Skip to main content
Suplementi

Vitamin C

Vitamin C
Valentina Filipović
Pisac i stručnjak6 godina Prije
Pogledaj profil osobe Valentina Filipović

Vitamin C je vjerojatno najpoznatiji i najkorišteniji dodatak prehrani. No bez obzira na to, uz njega se još uvijek vežu određeni mitovi i nepoznanice.

 

Što je vitamin C?

Naziv vitamin C se upotrebljava za askrobinsku kiselinu, tako nazvanu baš zbog bolesti za koju se primarno koristio kao lijek.

Vitamin C ljudski organizam ne može sinetizirati, te se mora unositi hranom ili dodacima prehrani. On je glavni antioksidans topiv u vodi i pomaže u sprečavanju oštećenja koje prouzročuju nestabilni slobodni radikali.

Nalazi se u brojnom voću i povrću, a ponajviše u limunima, naranči, kiselom kupusu, brokuli, kiviju, jagodama i zelenoj salati.

 

Kako djeluje?

Vitamin C ima učinke u cijelom organizmu, a njegove funkcije su:

– sinzeza kolagena, karnitina i tirozina – potpora imunološkom sustavu – obnova vitamina E – antioksidacijsko i antihistaminsko djelovanje

Budući da je antioksidans, vitamin C štiti od nastanka bolesti srca i raka te mnogih drugih bolesti – naravno, uz uravnoteženu prehranu.

Jedna od najčešćih zabluda vezanih uz vitamin C je ta da sprečava prehladu. To nažalost nije točno, no može pomoći u ublažavanju simptoma i skratiti trajanje bolesti. Uz to, učinkovit je i kod astme i respiratornih problema. Naime, velike doze mogu oslabiti učinak tvari koje se proizvode u organizmu kao odgovor na kontakt s peludi, dlakom životinja i drugih alergena.

 

Koliko je vitamina C potrebno?

Preporučena dnevna doza vitamina C je 500mg, no čak i konzervativni nutricionisti smatraju da bi ga trebalo uzimati barem 500mg. Velike doze (više od 2000mg dnevno) mogu prouzročiti meku stolicu, vjetrove i napuhanost. Te iste tegobe nestaju smanjenjem doze. Dodatke prehrani preporučuje se uzimati uz hranu jer se tako postiže najbolja apsorpcija.

Naši se članci trebaju koristiti samo u informativne i obrazovne svrhe te nisu namijenjeni za medicinski savjet. Ako ste zabrinuti za svoje zdravlje, obratite se stručnoj osobi prije uzimanja prehrambenih dodataka ili uvođenja značajnih promjena u prehrani.

Valentina Filipović
Pisac i stručnjak
Pogledaj profil osobe Valentina Filipović
Ja sam Valentina Filipović apsolutna juniorska i seniorska prvakinja Hrvatske u kategorji bikini, također 2017. godine okrunila sam se titulom "Miss FIBO" na najvećem sajmu fitnessa na svijetu u Njemačkoj i to na sovme prvom natjecanju. Brojnim edukacijama i seminarima proširujem svoje znanje, te surađujem sa velikim brojem žena koje žele promijeniti svoje životne navike, ali i vrhunskim sportašicama. Svojim alternativnim kuhanjem tradicionalnih jela na zdrav način i brojnim receptima pomažem velikom broju ljudi da im fitness ne bude opterećenje nego užitak. Razvijam nove metode treninga koje mogu pratiti i rekreativci i profesionalci. Aktivno treniram i pole dance koji doprinosi mome fizičkom i psihičkom napretku

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein