Skip to main content
Prehrana

Treba li jesti sezonski?

Treba li jesti sezonski?
Marija Gojević-Zrnić
Pisac i stručnjak3 godina Prije
Pogledaj profil osobe Marija Gojević-Zrnić

Sezonska hrana. Još jedna stvar o kojoj treba razmisliti prilikom odabira hrane!

Ali ne brinite, sezonska prehrana nije baš toliko komplicirana.

Kako bi vam olakšali, sastavili smo popis popularnog voća i povrća i kada je ono u sezoni u Hrvatskoj. Ovo bi vam trebalo dati predodžbu o tome kako sezonska prehrana funkcionira.

Jesen Zima Proljeće Ljeto
Jabuke Jabuke Šparoge Patlidžan
Cvjetača Cikla Rabarbara Borovnice
Celer Prokulice Ljubičasta brokula Tikvice
Bundeva Mrkva Špinat Maline
Pitomi pastrnak Poriluk Zeleni luk Jagode
Tikvica marrow Gljive Riga Rajčice

 

Evo nekoliko stvari o kojima treba razmisliti kada je riječ o sezonskoj prehrani.

1. Hranjivost

Za početak ono što nas najviše zanima - nutritivne vrijednosti! Znamo da mnoge od vas zanima je li sezonska hrana hranjivija u odnosu na konzumiranje iste van sezone?

Frustrirajući kratki odgovor je da... ovisi.

Znamo, znamo! Niste to htjeli čuti. Ali ovisi o načinu pohranjivanja hrane, kada je ubrana i koliko brzo nakon kupovine ćete je konzumirati.

Slažemo se da bi ujutro ubrane jagode koje su popodne konzumirane bile vrlo hranjive s minimalnim gubitkom hranjivih tvari.

Međutim, ako su jagode ubrane u ponedjeljak ujutro, a konzumirane u četvrtak vrlo vjerojatno su izgubile dio hranjivih tvari koje su imale u trenutku berbe.

Smrznuto voće i povrće često se ubere kada dostigne najveću nutritivnu vrijednost te se odmah zamrzne kako bi sačuvalo mikronutrijente do konzumacije.

Ako ste u potrazi za svježim opcijama, najbolje je kupiti voće i povrće kada vam treba, a ne odjednom za cijeli tjedan. Iako ne možete znati koliko dugo hrana stoji na polici u dućanu, možete smanjiti vrijeme koje bi provela u vašem frižideru ili posudi za voće.

2. Cijena

Za neke od nas cijena možda nije veliki problem, ali vjerojatno će vam biti drago čuti da je kupnja voća u sezoni mnogo jeftinija od kupnje istog voća izvan sezone.

To je zato što hrana izvan sezone mora duže putovati kako bi se našla na policama trgovima te nije uzgajana u normalnim uvjetima. U osnovi ovo znači da plaćamo troškove prijevoza kada hrana nije u sezoni u Hrvatskoj.

Također je važno napomenuti da je cijena ujedno i odraz utjecaja naše hrane na okoliš. Skuplja hrana vjerojatno je duže putovala što utječe na naš ugljični otisak.

3. Okus

Iako je ovo osobna preferencija, neki ljudi kažu da je hrana ukusnija kada se bere u sezoni! U potpunosti ih razumijemo jer je takvo voće i povrće vjerojatno slađe, sočnije i zrelije u odnosu na istu sortu koja je prešla 1000 kilometara u sanduku.

4. Pomoć zajednici

Kupnja sezonske hrane podupire vašu lokalnu zajednicu jer nije iznenađujuće da poljoprivredna tržišta i lokalna gospodarstva uzgajaju samo ono što je u sezoni u Hrvatskoj!

Hrana je jeftinija za uzgoj i vjerojatnije će bolje napredovati u svom rodnom okruženju. Kada kupujete hranu od lokalne farme ili proizvođača, dobit se vraća u vašu lokalnu zajednicu.

Kako početi jesti sezonski?

Počnite provjeravati što se prodaje na lokalnoj tržnici. Potražite recepte na internetu, u kuharicama ili aplikacijama u kojima obroke možete filtrirati oko sezonskih namirnica.

Poruka za razmišljanje

Ukratko, trebali bismo jesti sezonski. U interesu je okoliša, vaše lokalne zajednice i vašeg bankovnog računa. Svi bismo imali koristi od odabira hrane koja je uzgojena unutar trenutne sezone.

 

Naravno, ne šteti kupiti vansezonsku hranu tu i tamo, ali ako imate naviku kupovati namirnice izvan njihove sezone, zašto ih ipak ne biste kupili svježe i sami ih zamrznuli?

 

Naši se članci trebaju koristiti samo u informativne i obrazovne svrhe te nisu namijenjeni za medicinski savjet. Ako ste zabrinuti za svoje zdravlje, obratite se stručnoj osobi prije uzimanja prehrambenih dodataka ili uvođenja značajnih promjena u prehrani.

Marija Gojević-Zrnić
Pisac i stručnjak
Pogledaj profil osobe Marija Gojević-Zrnić

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein