Skip to main content
Prehrana

Zašto su vlakna važna?

Zašto su vlakna važna?
Marko Barić
Pisac i stručnjak6 godina Prije
Pogledaj profil osobe Marko Barić

Sve smo više osvješteni i bombardirani od strane medija o važnosti zdrave prehrane, tjelovježbe i nutrijenata potrebnih za zdrav organizam. Jedna često spomenuta komponenta toga svega su vlakna koja su do početka 70-ih godina prošlog stoljeća smatrana potpuno bezvrijednim.

Što su vlakna?

Vlakna su zapravo dio složenih ugljikohidrata i dijelom se ne mogu probaviti jer u ljudskom tijelu nedostaju određeni enzimi zaslužni za to.

Dijele se na: topiva - djeluju na koleserol u krvi i ostale nusprodukte metabolizma te ih iznose iz tijela, i netopiva - navlače vodu te tako čine osjećaj sitosti i takva velika masa se brže kreće kroz ogranizam te ju naše tijelo izbacuje van.

Iz navedenog svi možemo zaključiti kako su vlakna dobra pomoć pri regulaciji tjelesne težine, no to je samo mali dio dobrobiti koje nam vlakna pružaju.

Dobrobiti vlakana

Zbog bržeg prolaska tvari kroz organizam dolazi do manjeg truljenja hrane u organizmu, te štite sluznicu debelog crijeva. Vlakna usporavaju naglo upijanje hranjivih sastojaka što znači da će naše tijelo konstantno dobivati dovoljnu dozu nutrijenata i jednake doze šećera u krvi što dovodi do trajnijeg osjećaja budnosti i energije.

Osim toga, dobre bakterije koriste topiva vlakna kao hranu, te unosom istih održavamo ravnotežu u našem organizmu. Navlačenjem i izbacivanjem toksina iz tijela, vlakna rasterećuju kožu od raznih upalnih procesa i osipa, regulira razinu šećera u krvi i smanjuje rizik od karcinoma i kardiovaskularnih bolesti.

Gdje možemo pronaći vlakna?

Vlakna možemo pronaći u voću i povrću (ponajviše u njihovoj kori), cjelovitim žitaricama i sjemenkama. To znači da je poželjno u prehranu uključiti jabuke, naranče, lan, grah, leća, orašaste plodove, mrkva, krastavci, kus kus, tikvice, luk, mahune, razno zeleno lisnato povrće i mnoge druge.

Prehrana bogata vlaknima dati će nam dulji osjećaj sitosti, zdraviju probavu i sveukupno zdravlje te je zato bitno te složene ugljikohidrate uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Ona su bitan dio funkcionalnog organizma, a danas smo srećom svjesni beneficija za naše zdravlje koje nam pruža.

Naši se članci trebaju koristiti samo u informativne i obrazovne svrhe te nisu namijenjeni za medicinski savjet. Ako ste zabrinuti za svoje zdravlje, obratite se stručnoj osobi prije uzimanja prehrambenih dodataka ili uvođenja značajnih promjena u prehrani.

Marko Barić
Pisac i stručnjak
Pogledaj profil osobe Marko Barić
Ja sam Marko Barić višestruki državni, međunarodni i europski prvak u bodybuildingu. Član reprezentacije od 2013. godine, vrhunski kategorizirani sportaš RH. Moj rad je usmjeren na fizički, ali i psihički razvoj rekreativaca i vrhunskih sportaša u smjeru vođenja i organizacije prehrane te treninga sukladno cilju pojedinca i sportu, od kojih sam najviše posvećen bodybuildingu. U uspješnoj trenerskoj karijeri okrunio sam se brojnim titulama od kojih bi izdvojio apsolutnu titulu prvakinje u bikini fitnessu u juniorskoj i seniorskoj kategoriji, te višestruku apsolutnu titluu prvaka države i međunarodno zlato u kategoriji physique. Trenutno sam usmjeren na mentalnu pripremu vrhunskih sportaša te sukladno tome proširujem svoje znanje i iskustvo na NLP edukacijama na kojima učim i usavršavam brojne tehnike koje doprinose vrhunskim rezultatima. Surađujem sa brojnim internacionalnim i domaćim natjecateljima.

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein