Skip to main content
Prehrana

Što jesti kada ste bolesni | 11 najboljih namirnica

Što jesti kada ste bolesni | 11 najboljih namirnica
Marija Gojević-Zrnić
Pisac i stručnjak3 godina Prije
Pogledaj profil osobe Marija Gojević-Zrnić

Kada se ne osjećate dobro, vaš će doktor najvjerojatnije predložiti uobičajene načine bržeg oporavka - puno odmora, puno tekućine - standardna taktika. Ali postoje i određene namirnice koje će ubrzati vaš oporavak puno brže. Nastavite čitati i saznajte koja hrana je prirodni lijek, a koju treba izbjegavati kada se ne osjećate baš najbolje.

 

1. Agrumi i drugo voće

Priča stara kao vrijeme - vitamin C obavezno treba unositi kada ste bolesni, a većina nas odmah se sjeti naranči ili soka od naranče. Ali postoje i druge namirnice s još više vitamina C, poput jagoda i crvene paprike. Vitamin C također možete dobiti iz brojnog zelenog povrća kao što su brokula ili špinat.

Vitamin C je osobito koristan kod prehlade i virusa jer pomaže u održavanju imunološkog sustava i skraćuje vrijeme oporavka. Voće kao što su bobice sadrže flavonoide - snažan antioksidans koji može smanjiti upalu.

2. Pileća juha

Ako vaša majka brine o vama kada ste bolesni, vjerojatno će vam dati pileću ili neku drugu domaću juhu.

Toplina juhe je umirujuća, visok sadržaj soli u juhama pomaže i da ostanete hidratizirani, a juha je ujedno puna aminokiselina. Dobro kuhano povrće iz juhe lako se probavlja i nije teško za vaš želudac kada nemate puno apetita kao kad imate gripu.

3. Češnjak

Češnjak ima antimikrobna svojstva što znači da pomaže u borbi protiv bakterija i virusa koji mogu prodrijeti u vaš sustav. Poput vitamina C, istodobno jača vaš imunološki sustav i može vam pomoći skratiti trajanje prehlade i drugih respiratornih bolesti.

Njegov jaki okus također može pomoći u čišćenju sinusa. Ako ne možete probaviti ideju žvakanja nekoliko češnja sirovog češnjaka, popržite ga i dodajte bilo kojoj hrani koju jedete ili uzmite dodatak prehrani. Stalnom upotrebom češnjak doprinosi i poboljšanju zdravlja srca.

4. Meso i školjke

Ovo možda zvuči kao čudna preporuka, ali meso i školjke su dva najbolja izvora cinka za koji je dokazano da smanjuju trajanje i težinu prehlade.

Ako ne želite jesti meso ili školjke kada se ne osjećate najbolje, cinkovi dodatci će biti dovoljni. Ali nije loša ideja svaki tjedan imate nekoliko porcija ove hrane bogate cinkom kako biste pomogli imunološkom sustavu da radi najbolje.

 

5. Biljni čajevi

Biljni čajevi su još jedan naturopatični lijek za prehladu i druge respiratorne bolesti. Oni su ugodnija mirisna alternativa za čišćenje sinusa od češnjaka, a listovi čaja sadrže visoku razinu antioksidansa za borbu protiv bolesti.

Također su bogati i drugim biljnim spojevima, kao što su flavonoidi i vitamini, koji pozitivno djeluju na zdravlje, osobito tijekom bakterijske infekcije sinusa ili ušiju.

Ako nemate dovoljno energije kada ste bolesni, kofein u nekim čajevima može vam pružiti prijeko potrebnu energiju.

6. Med

Med nije samo ukusan, već i vrlo umirujuć za upaljeno grlo. Pedijatri često preporučuju med za liječenje kašlja kod djece premalene za uzimanje lijekova protiv kašlja na recept, no med se ne smije davati djeci mlađoj od 1 godine.

Zbog visokog sadržaja šećera je iznimno ukusan, a ima i antimikrobna svojstva zbog čega i može tako dugo stajati u vašem ormaru. Korištenje meda od lokalnih OPG-ova također može pomoći u borbi protiv sezonskih alergija - poprilično dobar prirodni lijek.

7. Maslac od kikirikija

Ne samo da je maslac od kikirikija narodni lijek za liječenje štucanja, već također može ublažiti bol u grlu, baš poput meda.

Kao biljni izvor proteina, sadrži vitamine i minerale koji su korisni za cjelokupno zdravlje. Mala žlica maslaca može vam pomoći kada ste zabrinuti zbog kašlja, a još je k tome i ukusno.

8. Pića s elektrolitima

Ako ste izgubili puno tekućine zbog bolesti želuca, pića s elektrolitima su savršen način da polako vratite dio izgubljenih nutrijenata. Često sadrže malo šećera, što može dati neke kalorije, kao i nadoknaditi natrij, kalij i druge elektrolite koji su izgubljeni zbog povraćanja i proljeva.

Sprječavanje dehidracije je najbolji način vratite snagu, a ova se pića lako mogu probaviti čak i ako se ne osjećate dobro.

