Skip to main content
Trening

Najbolje vježbe Sprinterskog treninga

Najbolje vježbe Sprinterskog treninga
Marija Gojević-Zrnić
Pisac i stručnjak6 godina Prije
Pogledaj profil osobe Marija Gojević-Zrnić

Sigurno sto do sada već pogledali jedno od sportskih događanja poput “Olimpijskih igara“ te imali priliku vidjeti atletičare i njihov atletski tip građe.

No, da li ste ikada imali priliku vidjeti atletičara sa viškom masnog tkiva. Ne bih rekli!

Činjenica je da atltičari, bez obzira na disciplinu, imaju najbolji omjer mišićnog i masnog tkiva. Njihov trening se sastoji od kratkih vježbi visokog inteziteta, a uključuje veliku brzinu kontrakcije s ciljem povećanja brzih mišićnih vlakana.

Vjerojatno se pitate: “Kako je uopće moguće postići tako savršen omjer mišića i masti?“. Odgovor je jednostavan, a glasi: kratke vježbe visokog inteziteta ne sagorijevaju samo masno tkivo, već također izgrađuju i mišićnu masu koja doprinosi povećanju gustoće kostiju! To je zaista čarobno, zar ne?

Trening usmjeren na mršavljenje

 Kada se želimo riješiti neželjenih kilograma često smo skloni smanjiti unos kalorija i započeti s kardio programom koji uključuje kontinuirano izvođenje vježbi niskog do umjerenog inteziteta, kao npr: 45 minuta hodanja ili laganog trčanja na 3 milje.

Naime, kardio trening ima pozitivan učinak na kardiovaskularno zdravlje i sagorijevanje kalorija. No ova vrsta treninga ubrzava naš metabolizam isključivo za vrijeme treniranja, kada prestanemo trenirati metabolizam se vraća u početno stanje.

Ako već postoji prilika da i dalje vježbamo u istom vremenskom trajanju, aktiviramo metabolizam i gubimo kalorije i nakon treniranja, zašto to ne bismo iskoristili? Na kraju krajeva, svi želimo da nam se sav naš uloženi trud isplati!

Vježbe sprinterskog trčanja

Razlika u tjelesnoj građi između maratonca i sprintera itekako je uočljiva: sprinter ima znatno veću mišićnu masu.

Istraživanja provedena u NSW na Sveučilištu u Australiji pokazuju da su ispitanici koji su primjenjivali metodu sprint treninga, interval rada 8 sekundi/interval odmora 12 sekundi, ukupno vrijeme treninga 20minuta, izgubili 3 puta više kila u odnosu na one koji su trenirali 40 minuta umjerenim intezitetom!

S ovime ne želimo umanjiti vrijednosti trčanja na duge staze već naglasiti zašto upravo sa sprint treningom možete efikasno skinuti kilograme i izbjeći “plato“ u vježbanju odnosno zastoj u procesu mršavljenja.

Za ovakve rezultate istraživanja moguća su dva objašnjenja:

1) Intervalni trening visokog inteziteta povećava oslobađanje hormona nadbubrežne žlijezde tzv. kateholamina (jedan od hormona je epinerfin tj. adrenalin) koji pospješuju sagorijevanje masnih naslaga i otpuštanje masnih kiselina direktno u krvotok. Također kateholamini pripremaju organizam na borbu“ ili bijeg od opasnosti (“fight or flight response“ ).

2) Intervalni trening visokog inteziteta potiče sagorijevanje kalorija i nakon treniranja, tzv.“afterburn effect“. Za vrijeme treninga, tijelo se izlaže velikim naporima koji dovode organizam u stanje povećanog stresa. Rezultat toga je duži period oporavka tijela nakon treniranja u kojem organizam troši više energije (kalorija) nego inače.

S obzirom na to da je ovakav oblik treninga jako zahtjevan preporučamo da tek nakon određenog vremena vježbanja odnosno jačanja kondicije postepeno prelazite na HIIT rutine. Također HIIT trening nije namijenjen osobama sa određenim zdravstvenim problemima. Stoga, ako imate problema s koljenima, imati ćete veće koristi od plivanja nego od sprint treninga!

Započnimo!

Marija Gojević-Zrnić
Pisac i stručnjak
Pogledaj profil osobe Marija Gojević-Zrnić

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein