Skip to main content
Prehrana

Što je 5:2 dijeta i kako funkcionira?

Što je 5:2 dijeta i kako funkcionira?
Marija Gojević-Zrnić
Pisac i stručnjak3 godina Prije
Pogledaj profil osobe Marija Gojević-Zrnić

5:2 dijeta je definitivno stekla popularnost, ali što je ona u biti? Iako brojne dijete imaju pozitivne i negativne strane, ovisno o vašim preferencijama, 5:2 dijetu ćete možda lakše podnijeti od ostalih.

Znatiželjni ste i zanima vas što ova dijeta podrazumijeva? Nastavite čitati i saznajte hoće li 5:2 dijeta pomoći i vama u ostvarenju ciljeva ili biste je ipak trebali zaobići.

 

Što je 5:2 dijeta?

5:2 dijeta je oblik povremenog posta koji propisuje dva vrlo niskokalorična dana (post dana) i 5 dana "normalne" prehrane, bez potrebe za praćenjem kalorija ili isključivanjem cijele skupine namirnica.

 

Kako izgleda 5:2 dijeta

Normalno jedete 5 dana u tjednu, a dva dana postite. Najbolje je da su dani posta odvojeni (npr. ponedjeljak i četvrtak) tako da ne konzumirate vrlo malo kalorija dva dana za redom.

Za vrijeme 5 normalnih dana trebate jesti relativno zdravu hranu. Iako ne morate brojati kalorije za vrijeme tih dana, možete upotrijebiti naš kalkulator kako biste saznali koliko otprilike kalorija dnevno trebate unijeti kako biste bili sigurni da se ne prejedate.

Na dva dana posta, žene bi trebale konzumirati 500 kalorija, a muškarci 600. Sami možete odlučiti hoće li to biti kroz 2 ili 3 manja obroka tijekom dana.

 

Postoje li ograničenja?

Budući da se 5:2 dijeta temelji na ograničavanju kalorija i odabiru zdrave hrane, nijedna hrana nije izričito zabranjena. Međutim, dijeta preporučuje odabir zdravih izvora ugljikohidrata kao što su povrće i orašasti plodovi, a ne "prazni" ugljikohidrati koji se mogu naći npr. u gaziranim pićima. Odabir zdravije hrane koja često sadrži manje kalorija znači da možete jesti više.

 

Koje su prednosti?

Dijeta 5:2 je jedan od specifičnih oblika povremenog posta. Pokazalo se da povremeni post pomaže u gubitku težine i ima druge potencijalne zdravstvene prednosti.

 

5:2 dijeta može pomoći pri gubitku kilograma

Dijeta 5:2 dizajnirana je tako da dva puta tjedno drastično smanjite unos kalorija što bi trebalo smanjiti ukupni unos kalorija i tako dovesti do gubitka kilograma. Istraživanja su pokazala da ova vrsta alternativne dnevne gladi može biti jednako učinkovita kao i dnevna kalorijski ograničena dijeta.1 Kao što je i za očekivati, gubitak težine bio je još veći uz tjelovježbu.1

 

Lako se slijedi

Ova dijeta je postala vrlo popularna i postoji mnogo resursa za recepte i planove obroka koji će vam pomoći da odlučite što jesti u post danima i danima bez posta. Nakon što pronađete plan obroka koji vam odgovara, lako ga je ponoviti dva puta tjedno.

 

Održiva je

Budući da 5:2 dijeta može dovesti do gubitka težine bez dnevnog ograničenja kalorija, može biti fleksibilnija i uspješnija za one koji inače imaju poteškoća u pridržavanju obrazaca prehrane.

 

Je li dijeta 5:2 sigurna?

Dijeta 5: 2 smatra se sigurnom za većinu ljudi - ne pridonosi prekomjernom ili nedovoljnom unosu cijelih skupina hrane i pruža potrebne hranjive tvari koje vaše tijelo treba kroz tjedan dana.

Međutim, važno je uvijek konzultirati se s liječnikom prije nego započnete s novom prehranom, osobito ako imate druge bolesti.

 

Poruka za razmišljanje

Dijeta 5:2 je relativno jednostavan način uključivanja povremenih strategija gladovanja kako bi se postigao gubitak težine i smanjenje tjelesne masti. Ako se trudite slijediti restriktivne dijete ili brojati svaku kaloriju svaki dan, ova dijeta može biti najbolje rješenje. Svakako iskoristite sve naše alate i proizvode koji će vam pomoći na vašem zdravom putovanju.

 

Naši se članci trebaju koristiti samo u informativne i obrazovne svrhe te nisu namijenjeni za medicinski savjet. Ako ste zabrinuti za svoje zdravlje, obratite se stručnoj osobi prije uzimanja prehrambenih dodataka ili uvođenja značajnih promjena u prehrani.

 

  1. Mattson, M. P., Longo, V. D., & Harvie, M. (2017). Impact of intermittent fasting on health and disease processes. Ageing research reviews, 39, 46-58.
Marija Gojević-Zrnić
Pisac i stručnjak
Pogledaj profil osobe Marija Gojević-Zrnić

Pretplatite se za ekskluzivne ponude:

Connect with us
flag
2024 © 2018 The Hut.com Limited, tvrtka registrirana u Engleskoj i Wales-u (broj tvrtke 05016010) na adresi Voyager House, Chicago Avenue, Manchester Airport, M90 3DQ.
Platite sigurno sa
  • AMEX
myprotein