9. Kokosova voda

Ako vam se ne sviđa okus tradicionalnih napitaka s elektrolitima, kokosova voda može biti izvrsna alternativa kada trebate rehidrirati vaše tijelo. Prirodno je bogata elektrolitima i ima suptilni slatki prirodni okus koji može biti osvježavajuć nakon ljetnih treninga ili kada vam želudac nije dobro.

Počnite malo po malo da vidite kako se vaš želudac nosi s njom jer može uzrokovati nadutost kod nekih ljudi.

 

10. Riža

Dio tradicionalne prehrane koje se sjetiti kada vas boli želudac (banane, riža, pire od jabuka, tost), riža je sjajan način da unesete barem neke kalorije kada ne možete podnijeti ni pomisao na bilo kakav snažan okus.

Lako se probavlja zbog niskog sadržaja masti, daje vam ugljikohidrate kako bi vaš metabolizam nastavio funkcionirati, a lako se kuha i pohranjuje. Dok su banane, pire od jabuka i tost još uvijek opcije, riža je klasičan primjer meke hrane koja je prilično svestrana. Ostala hrana koju treba razmotriti uključuju krekere, zobene pahuljice, brašno.

11. Đumbir

Đumbir je još jedan klasični lijek za mučninu - pitajte bilo koga tko se ikada borio s jutarnjom mučninom. Preporuča se za mučninu i povraćanje zbog želučanih tegoba, putovanja ili trudnoće.

Postoji mnogo načina konzumacije đumbira - od svježeg, ribanog đumbira u soku ili preljevu za salatu, tvrdih bombona, dodataka prehrani ili soka od đumbira.

Hrana koju treba izbjegavati kada ste bolesni:

Masna hrana

Masna i pržena hrana zasićena je masnoćom koja usporava probavu i može dovesti do uznemirenog trbuha. Ako se ne osjećate najbolje, ta hrana može pogoršati vaše simptome.

Masna hrana usporava probavu, a pržena obično nije najhranjivija.

Izbjegavajte: prženi krumpir, duboko pržena mesa, maslac, umake.

Kisela hrana

Dok agrumi mogu pružiti vitamin C, oni često nisu najbolji izbor za probavne smetnje. Umjesto kisele hrane, odlučite se za blage opcije kao što je gore spomenuta dijeta i voće i povrće s niskom kiselinom, kao što su banane ili mrkve.

Izbjegavajte: limun, limetu, naranče, čiste voćne sokove, rajčicu i sok od rajčice, kavu.

Mliječni proizvod

Iako je kontroverzno, mnogi ljudi vjeruju u ograničavanje mlijeka i mliječnih proizvoda kada ste prehlađeni. Teorija je da mliječni proizvodi povećavaju proizvodnju sluzi, što otežava borbu protiv začepljenog nosa ili začepljenih sinusa.

Iako je istraživanje o ovoj temi pomiješano, možda je vrijedno nekoliko dana odustati od tih proizvoda kako biste vidjeli hoće li to poboljšati vaše simptome.

 

Alkohol

Alkohol rijetko koristi zdravlju, a pogotovo kada ste bolesni.

Umjesto piva ili vina, usredotočite se na hranjivu hranu i pića kako biste ubrzali oporavak i ponovno se osjećali bolje. Voda je uvijek siguran izbor.

 

Ekstremne temperature

Kada imate grlobolju, vruća pića poput čaja, kave ili juhe mogu biti iritantnija od hladnih napitaka.

Ako imate groznicu ili gripu, hladni napitci ili smrznuto voće mogu još više pogoršati kako se osjećate. Razmislite o svojim simptomima kada odlučujete što jesti dok ste bolesni.

 

Poruka za razmišljanje

Vaš liječnik će uvijek imati najbolji savjet kako liječiti bolest, ali brojni potencijalni tretmani za bolesti poput sezonske prehlade, viroze i crijevne viroze već su u vašoj kuhinji. Iskoristite ljekovita svojstva hrane sljedeći put kada se ne osjećate dobro i provjerite mogu li vam pomoći da se brže oporavite.

Naši se članci trebaju koristiti samo u informativne i obrazovne svrhe te nisu namijenjeni za medicinski savjet. Ako ste zabrinuti za svoje zdravlje, obratite se stručnoj osobi prije uzimanja prehrambenih dodataka ili uvođenja značajnih promjena u prehrani.

  1. Maggini, S., Wenzlaff, S., & Hornig, D. (2010). Essential role of vitamin C and zinc in child immunity and health. Journal of International Medical Research, 38(2), 386-414.
  2. Rana, S. V., Pal, R., Vaiphei, K., Sharma, S. K., & Ola, R. P. (2011). Garlic in health and disease. Nutrition research reviews, 24(1), 60-71.

3.Frederickson, C. J., Koh, J. Y., & Bush, A. I. (2005). The neurobiology of zinc in health and disease. Nature Reviews Neuroscience, 6(6), 449-462.

  1. Trevisanato, S. I., & Kim, Y. I. (2000). Tea and health. Nutrition Reviews, 58(1), 1-10.
Marija Gojević-Zrnić
Pisac i stručnjak
Pogledaj profil osobe Marija Gojević-Zrnić

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein