Skip to main content
Lifestyle

10 PREHRAMBENIH SAVJETA ZA LAKŠI FIT LIFE

10 PREHRAMBENIH SAVJETA ZA LAKŠI FIT LIFE
Lovro Gmaz
Autor6 godina Prije
Pogledaj profil osobe Lovro Gmaz

Vjerojatno se svatko od nas barem jednom u životu pokušao pridržavati određenog plana prehrane. Roditeljima koji žele biti fit posebno je teško jer, osim na sebe, moraju misliti na ostatak obitelji i kuhati prema raznim željama.

Zvuče li vam piletina, riža i salata dosadno, vrijeme je da u svojoj kuhinji primjenite nekoliko savjeta kako bi jeli raznovrsno, fino ali i dalje zdravo! Saftovi, variva, umaci ili krumpirići više ne moraju biti krcati lošim kalorijama. Za zdravu hranu koja će biti jednako ukusna kao i ona manje zdrava pratite naše savjete.

 

1. PIRJAJTE LUK NA VODI

 

Tijekom kuhanja saftova i variva obično pirjamo luk na mnogo masnoće. To nije neophodno. Slijedeći put pokušajte ubaciti luk u lonac i dodavati malo vode. Okus jela neće se razlikovati od onoga na koji ste navikli.

 

2. ZGUŠNJAVATE SAFTOVE, VARIVA I UMAKE KUKURUZNIM ILI INTEGRALNIM BRAŠNOM

 

Kukuruzno brašno u našu je kuhinju donijelo mnogo promjena. Zdravih promjena. Ukusnu zaprešku uvijek možemo zamjeniti s malo kukuruznog, integralnog, raženog, zobenog, lanenog ili nekog drugog “zdravijeg” brašna kojeg dobro razmutimo u malo hladne vode i dodamo tekućem jelu u loncu. Nakon nekoliko minuta jelo će biti željene gustoće.

 

3. IZBJEGAVAJTE GOTOVE UMAKE

 

Oni su krcati aditivima, šećerima i emulgatorima. Umjesto toga poigrajte se začinima koje pronađete u kuhinji. Začudit ćete se na kakve ćete zanimljive i prirodne okuse naići.

 

4. IZBJEGAVAJTE PRŽENJE U LITRAMA ULJA

 

Svi volimo pržene krumpiriće, no zna se koliko se smiju konzumirati. Umjesto njih, pokušaje pripremiti ukusni krumpir iz pečnice. Lim premažite s malo ulja, stavite ga u pečnicu da se dobro zagrije, potom izvadite i na vrući lim dodajte začinjene krumpire narezane po želji. Ukoliko imate dovoljno velik lim da se krumpirići međusobno ne dodiru, nakon 45 minuta dobit ćete savršeno hrskave krumpiriće koji će se vrlo lako odvojiti od lima.

 

5. RAZNE FIT ŽITARICE ZAMIJENITE ZOBENIM PAHULJICAMA

 

Samo zato što je na pakovanju raznih žitarica mršava djevojka ne znači da će vama pomoći u tom cilju. Primpremite zobenu kašu od zobenih pahuljica i uživajte u slatkom obroku bez grižnje savjesti. Recepte za razne vrste zobenih kaša potražite u našem slijedećem članku.

 

6. PAZITE KOD KUPNJE ENERGETSKIH PLOČICA

 

Ukoliko niste sigurni koliko skrivenih šećera sadrže obavezno gledajte nutritivnu tablicu. Ako se u nju ne razumijete, proizvode potražite u trgovinama sa suplementacijom ili izradite sami. Jedna od naših preporuka je Energy Bar Elite.

 

7. PRIPAZITE DOK JEDETE VANI

 

Ako mislite da s naručenom salatom ne možete pogriješiti - varate se. Salate u restoranima sadrže nepotrebne masnoće i šećere u dressinzima. Naručite nezačinjenu salatu koju potom možete po želji začiniti namirnicama koje se uvijek nalaze na stolovima restorana (sol, poar, ocat).

 

8. SMANJITE UNOS ULJA

 

Domaćice obično suncokretovo ili biljno ulje dodaju u sve u što se dodati može. Prilikom kuhanja tjestenine, riže, kod začinjavanja salata. Izbjegnite to. Tjestenina ili riža neće se slijepiti ukoliko nakon cijeđenja na dnu ostavite malo vode. Pogotovo ako to konzumirate odmah. Biljno ili suncokretovo ulje salatama ne daje apsolutno nikakav okus. Izbacite ga ili zamjenite maslinovim ili bučinim za bogatstvo okusa.

 

9. KUPOVNA PECIVA ZAMIJENITE DOMAĆIM

 

Iako možete kupiti integralni kruh, peciva ili tost, ukoliko ste u mogućnosti uvijek ih zamijenite domaćim. Lako se pripremaju i mogu stajati u zamrzivaču pa ih odmrzavate po potrebi. Recept za fit kruh potažite na našoj stranici.

 

10. UVIJEK PRIPREMAJTE HRANU RANIJE

 

Nemojte se dovesti u situaciju da posegnete za nezdravim delicijama zato što nemate vremena kuhati. Zdrava variva s početa članka pospremajte u zamrzivač i vadite u kriznim situacijama. Riža i povrće također mogu nekoliko dana stajati u hladnjaku. Dobro začinjeno meso u hadnjaku također čuvajte do 2 dana i pecite ga kada god poželite.

 

Naši se članci trebaju koristiti samo u informativne i obrazovne svrhe te nisu namijenjeni za medicinski savjet. Ako ste zabrinuti za svoje zdravlje, obratite se stručnoj osobi prije uzimanja prehrambenih dodataka ili uvođenja značajnih promjena u prehrani.

Ja sam Lovro Gmaz iz Oroslavja i imam 20 godina. Student sam elektrotehnike. Trostruki sam državni prvak u bench pressu, a time se bavim već 5 godina. Svojim člancima koji sadrže primjere treninga i zdrave recepte najviše želim pomoći početnicima, onima koji još sami ne znaju puno o tome.

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein