRICTION TRENING – PROGRAMIRANJE TRENINGA 3. DIO
Donat Rupčić
Autor6 godina Prije
Pogledaj profil osobe Donat Rupčić

Vjerojatno ste čuli u teretani ili barem naletjeli na internetu na ove stvari. Nikako nisu nužne stvari u treningu, ali smatram da ih svejedno vrijedi obraditi s obzirom na to da sam dobio dosta pitanja vezanih za ovo. Mogu dobro poslužiti za razbijanje monotonije u treningu, a pružaju mišićima i malo drugačiji stimulus – što potencijalno može dovesti do ukupno većeg mišićnog rasta.

 

DROPSETOVI

 

Riječ je o takozvanim „padajućim serijama“. Započinje se s određenom kilažom i radi se do mišićnog otkaza. Zatim se smanji kilaža za 20‐30% te se opet radi do mišićnog otkaza. Ista se stvar može ponoviti još jednom ili dvaput. Na taj se način može potpuno izmoriti cijeli spektar mišićnih vlakana, a to je nešto što nije moguće s normalnim serijama. Još jedna korisna strana padajućih serija je to da nam one omogućuju da napravimo veliki volumen treninga (broj serija x broj ponavljanja x kilaža) u kraćem vremenu nego bi to inače bilo potrebno.

Samo ono o čemu valja voditi računa je to da dropsetovi mogu jako izmoriti te ih treba koristiti pametno. Moja je preporuka da na kraju treninga ubacite po jedan dropset za one mišićne skupine koje ste radili taj dan. Također ćete dobiti najbolji „pump“ ikad, što je također plus.

 

BLOOD FLOW RESTRICTION (BFR)

 

BFR trening se bazira na tome da se koristi povezi stavljeni na nadlaktice ili podlaktice kako bi se spriječilo istjecanje venske krvi, a istovremeno dopustilo pritjecanje nove arterijske krvi. Tako dolazi do nakupljanja određenih metabolita u mišiću, a to pak omogućuje da se ostvari puno veća mišićna aktivacija prilikom treninga s malim opterećenjem – u usporedbi s treningom bez poveza.

Osobno smatram da se većina ljudi ne treba zamarati ovom tehnikom, ali može biti jako korisna za vrijeme dok se osoba oporavlja od neke ozljede i ne može koristiti velike kilaže kao inače.

 

Izvori:

https://www.researchgate.net/profile/Brad_Schoenfeld/publication/322133680_Can_Drop_Set_Training_Enhance_Muscle_Growth/links/5a48ec34458515f6b0581437/Can‐Drop‐Set‐Training‐Enhance‐Muscle‐Growth.pdf

Donat Rupčić (23), certificirani instruktor individualnog fitnesa iz Zagreba. Moje su najveće strasti prehrana i trening. Svoju sam specijalizaciju započeo na studiju nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, a nadopunio sam ga stručnim usavršavanjem na polju individualnog fitnesa. Prehrana i trening su jako usko povezani i jedno ne ide bez drugoga pa jako naglašavam njihov sinergistički učinak. U svojim člancima donosim znanstveni pristup fitnesu na jednostavan i razumljiv način.

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein